Hlavní navigace

Jak bojovat s virózami? Udržujte vlhké sliznice

15. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ochlazení, vítr, šok pro tělo z přechodů mezi teplem domova či kanceláře a vlezlým chladem za dveřmi domu. Ne každý organismus to zvládá, množí se rýmy, virózy a další onemocnění dýchacích cest.

Ty způsobují viry, které osídlí sliznici vystýlající nosní dutiny, krk a dýchací cesty. Nejčastější příčinou jsou takzvané rhinoviry, kterých existuje na sto různých podtypů. Samotné prochladnutí by nebylo příčinou virózy, pokud ale je člověk ve stresu a má oslabenou imunitu, viry mají pré. Do organismu se častěji než kapénkovou infekcí ve vzduchu dostanou dotykem míst, kde se nakažený člověk otřel, například rukou po smrkání. Lékaři proto také upozorňují, že zažitý zvyk kašlat do dlaně je naprosto nevhodný.

Viry velmi často najdou cestu do průdušek, což má za následek velmi nepříjemné kašlání. Zastavovat kašel se doporučuje, pouze pokud je dráždivý až dávivý. Cílem je spíše zvlhčení sliznic, čímž se usnadní odkašlávání hlenu a škodliviny díky tomu vycházejí z těla pryč. Virózu není dobré přecházet, ale zůstat doma a nemoc „vyležet“. U neléčené virózy hrozí záněty plic, ledvin, či dokonce srdečního svalu.

Galerie: Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Nejen léky, ale i minerálka

Pomocníkem může být i minerální voda Vincentka. Tato léčivá minerálka je ve skutečnosti zbytková mořská voda, proto je lehce slaná. Na rozdíl od skutečné mořské vody ji ale lze konzumovat, neboť za miliony let v podzemí významně, a pro člověka pozitivně, změnila své složení. Pod povrchem země se obohatila o oxid uhličitý a naředěním s podzemní vodou ztratila nepříjemnou hořkoslanou chuť mořské vody. Při své cestě na povrch prochází různými vrstvami hornin a rozpouští stopové prvky, takže obsahuje širokou škálu prvků. Jde mimo jiné o sodík, draslík, vápník, lithium, hořčík, fluor, chlor, jod a železo – železo je ale před stáčením do lahví odstraňováno.

Obsahuje i biogenní prvky, jako je lithium, rubidium, cesium, měď, zinek, vanad, chrom, kobalt ve fyziologickém poměrném zastoupení. A co je velmi důležité – osmotickým tlakem 634,7 kPa se blíží osmolalitě lidské krve a nitrobuněčných tekutin. Účinnost Vincentky je tak dána také tím, že jde o tekutinu pro tělo v nejpřijatelnější formě, více se dočtete v článku o této unikátní minerální vodě.

Dostatek tekutin a inhalace

Je známo, že vhodný pitný režim pomáhá udržovat sliznice – sloužící jako první linie obrany proti nečistotám a bakteriím – vlhké a tím napomáhá posílení imunity a předcházení nemocem. Dodržování pitného režimu je důležitou součástí prevence a kvalitní voda nebo minerálka dokonce pomůže s léčbou a rekonvalescencí, pokud již onemocnění vypuklo.

Čím zvlhčovat dýchací cesty?

Ke zvlhčování dýchacích cest pomáhá:

Galerie: Typy zvlhčovačů vzduchu

Minerální voda Vincentka má navíc mimo jiné schopnost pomáhat právě při onemocnění krku, dýchacích cest či hlasivek. Zvlhčuje sliznice a umožňuje rozpouštění hlenů v dýchacích cestách. Tuto minerální vodu nemusíme jen pít. Je doporučována ke kloktání, inhalacím či výplachům nosních dutin a nosohltanu. Velkou výhodou je, že je vhodná i pro děti, těhotné ženy a rekonvalescenty, kteří mají jinak výběr léčiv zúžený.

Proč inhalovat?

  • Pomocí inhalace se léčivo dostane do dýchacích cest, kde začne okamžitě účinkovat.
  • Inhalování oproti perorálně užívaným lékům snižuje riziko vedlejších účinků léčiv. 
  • Inhalace pročistí dýchací cesty od případných choroboplodných zárodků.
  • Rozpouští hleny a usnadňuje vykašlávání.
  • Zklidňuje nosní sliznice a uvolňuje ucpaný nos.
  • Posílí přirozenou obranyschopnost dýchacích cest.
  • Urychluje léčbu horních i dolních dýchacích cest.

Odborníci při dýchacích problémech z virů a bakterií jako nejúčinnější postup doporučují nalít do nerezového hrnce asi tři až čtyři centimetry Vincentky a pomalu ji zahřívat tak dlouho, než se začne uvolňovat pára, nikoliv však až do varu. Když se začne pára uvolňovat, přehodit si přes hlavu ručník a opatrně se nad hrnec nahnout v takové vzdálenosti, aby se člověk neopařil. Pak už stačí jen asi pět až deset minut léčivou páru vdechovat.

Pravidla inhalace

  • Inhalujeme okolo deseti minut.
  • V případě nemoci inhalaci opakujeme alespoň dvakrát až třikrát denně.
  • Zejména v zimním období můžeme inhalovat jednou denně preventivně.
  • Inhalovat bychom neměli hned po jídle. Mohlo by se nám udělat nevolno.

Více v článku Inhalátor, nebo hrnec s ručníkem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).