Hlavní navigace

Jak Češi sportují a který sport je nejoblíbenější?

28. 7. 2011

Sdílet

Češi se rádi považují za sportovní národ. Ve skutečnosti to ale tak slavné není. Zhruba polovina populace provozuje nějaký sport, ale druhá půlka nedělá pro své zdraví vcelku nic.

Podle výzkumů veřejného mínění 62 % Čechů sportuje alespoň jednou měsíčně. Alespoň jednou týdně se pak věnuje sportu okolo 45 % lidí. Vše ovšem závisí na věku: zatímco z věkové skupiny 18–30 let sportuje asi 80 % populace, ve skupině 30–50 let už je to jen okolo 60 %. A po padesátce sportuje jen 37 % lidí. Sportovní aktivita také do jisté míry souvisí se vzděláním. Mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi najdeme 80 % sportujících, mezi těmi se základním vzděláním jen 50 %.

Které sporty máme nejraději?

Výzkumy uvádějí jako nejoblíbenější sporty pěší turistiku, plavání, cykloturistiku, fotbal a sjezdové lyžování. Většinou se lidé věnují dvěma sportům, aktivně sportující však dokáží zvládnout až šest sportů. V průměru jsou lidé ochotni vydat za sport ročně z rodinného rozpočtu okolo 25 000 korun – nejvíce jde na výbavu a oblečení.

Značná část lidí se sportu věnuje tak, že nejsou organizováni v žádné sportovní organizaci, klubu, tělovýchovném spolku atd. I proto převažují v oblibě zmíněné „volné“ sporty jako cykloturistika nebo plavání. Kupříkladu na kole jezdí podle průzkumů asi 1,5 milionu lidí, sjezdovému lyžování se věnuje okolo milionu lidí. Tenis hraje podle hrubých odhadů několik set tisíc lidí.

Největší nárůst hráčů? Vede florbal

Zcela jiná situace je, pokud zabrousíme do statistik registrovaných sportovců. V tomto směru dominuje fotbal, kde najdeme 550 000 regis­trovaných hráčů; včetně nejrůznějších členů malých lig jako je např. pražská Hanspaulská liga. Daleko za fotbalem je tenis s 63 000 hráči, následuje hokej s 60 000. Volejbal má přes 50 000 hráčů a florbal také přes 50 000.

Ovšem pozor, u florbalu nejsou uvedeni například žáci hrající na školách. Tím pádem by se počet florbalistů dostal k hranici stovek tisíc. Florbal je přitom sportem, který za posledních deset let zaznamenal největší nárůst členské základny i popularity.

Druhým sportem jdoucím rapidně nahoru je golf. I tady je přes 50 000 registro­vaných hráčů – v roce 2000 jich bylo jen 8 500. Jenže těch nynějších 50 000 má háček. Golfisté jsou u nás prakticky stoprocentně registrováni, víceméně neexistují rekreační hráči, kteří by nebyli členy nějakého klubu. Golf tedy sice šel v oblibě nahoru (hodně se o něm také píše v médiích a staví se hřiště), ale v absolutních číslech obliby je u Čechů daleko vzadu.

Oproti milionu rekreačních lyžařů je v oddílech registrováno jen 31 000 lyžařů. Stejně tolik je u nás šachistů. Ale kolik lidí hraje doma šachy, to žádné statistiky neuvádějí. Doslova gigantický rozdíl je mezi těmi, co jezdí na kole pro radost (1,5 milionu cykloturistů) a těmi, co na něm závodí. V Česku je totiž jen 21 000 oddílově registrovaných cyklistů.

V menšině jsou kuželkáři

Zajímavá jsou čísla u některých menšinových sportů. Kuželkářů a vyznavačů bowlingu je v Česku registrováno na 14 000, členů jachtingových oddílů přes 6 000. Veslování, badmintonu či biliáru se na sportovní úrovni věnuje vždy okolo 4 500 lidí. Registrovaných squashistů je jen přes 3 500. Ale opět je nutné zdůraznit, že v obecné oblibě stojí například squash či bowling mnohem výš.

Také hráči petanque jsou organizováni – je jich u nás přes 1 200. Stolnímu hokeji se věnuje přes 600 hráčů, curlingu skoro 500 hráčů a stejný počet provozuje – považte – rychlobruslení. I z tak malého počtu přitom dokázala vzejít mistryně, jako je Martina Sáblíková. 

Skoro bizarní pak může být statistika ohledně sportovních rybářů: těch je u nás jen na tři stovky. A přitom rekreačních rybářů, kteří mají rybářský lístek, je skoro tři čtvrtě miliónu.

Jakému sportu se věnujete vy a proč? Kolik jste ochotní do něj investovat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicista, pracoval v týdeníku Reflex a televizi Public, zajímá ho oblast kultury, historie, ale také turistika a minulost a současnost české krajiny. Věnuje se aktivně cyklistice a golfu a o obou sportovních činnostech píše (www.navzduchu.cz).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).