Hlavní navigace

Izojóga učí cviky pro obličej bez vrásek

11. 2. 2019

Sdílet

 Autor: Izojoga.cz
Bez zásahu jehly estetického dermatologa a s viditelnými výsledky za pár týdnů. Obličejová jóga čili izojóga umí zpomalit stárnutí vašeho obličeje. Chce to „jen“ cvičit.

Iveta Pecháčková tenhle systém cvičení sama poznala v USA. Izojóga zahrnuje asi osmdesát různých cviků a vychází z faktu, že obličej funguje podobně jako tělo – i tady jsou svaly. Když budete trénovat třeba břicho, výsledek se dostaví. Když budete posilovat svaly v obličeji, nebude vadnout a volat po zásahu jehly nebo nejnovějším „zázračném séru“.

Jogín být nemusíte

Jestli si představujete hodinové meditace a propojování s duchovnem, izojóga vás možná překvapí. „Není třeba být jogínem,“ říká certifikovaná instruktorka Iveta Pecháčková. „Ani většina mých klientek jógu necvičí. Sama dávám také přednost jinému typu cvičení těla.“


Autor: Archív Ivety Pecháčkové

Izojóga využívá běžné metody: cvičení svalů, relaxaci, strečink a vizualizaci. „Je to přirozený způsob zpevnění, tonizace a omlazení obličeje,“ říká Iveta Pecháčková

Když se to správně naučíte, stačí vám třikrát denně pět minut – třeba během jízdy v autě nebo u přemýšlení nad prezentací v kanceláři. 

„Za jednadvacet dní by měly být vidět první výsledky,“ shrnuje Iveta Pecháčková a opět vše přirovnává ke klasickému cvičení těla. „I tady je po pár týdnech v posilovně patrné, že na svalech pracujeme.“

Potřebujete ji právě vy? 

Udělejte si malý test. Iveta Pecháčková radí, jak na to: „Podívejte se do zrcadla a skenujte svůj obličej od čela směrem ke krku. Jaké jsou vaše oči? Zmenšily se? Máte pocit, že musíte navštívit plastického chirurga, protože vaše víčka přepadávají a klesají? Vaše obočí se stáčí dolů a možná je každé jiné? A co rty, nosoretní vrásky, dvojitá brada? Nebo je to kontura obličeje a krk, co vás trápí?“

Pokud odpovíte aspoň jednou ANO, jste tím správným adeptem pro cvičení izojógy.

Typický klient? Není

Obličejovou jógu vyhledávají většinou ženy. Může jim být třicet i sedmdesát. Jediné, co je spojuje, je podle Ivety Pecháčkové fakt, že vědí, že pro sebe něco chtějí udělat. A nemusí platit za zásahy estetických dermatologů.

„Každý máme na obličeji něco, s čím nejsme spokojení. Ať už jsou to třeba vrásky pod očima, nebo nosoretní rýhy. Sama vidím obličej jinak, ale můžeme se cvičením zaměřit na konkrétní lokalitu. Nebo se věnovat celkové tonizaci.“

Ať už je motiv jakýkoliv, zájem o tohle speciální cvičení stoupá. A s ním i překvapení, že to opravdu funguje.

Cvičení pro oblast očí


Autor: Izojoga.cz

Provedení cviku:

Z ukazováků a palců vytvořte písmeno C. Prsty u sebe – silněji pracují – nedávat prsty od sebe. Umístit nad obočí podél kosti – kopírovat obočí. Palce budou položeny na spodní části lícní kosti volně pod okem, přibližně v úrovni nosních dírek. Fáze 1 – otevřete maximálně oči, jak jen to je možné. Pozor, abyste si nevytvářeli vrásky na čele. Držte. Uvolněte a přejděte do fáze 2 – snažte se mhouřit oči, pozor, abyste nevytvářeli vrásky tentokrát na očích. (Zadívat se do dáli na nějaký bod a bez zavírání očí se snažit zaostřit.) Držte. Zavřete oči, zrelaxujte je a opakujte celé cvičení 3× za sebou.

Jehla, nebo cviky?

Taky vás napadá, proč by tolik vzkvétalo odvětví estetické dermatologie či plastické chirurgie, kdyby to bylo tak jednoduché? Injekce s výplní nebo „botoxem“ vám zabere pět minut. A na pár měsíců jste „bez práce“. Cvičení obličeje se dá připodobnit k makání v posilovně. Chodíte-li sem pravidelně, vidíte výsledky. Vypadnete-li z tempa, břicho povolí. Svou roli hraje samozřejmě i tady věk a jakýsi vstupní kapitál.

„Výsledky jsou závislé na věku, stavu obličeje i faktu, jak jsme se sami sobě dosud věnovali,“ říká Iveta Pecháčková. „Když se ale naučíme správně cvičit, je třeba z toho nevypadnout a věnovat se cvičení několikrát denně, i když na pár minut. Stálá práce je třeba, jinak se vše vrátí zpátky.“

Cvičení pro oblast úst


Autor: Izojoga.cz

Provedení cviku:

Otevřete ústa ve tvaru písmene velké O. Horní ret pevně přitiskněte na horní zuby, tak abyste cítili napětí svalů kolem úst a nosu. Držte, opakujte 3×. Měli byste cítit pohyb svalů od koutků úst ke koutkům očí.

Benefity: Vyhlazuje nosoretní vrásku, zlepšuje prokrvení celého obličeje a krku.

Tip: Použijte tuto pózu po cvičení ostatních cviků k uvolnění oblasti.

Umrtvili. Rozcvičili?

Mezi zastánci izojógy jsou i ti, kteří vyzkoušeli botulotoxin nebo jiné výkony estetické medicíny. Vlastně obojí lze kombinovat. Pokud vám botulotoxin nevyřadí funkci svalu, tak s ním můžete hýbat a také ho cvičit. Pokud ho vyřadí, tak se cvičit nedá. Většinou dochází k použití „náhradních svalů“, protože ten, který jste chtěli použít, je „ochrnutý“, tedy nehybný. Diskutovaný botox má ale omezenou dobu působení (několik měsíců).

„Pak je to s cvičením podobné, jako když se vyndá noha ze sádry,“ připodobňuje Iveta Pecháčková. „Aby se dostala do kondice, je třeba hodně práce – pokožka se neprokrvovala a nezásobila potřebnými látkami.“

I to je důvod rychle vznikající závislosti na estetické medicíně – po uplynutí doby, po kterou injekce fungují, obvykle kůže vypadá hůř než dříve. Svaly pod ní se příliš nehýbaly. I když se dermatologům do péče svěřujete, dá se spousta jejich pomoci (kromě zmiňované aplikace botoxu) doplňovat právě cvičením obličejové jógy.

Cvičení pro oblast očí


Autor: Izojoga.cz

Provedení cviku:

Dívejte se před sebe a otevřete oči co nejvíce bez mračení čela. Pak začít minimálním pohybem mhouřit oko. Pokud je pohyb správně, cítíme i pohyb zadního svalu na hlavě. Držte, potom uvolněte tím, že oči zavřete a opakujte ještě jednou. Zavřete oči a uvolněte se.

Benefit: Zpevňuje a posiluje svaly očí.

Tip: Nemračte čelo ani jím nepohybujte. Zaměřte se na kruhový sval kolem očí.

„Ta totiž procvičuje svaly. Výplně či facelift se týkají pokožky. Procvičováním svalů se zlepšuje prokrvení a přísun živin a kyslíku i do pokožky,“ vysvětluje Iveta Pecháčková, která jako někdejší instrumentářka na plastické chirurgii zná jednotlivé obličeje a vše, co se skrývá pod nimi, skutečně podrobně.

Kde se to naučit

Bedlivě vybírejte, kdo vás „zasvětí“, pokud vás obličejová jóga zaujala. A na rychlé návody rovnou zapomeňte. Opět jedno přirovnání k tělu: i tady si můžete ublížit a vrásky třeba i přidat, namísto kýženého očekávaného efektu. Budete potřebovat instruktora a ze začátku určitě i zrcadlo.

„Časově i kapacitně přeje dnešní doba online kurzům. Sama pořádám i tzv. výzvy na Facebooku,“ říká Iveta Pecháčková. „Zaměříme se třeba společně na nějakou část obličeje a za pár týdnů každodenního cvičení sledujeme výsledky.“

Co je izojóga:

  • cvičení obličeje a izolovaných svalů obličeje pomocí cviků spolu s dýcháním a držením těla,
  • zlepšuje viditelně vzhled vrásek, strukturu pokožky, a hlavně svaly, které ochabují,
  • zlepšuje metabolismus a prokrvení obličeje a krku.

Ze začátku také při cvičení používáte zrcadlo – až když získáte jistotu, že vše děláte správně, můžete trénovat svaly svého obličeje třeba během jízdy v autě nebo doma při vaření.

Péče o sebe se u nás nenosí

Pěstění pleti a péče o ni je u nás stále brána obvykle jako luxus, v mnoha očích i jako „zbytečný luxus“. Podle Ivety Pecháčkové bychom se v tomhle směru měly především my ženy učit od východních národů. V Japonsku, Číně či Koreji se mnohem více pracuje s duchovnem, faktem, že krása vychází zevnitř. Mnohem více se tu řeší, jak se v obličeji usazuje třeba stres a starosti. Pracuje se s čištěním lymfy nebo krve. A to všechno má na stav pleti a výraz obličeje vliv, svou roli samozřejmě sehrává i genetika.

Galerie: Obličejová jóga

„My Češky třeba víme, že jsou nějaké lymfatické masáže. Ale prevenci se nevěnujeme. I dopřát si jednou měsíčně kvalitní kosmetické ošetření, nechat si promasírovat obličej, není běžnou věcí,“ shrnuje Iveta Pecháčková.

Cesta k „jehlám“ je pak tou nejrychlejší, umíme utratit peníze i za různá séra a drahé krémy. Jejich pravidelné používání se na pleti samozřejmě příznivě projeví. Zajít „pod kůži“ se ale do stavu a výrazu obličeje promítne.

Odborná spolupráce:

Iveta Pecháčková se v oblasti krásy a estetické medicíny pohybuje už 30 let, pracovala jako instrumentářka plastické i estetické chirurgie. Postupně ji začal zajímat holistický přístup východních směrů. Jako zatím jediná z ČR absolvovala certifikovaný kurz jógy obličeje přímo u zakladatelky této metody, Japonky Fumiko Takatsu, která je jejím velkým vzorem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).