Hlavní navigace

Jak dochutit a zkrášlit zimní polévky

20. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Lenka Formánková, 1000chutí.cz
Polévky jsou pokladem celosvětové gastronomie, jsou zcela výjimečnou položkou v každodenním menu. Polévky nás dokáží zahřát i zchladit, dodají tělu potřebné tekutiny i energii.

V dobách méně příznivých polévky s jistotou zasytily hladový žaludek. Jak je dochutit a zkrášlit, aby byly ještě chutnější a i lákavější na pohled?

Co se dozvíte v článku
  1. Kokosové mléko, kouzlo sněhové barvy
  2. Kurkuma, královna žlutých odstínů
  3. Krémovým polévkám sluší brož ze semínek
  4. Polévka má mnoho podob
  5. Čočková polévka s kurkumou

Kokosové mléko, kouzlo sněhové barvy

Mnoho zeleninových polévek se liší pouze výběrem zeleniny, případně kořením. Když ale přidáte trochu kokosového mléka, polévka se rozjasní lehce bílou až pastelovou barvou. Navíc získá tolik oblíbenou smetanovou chuť.

Děti milují, když si kokosové mléko do polévky mohou nalít samy. Bílá hustá tekutina vytvoří v polévce zajímavé útvary, které malé děti fascinují.

Kurkuma, královna žlutých odstínů

Chcete polévce dodat lehce žlutý odstín? Přidejte trochu kurkumy. Výtečně zpestří například čočkovou polévku, která má jinak vzhled nudného pokrmu. Kurkumou nemůžete nic zkazit.

Chuťově je velmi neutrální, a tak ji lze použít opravdu téměř do každé polévky. V indické kuchyni má tisíciletou tradici a jídlo bez kurkumy snad v tamním kraji ani neexistuje. Překvapte rodinu a zkuste přidat kurkumu i do vývarových polévek.

Krémovým polévkám sluší brož ze semínek

Barva krémových polévek svým vzhledem strávníky neláká. To můžeme ve vteřině změnit. Polévku posypte semínky, která jste před tím lehce posolili a upražili. Použijte semínka slunečnicová, dýňová nebo sezamová. Kontrastní efekt ve světlé polévce zajistí pár semínek černého sezamu. Přihoďte trošku naklíčené řeřichy či jiných naklíčených semínek a nakonec „vzniklou brož“ ležérně zakápněte olivovým, sezamovým či dýňovým olejem.

Jde o pár zkrášlovacích hmatů, které si v kuchyni rychle zažijete. Z každé polévky se díky vám stane jedinečné umělecké dílo.

Polévka má mnoho podob

Polévka, ač ji děláte vždy stejně, má pokaždé trošku jinou chuť. Záleží na kvalitě ingrediencí a na intenzitě použitého koření. Mnohdy se ve výsledku odrazí i vaše nálada při vaření, nemyslíte? Váš polévkový stereotyp můžete ale změnit zcela záměrně. Stačí trocha inspirace a z nudného polévkového receptu vznikne zcela nový gurmánský zážitek.

Zkuste přidat do dýňové polévky strouhaný čerstvý zázvor a trošku kurkumy. Do zeleninové polévky přidejte mořské vločky Nori a kokosové mléko. Zkuste v zeleninové polévce rozpustit trochu miso pasty. V zimní sezóně můžete přímo do naservírovaného talíře přidat do polévky lžíci kysaného zelí. Je-li polévka málo slaná a nevýrazná, použijte opět přímo do talíře pár kapek umeocta.

Možností je spousta, a tak se nebojte experimentovat, zkoušet a sbírat inspiraci z celého světa. Proměňujte klasické polévky v novodobé odlehčené verze. Nebojte se pokrmy přizdobit semínky či oříšky. Zažijte proměnu s kokosovým mlékem či kapkou umeocta. Kuchyň je o radosti, o rozmanitosti, o barvách.

Čočková polévka s kurkumou

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 brambora
  • 1/4 menšího celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrnek čočky nevařené
  • 3 lžíce pohankové mouky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • umeocet

Koření:

  • 3 lžičky soli
  • špetka pepře nebo chilli
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 lžíce kurkumy
  • 2 lžíce majoránky

Jednu cibuli, mrkev, brambor a čtvrt celeru nakrájíme na kostičky, čtyři stroužky česneku oloupeme a nastrouháme najemno.

Na oleji krátce osmahneme cibulku s česnekem, přidáme ostatní nakrájenou zeleninu, hrnek čočky, jednu lžíci tymiánu, tři lžičky soli, špetku chilli nebo pepře. Krátce smažíme.

Zalijeme 1,5 litru vody a přidáme jednu lžíci kurkumy. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a na mírném ohni vaříme zhruba čtyřicet minut do změknutí čočky.

Vedle si rozmícháme tři lžíce pohankové mouky s půlhrnkem vody a ke konci vaření vlijeme řídkou směs za stálého míchání do polévky. Přidáme dvě lžíce majoránky. Tři minuty povaříme a odstavíme z ohně.

Na talíři dochutíme umeoctem, který nám polévku lehce okyselí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Foodblogerka, věnuje se především sestavení souboru receptů, po kterých je lehce, zvládne je každý, a přesto jsou výborné a dostupné. Autorka blogu 1000chuti.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).