Hlavní navigace

Jak dlouho trvá menstruace a co s ní, když bolí

6. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Unspash.com / Kristopher Roller, podle licence: Public Domain CC0
Menstruace obvykle provází dívku a ženu po celé reprodukční období. A s ní ji provázejí také mnohé komplikace, bolesti, migréna, změny nálad…

Menstruace je přirozenou a pravidelnou součástí života dospělých žen, mnohé z nich však prožívají toto období jako velmi nepříjemný a často bolestivý stav. Celých třicet až padesát procent žen v reprodukčním věku trpí v průběhu menstruačního krvácení bolestmi a dalšími nepříjemnými příznaky. Tyto potíže se mnohdy bagatelizují navzdory tomu, že mohou značně omezovat každodenní život. Při léčbě bolestivé menstruace se uplatňují vedle klasických léků i alternativní způsoby léčby. Poruchám menstruace se věnuje i tradiční čínská medicína.

Jak dlouho trvá menstruace

„Menstruace nastává u zdravých žen v reprodukčním období, tj. ve věku mezi pubertou a menopauzou. Probíhá v důsledku pravidelných cyklických změn endometria, tj. sliznice děložní dutiny, které nazýváme menstruační cyklus, a to pravidelně v intervalu přibližně dvacet osm dní po dobu tří až pěti dní,“ říká Petra Polášková z Gynekologicko-porodnické kliniky VFN v Praze. Průběh menzes je individuální a za normální jsou považovány i hodnoty trvání menstruace po dobu dvou až sedmi dní.

Jak upozorňuje Pavel Turčan z olomouckého Centra Mediol, menstruují stále mladší dívky, neví se proč. „Průměrný věk, kdy většina dívek dostane menstruaci, je mezi dvanáctým a čtrnáctým rokem života, přičemž horní hranice je stanovena na patnáct a půl roku,“ říká lékař. Dnes však některé dívky menstruují již i v devíti letech.

Obvykle po pětačtyřicátém roce života ženy pak nastává období přechodu, kdy vyhasíná funkce vaječníků, ztrácí se menstruace a s ní plodnost ženy.


 

Význam menstruace spočívá v obnově děložní sliznice každý měsíc tak, aby byla čerstvá a připravená k přijetí oplodněného vajíčka,“ vysvětluje lékařka.

Nadměrnými bolestmi při menstruaci trpí až polovina žen. Mezi nejčastější komplikace menstruace patří dysmenorea, premenstruační syndrom a menstruační migréna.

Bolestivá menstruace postihuje spíše mladší ženy

Dysmenorea neboli nadměrně bolestivá menstruace může mít různé stupně závažnosti a postihuje zejména ženy do čtyřiadvaceti let. Potíže mohou kolísat od neurčitých tlaků v podbřišku až po velmi silné křeče vystřelující do nohou a do zad. Dále bývají spojeny i s bolestmi hlavy, průjmem, zvracením a v závažnějších případech i se stavy krátkého bezvědomí.

Už týden předem – PMS

V souvislosti s menstruačním cyklem se hovoří rovněž o tzv. premenstruačním syndromu (PMS). Projevuje se asi týden před začátkem samotné menstruace bolestmi břicha, napětím v prsou, bolestmi hlavy, změnami nálad (podrážděnost nebo deprese), zhoršením kvality pleti, poruchami trávení, zácpou či nadýmáním. Všechny tyto potíže většinou nástupem menstruace odezní.

S projevy PMS, které zasahují psychickou i fyzickou složku, pomohou bylinné čaje, kapky i voňavé směsi.

Menstruační migréna

V období menstruace se může objevovat rovněž menstruační migréna. Rozeznávají se její dva podtypy. První je tzv. pravá menstruační migréna (PMM), která se vyskytuje výlučně v období prvního dne menstruace a dva dny před a dva po tomto dni (celkem pět dní), nejméně ve dvou nebo třech menstruačních cyklech za sebou. Udává se, že deset procent pacientek s migrénou bez aury má právě PMM.

Druhým typem je nepravá menstruační migréna neboli migréna asociovaná s menstruací. Ta může probíhat kdykoliv i mimo uvedené období. Tento podtyp tvoří asi polovina všech pacientek s migrénou bez aury.

„Přesný vztah mezi ženskými pohlavními hormony a migrénou nejsme dosud schopni definovat, ale z pozorování je jasné, že určitě existuje,“ říká Pavel Turčan. „Poměrně často se setkáváme se ženami, které začaly migrénami trpět od puberty, s nástupem menstruačního cyklu, a ustaly jim až nástupem klimakteria se zástavou menstruačního cyklu.“ Migrény totiž často začnou a skončí s menstruací.

Proti menstruační bolesti tabletami i alternativně

V léčbě dysmenorey se často ordinují analgetika, která slouží ke zmírnění bolesti. Například volně prodejné léky obsahující léčivou látku ibuprofen, která patří do skupiny tzv. nesteroidních protizánětlivých léčiv. Zabraňuje tvorbě prostaglandinů, které jsou zodpovědné za vznik bolesti a zánětu a uvolňují se v místě poškození tkáně.

„Menstruační bolesti mohou ženy ovlivňovat také pomocí alternativních metod. Doporučuje se teplá koupel a horké obklady na dolní polovinu břicha. Pomoci mohou také masáže břicha a bederní krajiny prováděné v týdnu před menstruací, které podporují svalovou relaxaci a předcházení křečím,“ doporučuje lékařka. Bolestivou menstruaci lze ovlivnit pomocí cviků. Vhodná jsou i cvičení, jako jsou jóga či plavání. Poskytují uvolnění, zlepšují krevní oběh i náladu,“ dodává MUDr. Polášková.

Obecně je důležitá duševní pohoda. Stres či jiné problémy mohou podstatně narušit duševní rovnováhu a aktivovat menstruační bolesti i bez hormonálních příčin.

Galerie: Stopněte stres – 7 aktivit, které vás zabaví

Některé ženy pozorují zlepšení menstruačních obtíží po změně životosprávy. Je potřeba pít dostatek tekutin, jíst zeleninu a ovoce, celozrnné potraviny, naopak vynechat cukry, bílou mouku a živočišné tuky. Vhodné jsou potraviny bohaté na vápník, hořčík a také vitaminy B, C a E. Pomocnými prostředky přírodní povahy mohou sloužit také rostlinné čaje a bylinné léky (třezalka, kopřiva dvoudomá, mořské řasy, chaluhy nebo měsíček lékařský).

MUDr. Petra Polášková

Lékař specialista v oboru gynekologie a porodnictví

Gynekologicko-porodnická klinika, 1. lékařská fakulta, Univerzita Karlova a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze.

MUDr. Pavel Turčan

Odborný ženský lékař a sexuolog

Působí v olomouckém Centru MEDIOL, v ordinaci sexuologie a andrologie.

Zdroj: TZ Ibalgin

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).