Hlavní navigace

Jak bojovat s diabetem stravou? Ukázkový jídelníček při cukrovce

16. 10. 2018

Sdílet

Při předcházení diabetu, případně už při vzniku onemocnění je důležité dodržovat pravidelnou a kvalitní stravu. Platí také, že ve stravě je potřeba co nejvíce omezit cukr, což jsou nejen jakékoliv cukrovinky, ale i sladké nápoje včetně colových, a vyvarovat se alkoholu.

Diabetes neboli cukrovka je onemocnění vznikající v důsledku poruchy metabolitu cukrů. Příčinou je neschopnost organismu produkovat nebo efektivně využívat hormon inzulín, který hladinu cukru snižuje. Dnes se onemocnění cukrovka pro svůj vysoký výskyt řadí k civilizačním onemocněním. Při předcházení diabetu, případně už při vzniku diabetu je důležité dodržovat pravidelnou a kvalitní stravu.

Když prevence brání před cukrovkou

Cukrovka se dělí na dva typy. V případě diabetu 1. typu tělo pacientů není schopno produkovat vůbec žádný inzulín. Ten je zodpovědný za přesun glukózy do buněk. Tito pacienti proto musí do těla inzulin dostávat uměle, a to v podobě injekcí. Nutné je i pravidelné měření cukru v krvi a dodržování adekvátních stravovacích návyků. Příznaky se projevují už v dětství nebo během dospívání.

V případě diabetu 2. typu je tělo pacientů schopné produkovat inzulín, ale metabolismus cukru je z různých důvodů narušen. Tento typ se obvykle projevuje od středního věku a zpravidla u obézních pacientů.

Nemocných tímto typem přibývá a jako nejčastější důvod bývá uváděn rychlý a nezdravý životní styl naší doby. Proti riziku diabetu 2. typu lze ale bojovat prevencí, a to dodržováním jednoduchých zásad zdravé životosprávy. To znamená pravidelný pohyb, stačí tělu přirozený, chůze. Samozřejmostí je správně stravování, kdy platí obecné zásady zdravého stravování a vyvážený jídelníček. Ve stravě je potřeba co nejvíce omezit cukr, což jsou jakékoliv cukrovinky, ale i sladké nápoje včetně kolových. Důležité je se i vyvarovat alkoholu.

Galerie: 10 potravin, v nichž byste cukr nečekali. Ale je tam

Dieta při diabetu

Pacienti s diabetem patří do rukou lékařů a jejich doporučení by měli striktně dodržovat. Ke zlepšení stavu pacienta je klíčový především správný a pravidelný jídelníček, jehož složení pacienti mohou konzultovat s výživovým poradcem. Zahrnovat by měl pět až šest jídel denně v menších porcích. Dieta téměř odpovídá racionálnímu stravování, které je pestré na dostatek všech potřebných látek, jako jsou minerální prvky a vitamíny. Nemělo by chybět celozrnné pečivo, mléko s nižším obsahem tuku, oříšky, ryby, libové maso a samozřejmě i zelenina a ovoce.

Dodržujete striktně dietu pro diabetiky?

Vhodnost ovoce pro diabetiky bývá občas diskutována, neboť je zdrojem cukrů. V přiměřeném množství jsou například jablka, citrusy nebo broskve v pořádku. Diabetici by měli omezit potraviny, které mají vysoký glykemický index a jejichž cukry se rychle vstřebávají do krve. Rovněž by měli dát pozor na příjem tuků, především těch živočišných, neboť mohou způsobit další zdravotní komplikace. Vhodné je upřednostňovat potraviny s vysokým podílem vlákniny.

Jídelníček při cukrovce

Typický jídelníček by mohl vypadat takto:

  • Snídaně: celozrnné pečivo, přírodní sýr, okurka
  • Svačina: sezonní ovoce
  • Oběd: ryba a dušená zelenina, brambor ve slupce
  • Svačina: zakysaný mléčný výrobek s chia semínky
  • Večeře: luštěniny (například červená čočka) se zeleninou
  • 2. večeře v případě diabetu 1. typu: tenký plátek celozrnného chleba, šunka, čerstvá zelenina

Do jídelníčku je důležité zařazovat kvalitní bílkoviny včetně rostlinných a zeleninu (např. celer, květák, zelí, špenát, které mají velmi málo sacharidů). Zakysané mléčné výrobky používat pouze bílé neochucené.

Nejdůležitější součástí pitného režimu je obyčejná voda, případně neslazené čaje, nikoli ale černý.

Pozor na správný pohyb

U diabetiků je i velmi důležitý správný pohyb. Ideální je svižnější chůze ve správné obuvi, cvičení jógy a pilates pro zpevnění těla. Pokud diabetik potřebuje shazovat přebytečná kila, je lepší poradit se u odborníka. Ten dokáže poradit s výběrem stravy, která má větší množství vlákniny a méně sacharidů. Důležité je nezanedbávat ani pitný režim.

Test: Kde koupíte skutečně celozrnné a kvalitní pečivo

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Hlavní výživová poradkyně Naturhouse pro ČR a Slovensko. V celosvětové síti dietetických center školí a řídí v obou zemích více než sto poboček. Aktivně se zajímá o zdravý životní styl, trendy v potravinách a stravování a cvičí jógu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).