Hlavní navigace

Jablářství, které umí cider i kvalitní limonády

Sdílet

 Autor: Pragercider.cz
Skoro půl století zel prázdnotou, teď se potravinářská výroba v kladenském pivovaru znovu obnovila. Pivo se tu ale nevaří, dnes se tu vyrábí cider a limonády bez fůry přídatných látek.

S kým jiným než s kamarádem, kterého znáte skoro celý život, založíte vysněnou firmu? Bude to sice podnik, ve kterém budete od rána do večera zavřený ve studeném sklepě, ale budete šťastní, že jste si dokázali splnit sny, pro které jste nadchli i ostatní. Cyril HolubOndřej Frunc to zvládli, před třemi lety si totiž založili jablářství F. H. Prager, ve kterém vyrábí limonády a cider výhradně z českých jablek. A daří se jim! Vezměte svetr a pojďte nahlédnout do kladenských sklepů bývalého pivovaru, kde se vyrábí a stáčí jejich pitivo.

Nápad se zrodil v Dejvické nádražce

Cyril a Ondřej se znají od první třídy, jejich cesty se rozešly až s maturitou na gymnáziu, kdy se každý vydal trochu jiným směrem. Cyril ke studiím marketingu a Ondřej k historii, etnologii, antropologii a enviromentalistice. Jejich cesty se znovu proťaly před čtyřmi lety v Nádražní restauraci v Dejvicích, kde jim příliš nevoněla tamní desítka ani dvanáctka a rozhodli se s tím něco udělat. „Ondřej se v té době vrátil z Dublinu, kde cider funguje jako alternativa k pivu a vínu, viděl jeho výrobu na youtube a říkal, že je to strašně jednoduché,“ začíná vyprávění Cyril Holub. „V té době k nám cider nikdo nevozil, oslovil jsem proto některé výrobce z ciziny, ale oni buď o český trh neměli zájem, nebo mi cider nabízeli za cenu, kterou by nikdo neakceptoval. Proto jsem si řekl, že až skončím svou akademickou dráhu, někdy v padesáti, šedesáti, otevřu si malou cidrerii. Ale Cyril řekl, nač čekat, uděláme to teď. Tak to všechno začalo,“ vypráví Ondřej.

Cyril Holub celý rok při rodičovské dovolené usilovně studoval výrobu cideru, až jednoho jarního dne svůj projekt naplno spustili. Na koleně a v polních podmínkách. „Nakoupili jsme prvních šedesát kilo jablek, vytáhli jsme od maminek dva domácí odšťavovače a během deseti hodin jsme u nás na zahradě odšťavnili čtyřicet litrů šťávy a vyrobili šest druhů cideru,“ popisuje Ondřej. Polovina vzorků byla nepoužitelná, ale ta druhá, povedená, jim dodala odvahu jít si dál za svým cílem. Výrobě zcela propadli. „Bylo krásné opít se něčím, co si sami vyrobíte,“ zasní se Cyril.

Čtěte k tématu: Který z nich je přírodní? Cider, nebo cidre?

Po dalších odvážných pokusech už si mladíci troufli pronajmout menší sklepní místnost a nakoupit potřebné technologie, díky nimž vyrobili prvních tisíc litrů cideru, který dále distribuovali do spřátelených hospůdek a na farmářské trhy. „Během krátké doby jsme ale zjistili, že jsme stále vyprodaní. Začali jsme se proto poohlížet po něčem větším. V Praze ale ne a ne najít vhodné prostory,“ říká Ondřej. Zcela náhodně se jim ale naskytla možnost pronajmout si sklepní prostory bývalého Kročehlavského pivovaru, který po znárodnění v roce 1949 a následné centralizaci víceméně jen chátral. F. H. Prager v čele s Ondřejem a Cyrilem do něj ale vrátili život a především potravinářskou výrobu. Nejdříve vyklidili a připravili pro své podnikání jen část sklepení, po roce už ale majitele museli požádat o pronájem více než dvou třetin rozlehlých pivovarských sklepů.

V kladenském jablářství se dnes ale nevyrábí jen jablečný cider a hrušková perry z hruškového moštu. Poslední dva roky se tu stáčí i limonády v příchutích: jablko, matté, zázvor, šípek a anýz. Vše v třetinkových lahvích s dokonalými retro etiketami. Se svou maloobjemovou výrobou stočili vloni v Kladně 150 000 lahví cideru a 72 000 lahví limonád. Dodávají je už do tří set padesáti restaurací a barů, ale i do farmářských prodejen. V supermarketech je ale nehledejte, nechtějí se podřizovat nepřijatelným podmínkám korporátu.

Poctivě, bez náhražek jen z českých jablek

„Cider F. H. Prager vyrábíme jak z vlastního moštu lisovaného přímo v moštárně F. H. Prager, tak z moštu z lokálních odrůd jablek naší partnerské bio moštárny Hostětín z Bílých Karpat. Čistý jablečný mošt je podle nás tajemstvím pravého cideru, proto do něj nepřidáváme žádná dochucovadla, barviva ani konzervanty. Náš cider kvasí a zraje v temných chladných sklepích po dobu tří měsíců, což výraznou měrou přispívá k jeho kvalitě. Pečlivě vybraná česká jablka v kombinaci s tradiční poctivou výrobou dávají našemu cideru nezaměnitelnou nahořklou, a však jemnou chuť,“ dodává Ondřej a Cyril ho doplňuje: „Jsme rádi, že čeští spotřebitelé dávají šanci upřímnosti, lokálním zdrojům a kvalitě.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).