Hlavní navigace

Jak na kvásek: nekrmte ho starou moukou

18. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Kvásků jsem zakládala několik. Několikrát mi umřel. Jen díky těmto zkušenostem jsem přišla na to, proč se to stalo. Teď už vím, že kvásek se dá zachránit téměř vždy.

Návodů, jak na kvásek, se všude rojí hodně. Za nejlepší informační zdroj považuji web pecempecen.cz. Nejdete tam nejen odkazy na všechno možné okolo pečení chleba a udržování kvásku, ale i kváskovou mapu, kde můžete sehnat ten svůj, ze kterého upečete první chleba. O projektu Pečem pecen píšeme na serveru Vitalia.cz podrobně v článku Vykrmte si v lednici kvásek na domácí chleba.

Kvásků jsem zakládala několik. Několikrát mi umřel. Jen díky těmto zkušenostem jsem přišla na to, proč se to stalo. Nebylo to kupodivu tím, že bych ho nechala dlouho bez nakrmení, ale tím, že jsem nechala skleničku s kváskem v lednici pootevřenou. Kvůli tomu mi občas zplesnivěl. Nebo jsem neměla trpělivost a nevěřila, že kvásek jde ještě zachránit. Teď už vím, že kvásek se dá zachránit téměř vždy.


Autor: Zuzana Čítková www.varenipodlezuzky.com

Na kvásek používejte čistou skleničku se šroubovacím víčkem

Možné chyby

Kvásek zplesnivěl? Pořiďte si nový na kváskové mapě nebo si ho založte (návod níže).

Kvásek je cítit po acetonu? Nevadí. Vezměte novou skleničku s víčkem, dejte do ní žitnou mouku, smíchejte s vodou a nakonec přidejte na špičku nože starého kvásku. Uvidíte, že se pěkně zase rozjede.

Kvásek je dobré jednou za čas (měsíc dva) vyvětrat. Nechte ve skleničce jen trošičku kvásku a ten smíchejte s žitnou moukou a vodou a nechte den probublat venku mimo ledničku jen přiklopené. Pak nakrmte a dejte zpátky do lednice.

Kvásku se nedaří, když ho krmíte starou/prošlou moukou.

A pokud se cítíte na svůj vlastní kvásek, pak vězte, že to není vůbec složité.

Jak založit kvásek

Zakládala jsem ho několikrát i s dětmi a pokaždé se povedl. Vím, že na internetu existuje spoustu návodů i s přesnými počty, kolik čeho. Já to dělám od oka a opravdu se povede vždycky.


Autor: Zuzana Čítková www.varenipodlezuzky.com

Kvásek je třeba krmit

Tak tedy: vezměte čistou (!) skleničku se šroubovacím víčkem. Dejte do ní lžíci žitné chlebové nebo celozrnné mouky. Přidejte vodu, až vznikne těstíčko jako na lívance. Zavíčkujte, dotáhněte a dejte na den do lednice.

Druhý den kvásek nakrmte. To znamená, že do něj přidáte žitnou mouku a trochu vody. Kvásek tím, že požírá mouku, řídne. Proto někdy není potřeba vodu přidávat.

Třetí den kvásek nakrmte stejným způsobem a čtvrtý den ho ráno ještě nakrmte a za pár hodin z něj můžete upéct chleba.

Krmit a krmit

Hotový kvásek uchovávejte v lednici v zavřené skleničce. Jednou za čas ho nakrmte. Jak často byste ho měli nakrmit, záleží na tom, jak řídký, nebo naopak hustý ho uděláte. Pokud bude mít konzistenci řídkého těsta na palačinky, měli byste ho krmit co tři čtyři dny. Pokud bude jako těsto na chleba, pak stačí jednou za týden. Já ale občas krmím i jednou za čtrnáct dní. To už je ale pak opravdu tuhé těsto.

Držím palce!

Galerie – Test chlebů: co udělá týden v sáčku a utěrce

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vaří ráda a vaří hodně. O vaření, nakupování a surovinách píše vlastní blog Vaření podle Zuzky, o své zkušenosti se dělí také jako redaktorka Pravého domácího časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).