Hlavní navigace

Iontové nápoje při sportu většina z nás nepotřebuje

13. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Chodíte do fitka, na pilates nebo jezdíte na kole? A co přitom pijete? Iontové nápoje jsou v kurzu. A dost často se jimi proléváme úplně zbytečně.

Pijte vodu, pijte pitnou vodu… zpívá už Jaromír Nohavica. A do obvyklého obrázku rekreačního sportovce se dá tahle rada směle zařadit – možná doplněná o „přidejte si trochu minerálky“. Málokdo z nás totiž maká natolik, že potřebuje iontový nápoj. Při nesprávném užívání si jím můžete dokonce i „rozhodit“ organismus. Především když nebudete znát význam jednotlivých druhů – hypo-, izo- nebo hypertonický? Každý je totiž pro někoho jiného.

Iontovým nápojem k potížím?

Miliardy amerických dolarů ročně se prý vydají za různé sportovní nápoje všeho druhu. Až pojedete cyklostezkou na pivo, uvidíte většinu cyklistů s podobným záměrem a vycházkovým tempem. Dost z nich bude mít v držáku „ionťák“. Tohle speciální pití je ale určené pro specifické potřeby.

„Zdaleka ne všichni umíme tyhle nápoje správně využívat a můžeme si i ublížit,“ varuje výživová poradkyně Hana Střítecká. „Nevhodným složením a velkým množstvím iontových nápojů může dojít k minerálové dysbalanci v našem těle. Některé ionty v nadbytku mohou vést až k problémům se srdcem nebo ledvinami.“

Co umí a kdo je opravdu potřebuje

Iontový nápoj je vhodný pro sportovce, kteří si dávají opravdu do těla a jejich výkon trvá většinou více než hodinu nebo je opravdu hodně intenzivní (například squash). Čím více se potíte, tím více je třeba doplňovat ztracené množství tekutin. Iontové nápoje jsou také vhodné pro jakékoliv vytrvalostní sporty.

„Iontové nápoje pomáhají doplňovat minerály, které jsou obsaženy v potu,“ vysvětluje Hana Střítecká. „Slouží i k dodání potřebného množství energie, jsou-li doplněné o ´cukry´ nebo třeba i tuky, a tím pak lze dosáhnout udržení konstantní hladiny výkonu.“

Umí zabránit i negativním projevům při cvičení – například křečím.

TIP: Noční křeče nohou spraví minerálka s hořčíkem

Jste intenzivní cvičenec?

Ruku na srdce. Běžná hodina skupinového cvičení je skutečně hodina – podle výše uvedeného pravidla tak iontový nápoj pro tenhle časový úsek nepotřebujete. Jednoduše se totiž nezpotíte natolik, že by tělu rázem něco výrazně chybělo. V případě projížděk za pivem v létě už o tom nemůže být řeč vůbec (a nakonec pivo je iontový nápoj). Rekreační běžci se ve velké většině do hodiny také vejdou a jejich rychlost je obvykle „joggingové“ tempo. Popíjení iontových nápojů při všech těchto klasických sportovních příležitostech tak nemá žádné opodstatnění.

„Je potřeba si uvědomit že iontové nápoje jsou opravdu určeny jen pro speciální příležitosti, a ne na běžné pokrytí pitného režimu, a to ani při sportu,“ říká rozhodně Hana Střítecká. „Obvykle si plně vystačíme s vodou.“

Tu pijte po doušcích, a pokud můžete (třeba během skupinové lekce cvičení), pijte během celé doby fyzické aktivity. Třeba běhat ale můžete bez obav svou třičtvrtěhodinku bez láhve za pasem a napít se až doma.

TIP: Příliš horlivý běžec si brzy zničí zdraví, říká trenér

Křeče? Přidejte magnézii

Jestli patříte k těm, komu se občas při sportu doslova zkroutí třeba lýtko, dopřejte si při výkonu i po něm minerálku obsahující hořčík. Pro většinu populace je jako vylepšení pitného režimu během výkonu naprosto dostačují alternativou. Hořčík je v potravinách i tabletách, v lékárnách a drogeriích se prodávají doplňky stravy, obohacené o hořčík, který umí křečím zamezit.

„V současnosti se hořčík objevuje v kombinaci s vitamíny skupiny B,“ radí šikovnou možnost výživová poradkyně. „Tyto vitamíny v lidském těle pomáhají při látkové přeměně (metabolismu) a tedy i přispívají ke snížení únavy a vyčerpání. Vitamin B6 pak i mimo jiné příznivě ovlivňuje vstup a setrvání hořčíku v buňce, tedy jeho rychlejší a lepší využitelnost.“

Test: Máte dostatek hořčíku?

Vyjasněte si pojmy

Jestli vás i tak lákají barevné láhve na pultech posiloven, vybírejte pouze ty s nálepkou „hypotonické“, radí Hana Střítecká:

„Maximálně pak můžeme zkusit izotonické nápoje. Nikdy ne hypertonické – ty už patří do rukou někomu, kdo skutečně umí odhadnout zvýšenou ztrátu a nutnou náhradu minerálních látek.“

A co je co na poli sportovních nápojů?

Sportovní nápoje

  • Hypotonické iontové nápoje
    Jsou nejpoužívanější, a to především při aktivitách, kdy z vás doslova lije voda (rychlý běh, cyklistika). Tedy pot, který je ale velmi málo koncentrovaný a jeho majoritní složkou je tedy voda.
  • Izotonické nápoje
    Používají se tam, kde sice dochází k velkému pocení, výkon netrvá příliš dlouho, ale pot je podstatně koncentrovanější. Jsou to sporty, kde je zkombinována vytrvalost se sílou (např. squash, tenis apod.). Při svalové práci je totiž třeba větší množství iontů (hlavně Na, K, Ca, Mg).
  • Hypertonické nápoje
    Mají již velmi vysoké koncentrace iontů a při běžném sportu uplatnění prakticky nenacházejí. Jsou to spíše léčebné roztoky.

Odborná spolupráce:

Ing. Hana Střítecká, Ph.D.

Vysokoškolská pedagožka, lektorka kurzů Nutris o potravinách a zdravém stravování, členka Aliance výživových poradců, výživová poradkyně a odborná garantka sytému hodnocení potravin projektu FÉR potravina.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).