Hlavní navigace

Jak funguje autoimunitní onemocnění? Tělo bojuje samo proti sobě

2. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nemoci autoimunity, kdy imunitní systém bojuje například proti štítné žláze, kloubům či kůži, postihují stále více lidí. Velkým strašákem je pro mnoho pacientů autoimunitní onemocnění mozku. „Roztroušená skleróza napadá mozek a postihuje centrální nervový systém,“ říká imunoložka.

Hraje v případě autoimunitních onemocnění roli genetika a máme nějakou šanci se bránit? Na to jsme se zeptali imunoložky Karoly Haasové.

Mezi nejznámější autoimunitní nemoci patří například:

Podle lékařky se nedá říct, které autoimunitní onemocnění je nejhorší. Pokud se podíváme na oblast mozku, tak jím je i v populaci rozšířená roztroušená skleróza. „Jedná se o těžko léčitelnou chorobu, kvůli které může člověk skončit i na vozíku,“ popisuje Karola Haasová a podotýká, že v podstatě všechny nemoci autoimunitního systému jsou nevyléčitelné. „Chyba už je zabudovaná geneticky v imunitním systému. I přes genetickou zátěž ale přesná příčina těchto onemocnění známá není,“ popisuje Haasová.

Pokud se podíváme právě na mozek a například na míchu, příznaky onemocnění mohou být různé. Pacienti trpí poruchou chůze a rovnováhy, ztrátou orientace v prostoru a všudypřítomnou únavou. Projevem někdy může být i epileptický záchvat. Odborníci upozorňují, že je velice obtížné vůbec poznat podstatu onemocnění.

Průběh nemoci je nepředvídatelný a individuální

Karola Haasová uvádí, že například roztroušená skleróza postihuje náš centrální nervový systém. Bohužel průběh onemocnění se nedá nijak předvídat. Někdo může utrpět těžkým postižením mozku a míchy, jiný bude mít jen lehké tělesné problémy.

Roztroušená skleróza obecně napadá bílou hmotu mozku. V ní dochází k nervovým vzruchům ze smyslů k našim svalům. Platí, že se projevuje hlavně u mladých lidí mezi dvaceti a čtyřiceti lety věku. Imunoložka znovu podotýká, že příčina roztroušené sklerózy se hledá velmi těžko, a pokud už ji máme v sobě geneticky zakódovanou, spustit ji mohou například i těžké stresové situace.

Galerie: Stopněte stres: 7 aktivit, které vás zabaví

Jak funguje autoimunitní onemocnění

Co se v těle s autoimunitním onemocněním vlastně děje? „Náš imunitní systém není v podstatě schopen rozpoznat a rozlišit, co je tělu vlastní, od toho, co tělu vlastní není. Bojuje tak například proti štítné žláze, proti kloubům či proti kůži. Jednoduše se rozhodne, že ta která část našeho těla k němu nepatří a snaží se ji zničit,“ říká odbornice.

Na co si dát pozor? „Jestliže máme někoho s touto chorobou v rodině, musíme si dát pozor na virová onemocnění, jako je chřipka a podobně. Můžeme totiž mít genetickou predispozici a nemoc se u nás může dříve nebo později projevit,“ upozorňuje imunoložka. Jak už zaznělo, jedná se o nevyléčitelná onemocnění, léčba slouží ke zpomalení a tlumení choroby a doprovodných potíží. „Nemoci autoimunitního systému se léčí kortikoidy, které zánět tlumí. V některých těžkých případech je možná i biologická léčba,“ zmiňuje lékařka.

Poruchami autoimunitního systému bývají častěji napadeny ženy kvůli jejich hormonálnímu cyklu. Ale obecně jimi může onemocnět kdokoli a v jakémkoliv věku. Bohužel tato oblast není zatím nějak zmapována například u dětí. Platí také, že je těžké toto onemocnění lehce diagnostikovat. Lékařka proto připomíná, že lidé, kteří mají někoho s autoimunitní chorobou v rodině, by měli být ostražitější a nepodceňovat varovné signály těla.

Odborná spolupráce:

MUDr. Karola Haasová

Absolvovala studium na 3. LF UK v Praze. Pracuje v Centru imunologie a mikrobiologie Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem. Zastává zde vedoucí funkci v Laboratoři vakcín. Zabývá se imunologií, alergologií a mikrobiologií.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář, který stál u začátku i konce projektu Naše adresa. Byl editorem v Deníku, regionálním redaktorem i hudebním publicistou. V současné době spolupracuje na různých PR zakázkách a externě píše do několika médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).