Hlavní navigace

Jak bude otevřeno 28. října? Ve velkých obchodech včetně supermarketů nenakoupíte

24. 10. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Výročí založení republiky – státní svátek připadající na 28. října – letos vyšlo na pátek. Které obchody budou mít na výročí vzniku samostatného státu otevřeno a kde si nenakoupíte, protože to zákon neumožňuje? Rodiče navíc musí počítat s tím, že předchozí dva dny – 26. a 27. října – budou podzimní prázdniny.

Zákon to říká jednoznačně. Na velké státní svátky, mezi něž se řadí i Den vzniku samostatného československého státu, musí mít zavřeno všechny obchody s prodejní plochou větší než dvě stě metrů čtverečních. 

To se týká zejména supermarketů, kde lidé nakupují zejména potraviny a drogerii, ale jde rovněž o velké obchody s nábytkem, elektronikou či hobby markety. Menších obchodů se omezení netýká, stejně jako mohou mít otevřeno třeba prodejny s potravinami na nádražích a letištích, lékárny či obchody na čerpacích stanicích.

Albert otevřel kantýnu, kde oběd vyjde na třicet korun Přečtěte si také:

Albert otevřel kantýnu, kde oběd vyjde na třicet korun

Pozor, někde si volno prodlužují a neotevřou navíc v sobotu. Je ale třeba počítat s tím, že mnoho menších obchodů možnosti zavřít využije, a tak se nemůžete spolehnout, že třeba místní lékárna bude mít otevřeno. Zavřená budou i některá obchodní centra, protože se jim kvůli zavření velkých obchodů nevyplatí otevírat. Otevřeno mají většinou ta, která mají food court a kino.

Den vzniku samostatného československého státu jsme se letos rozhodli pojmout v odpočinkovém duchu. Na tento den totiž také připadají podzimní prázdniny školáků, a proto i my vyhlašujeme pomyslné jednodenní prázdniny. Obchodní centrum Šestka v pátek 28. října kompletně uzavíráme, aby si i naši zaměstnanci užili volna a měli čas na své ratolesti a podzimní radovánky. Otevíráme zase v sobotu 29. října, kdy budou plně k dispozici všechny obchody i služby, uvedla například Lenka Šátková, Marketing Manager OC Šestka.

Online obchodů se zákonná opatření ohledně otevírací doby netýkají, nakupovat tak můžete stejně jako kdykoli jindy. Otevřeno bude mít také Makro, neboť patří mezi velkoobchody, kterých se zákaz rovněž netýká.

Jak bude otevřeno v listopadu?

Další státní svátek nás čeká v listopadu. Státní svátek sedmnáctého listopadu letos připadá na čtvrtek a pravidla pro otvírání obchodů nejsou tak přísná, protože patří mezi menší státní svátky. Obchody mohou být otevřeny bez omezení a je na jejich majitelích a firmách, jak se rozhodnou. Menší obchody často otevřeno nemají, obchodní centra vesměs ano včetně všech obchodů v nich

Vadí vám, že velké obchody mají na Vánoce zavřeno?

Kromě dvacátého osmého října nás do konce roku čekají tři velké státní svátky s uzavřením velkých obchodů, všechny připadají na Vánoce – 24. prosinec po 12. hodině, 25. prosinec – 1. svátek vánoční a 26. prosinec – 2. svátek vánoční. 

Kromě toho patří mezi takzvané velké státní svátky také 1. leden coby Den obnovy samostatného českého státu, Velikonoční pondělí – v roce 2023 připadá na 10. dubna, 8. květen neboli Den vítězství a 28. září čili Den České státnosti. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.