Hlavní navigace

Jak chtějí rodit ženy v Česku? Hlavně přirozeně

16. 3. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
České ženy dávají přednost co nejpřirozenějšímu způsobu porodu v nemocnici. Z výzkumu na více než šesti tisících ženách plyne, že porod císařem by zvolilo jen pět procent z nich.

Průzkum uskutečnil nezávislý rodičovský portál www.babyweb.cz v září 2011. Do monitoringu potřeb a přání českých maminek se zapojilo 6 500 žen. Ukázalo se, že u maminek vede klasický porod v porodnici, který by volilo 60 procent žen, přičemž 20 procent není spokojeno s nemocničním prostředím nebo personálem.

Dvěma třetinám maminek (63 %) není v porodnici umožněno prožít s dítětem ihned po porodu takzvanou zlatou hodinu. Přesto touží po co možná nejpřirozenějším porodu v porodnici 35 procent žen. Ženy do 20 let by volily v 10 procentech případů jako ideální formu porodu císařský řez. Narkóza během porodu vadila ze 17 procent rodičkám starším 40 let. Potřeba rodit v porodnici co nejpřirozeněji je vyšší u zhruba 40 procent žen s příjmem od 30 do 50 tisíc korun.

Po porodu hned domů chce jen menšina žen

Ženy do 20 let by volily v 10 procentech případů jako ideální formu porodu císařský řez, v 7 procentech případů by tuto formu volily i ženy nad 40 let. Celkově by napříč všemi skupinami volilo porod císařským řezem 5 procent žen. O ambulantním porodu uvažují zhruba 3 procenta rodiček, domácí porod ať už za přítomnosti porodní asistentky nebo lékaře považuje za ideální způsob pouhé 1 procento všech dotazovaných.

Ženám na porodu nejvíce vadila bolest (69 %), nemocniční prostředí (12 %), narkóza (9 %), personál nemocnice (8 %). Pokud sečteme nemocniční prostředí a personál nemocnice vyplývá z průzkumu, že 20 procent rodiček, tedy celá pětina, není s porodem v porodnici spokojena. V Praze je to čtvrtina.

Iniciativa Přirozený porod v nemocnici

"Chceme zásadním způsobem přispět ke změně praxe v českých porodnicích a změně vnímání porodu od série lékařských zákroků zpět k přirozenému procesu,“ vysvětluje výkonná ředitelka Babyweb.cz Adéla Stolaříková vznik iniciativy Přirozený porod v nemocnici. „Smyslem projektu je šíření myšlenky, že v porodnici lze rodit přirozeně a přitom bezpečně, vlídně a s respektem k individuálním potřebám rodičky i novorozence při zachování co nejintimnějšího prostředí, bez rutinních lékařských zásahů.“ 

Základem je Desatero přirozeného porodu v porodnici, podle kterého bude udělována jednotlivým porodnicím certifikace PPP. V desateru PPP je kladen důraz především na vstřícnou komunikaci, individuální přístup k rodičce a respektování její intimity, rušení poplatků za přítomnost blízké osoby u porodu, ať už je to nastávající otec, kamarádka, dula nebo porodní asistentka. Zásadní je také podpora rané vazby kůže na kůži a nepřetržitého kontaktu matky a novorozence.

Jak jste byly s porodnicí spokojeny vy?

Zdroj: www.babyweb.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).