Hlavní navigace

Jak bojovat proti alergii na pyl? Častým mytím obličeje i vlasů

16. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pylové alergie trápí stále více lidí. Na vině je ztráta imunologické tolerance. Tedy změny mikrobiomu, ale i změny ve způsobu přípravy potravin i nárůstu počtu císařských řezů, kdy dítě neprochází „správným“ mikrobiálním poševním prostředím.

Zatímco někteří z nás se už nemohou jara dočkat, druzí se modlí, aby si příroda dala ještě na čas. Trpí totiž alergií na pyl a jaro je pro ně nejnepříjemnější období roku. S praktickými radami pro alergiky přichází vedoucí lékařka Alergologické ambulance z FN Brno Bronislava Novotná.

Jaké alergeny v jarním období dominují?

Již více než dvacet let existuje v ČR Pylová informační služba, kterou založil docent Ondřej Rybníček z alergologie při Pediatrické klinice Dětské nemocnice Fakultní nemocnice Brno. Na webové stránce www.pylovasluzba.cz jsme informováni o aktuálním výskytu pylů na daný týden a výhled do týdne dalšího.

Pozorujete za poslední léta nárůst počtu alergických pacientů?

Ano.

Čím si tento nárůst vysvětlujete?

Příčiny nárůstu zvýšeného výskytu alergických onemocnění se celosvětově intenzivně studují. Alergická onemocnění se řadí do onemocnění imunitního systému, kde v případě alergie dochází ke ztrátě imunologické tolerance k alergenům (faktorům převážně bílkovinné povahy), které nealergičtí pacienti tolerují, tj. nevytvářejí proti nim alergické protilátky.

Mluví se o řadě faktorů, které mohou způsobit ztrátu imunologické tolerance: zlepšení hygienické úrovně přináší nižší výskyt infekcí zvl. parazitárních, změny mikrobiomu, tj. bakteriálního osídlení našeho těla, změny ve způsobu přípravy potravin, změny zevního prostředí (např. znečištění výfukovými plyny). Uvažuje se také o nárůstu porodů císařským řezem, kdy dítě neprochází „správným“ mikrobiálním poševním prostředím.

Jaká jsou doporučení pro alergické pacienty?

Pacienti jsou v pylové sezóně léčeni symptomaticky, tj. užívají léky, které zmírňují jejich příznaky (pro případ alergické rýmy a alergického zánětu očí jsou to antihistaminika, topické nosní steroidy, ev. kromony). Dále je doporučována tzv. specifická alergenová imunoterapie – léčba pylovými vakcínami, a to celoročně, která pomáhá návratu k imunologické toleranci daných alergenů.

Podávání vakcíny je v současnosti jedinou kauzální – příčinnou léčbou. Doporučuje se také eliminace alergenu, což je v případě alergie pylové omezeno na možné proplachy nosu solnými roztoky, aby neulpívala pylová zrna na sliznicích, mytí obličeje po návratu z přírody, časté mytí vlasů, protipylové sítě do oken a aut.

Jaké alergeny budou v období jara dominovat?

Na přelomu března a dubna se objeví nejsilnější alergen jarního období – pyl břízy.

 

Můžeme nástupu alergie zabránit nějakou formou prevence, nebo je alergie vrozená a nelze její nástup ovlivnit?

Alergické onemocnění vzniká na podkladě genetických dispozicí a vlivu zevního prostředí. Prevencí alergie se zabývá řada mezinárodních dlouhodobých studií. Podávání probiotik v těhotenství a v prvních měsících života dítěte nezabránilo vzniku alergií. V mezinárodních doporučeních je uváděno plné kojení do čtvrtého až šestého měsíce věku a včasné zavádění pevné stravy – příkrmů. Příkrmy se mají podávat od konce čtvrtého měsíce věku dítěte, aby si dítě vytvořilo tu správnou imunologickou toleranci k potravinám. Dále je doloženo řadou studií, že děti matek, které v těhotenství kouří, mají častěji průduškové astma. Mezi další opatření je zařazeno odstranění alergenů, zvl. roztočů z domácího prostředí (především z lůžka), protože roztoči jsou nejčastější příčinou průduškového astmatu.

MUDr. Bronislava Novotná, Ph.D.

Vedoucí lékařka Alergologické ambulance Interní gastroenterologické kliniky FN Brno.

Zdroj: FN Brno

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).