Hlavní navigace

Intimní hygiena u holčiček: Gely jsou zbytečné

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Gynekolog vysvětluje, jak a v čem škodí zanedbání či nevhodná péče o oblast genitálu u dívek. „Dětské intimní gely jsou zbytečnost, postačí čistá voda,“ říká lékař a komentuje také používání vlhčených ubrousků.

Gynekologická hygiena by měla být přirozenou každodenní součástí nejen dospělých žen, ale i holčiček už od narození. Nesprávná hygiena vede zejména k zánětům v této oblasti, a to i chronickým.

„Tyto záněty jsou v naprosté většině případů spojené s nepříjemnými pocity, jako je svědění, pálení. Dále se v oblasti zevního genitálu i pochvy mohou vyskytovat zarudnutí nebo bolestivé, vzácně i krvácející defekty,“ vysvětluje gynekolog Štěpán Budka. Vedoucí lékař FertilityPort Prague popisuje, co je při intimní hygieně malých slečen důležité, co je mýtus a co spíše jen reklama.


Autor: FertilityPort Prague

Gynekolog Štěpán Budka vysvětluje zásady intimní hygieny u dívek. Zásadou číslo jedna je naučit děvčata správně se otírat po malé i velké potřebě, aby se do pochvy nezanesly bakterie z konečníku. Tedy od močové trubice směrem ke konečníku.

Doporučujete intimní partie holčiček omýt každý den? Někdy kolují takové názory, že „bílý povlak“ má zůstat a má ochrannou funkci. Co je na tom pravdy?

Myslím si, že by mělo patřit k základním hygienickým návykům a zvyklostem omývat intimní partie holčiček denně. Nevidím pozitivní význam „bílého povlaku“. Naopak, bílý povlak může být známkou počínající nebo probíhající infekce či jiného problému.

TIP: Péče o zevní genitál u malých dětí: holčičky trápí záněty, chlapce předkožka

Zcela jistě by se, zejména v novorozeneckém období, měla brát v úvahu očista jako prevence opruzenin a následně zánětů zevního i vnitřního genitálu. U novorozenců je samozřejmostí důkladná očista genitálu po stolici a při každé výměně pleny. Zcela jistě bych doporučoval malé holčičky ve vyšším věku vést k pravidelné očistě/osušení oblasti zevního genitálu a ústí močové trubice, zejména jako prevenci infekcí, ale také jako prevence nepříjemného zápachu, který může z logických důvodů vznikat.

Důsledkem zanedbání hygieny může být až srůstání stran poševního vchodu, tzv. Synechia vulvae. Už od narození je potřeba v rámci hygienické péče cíleně od sebe oddálit stydké pysky a celou oblast omýt. U novorozených dětí pomalu stírejte mázek například sterilními čtverečky.

Mohou holčičky používat stejné intimní mycí gely jako dospělé ženy?

Neměly by, pH pochvy malých holčiček je jiné, stejně tak mikrobiální složení pochvy. Je to dáno jinou hormonální aktivitou v závislosti na věku holčiček/dívek.

A co by se mohlo stát, pokud by je používaly? Mohlo by jim to nějak uškodit?

Mohlo by to zapříčinit jiné složení flóry v pochvě a dále pálení, svědění, záněty atd.

Je nutné používat pro intimní hygienu speciální dětské mycí gely, nebo postačí čistá voda?

Zcela stačí čistá voda, možná s trochou dětského mýdla, zcela jistě není třeba, pokud není důvod například medicínský, provádět nějaké speciální výplachy nebo jinou speciální očistu zevního genitálu nebo pochvy.

Proč jsou tedy na trhu k dostání například dětské intimní gely od tří let? Je to zbytečnost?

Podle mého se tím zaplňuje díra na trhu a v zásadě je to zcela zbytečné. Je to stejné jako s potravinovými doplňky, vitamíny, různými krémy na sto různých indikací…

Nemohou po gynekologické stránce nějak uškodit krémy proti opruzeninám?

Myslím, že mírně větší spotřeba krémů proti opruzeninám nevadí. Je však potřeba tyto krémy aplikovat na správnou oblast a pokusit se vyhnout aplikaci přímo do pochvy.

Jaký názor máte na otírání vlhčenými ubrousky? Můžeme je bez obav používat? Kterým se vyhnout?

Myslím si, že je to z praktického, technického, zdravotního i ekonomického pohledu poměrně výhodné. Který vlhčený ubrousek vyhovuje nebo který je vysloveně špatný, nelze jednoznačně říct. Je to věc zcela individuální a někomu vyhovuje něco a jinému to druhé. Všechny přípravky na našem trhu by měly být dermatologicky testovány. V této oblasti také neplatí, že ty nejdražší přípravky nebo pomůcky jsou ty nejlepší. Zde mluví i moje osobní zkušenost s vlastními dětmi.

Galerie: Nebezpečná kosmetika 2018

Právě se objevují různé názory, že ubrousky jsou plné chemikálií a zbytečně zatěžují dětskou pokožku. Není přece jen ze zdravotního hlediska lepší, pokud je ta možnost, použít bavlněný hadřík s vodou a ubrousky používat spíše na cestách?

Možná je na tom něco pravdy, nicméně dnešní společnost je zcela jinde, než byla společnost našich rodičů. Nemyslím si navíc, že ubrousky jsou plné různých chemikálií, které by zatěžovaly. Toto je slovní spojení, které zejména v laické veřejnosti vzbuzuje zbytečně obavy a vede ke zbytečným obavám. A to nejen v oblasti použití kosmetických ubrousků, ale i například v otázce očkování, aplikace léků atd. Vše je složeno svým způsobem z chemikálií. Na cesty bych variantu ubrousků, s ohledem na nejistotu vodního zdroje, bral jako samozřejmost.

Do jakého věku dohlížet nad očistou po použití WC a odkdy by už holčičky měly být samostatné?

Na to je velmi těžké odpovědět, každá holčička je jiná a každá situace v rodině je jiná. Obecně by rodiče měli vést dítě k samostatnosti v této situaci zejména před nástupem do předškolního vzdělávání. Nicméně ani zde neexistuje žádná rovnice, kdy je to v pořádku a kdy ne. Není třeba ihned myslet na to, že je dítě nějaké „opožděné“, když všechny děti v jeho okolí něco už umí a ono nikoliv.

Zásadou číslo jedna je naučit děvčata správně se otírat po malé i velké potřebě, aby se do pochvy nezanesly bakterie z konečníku. Tedy od močové trubice směrem ke konečníku.

Jaké jsou nejčastější důvody k návštěvě dětské gynekologie?

Nejčastějším důvodem k návštěvě dětské gynekologie jsou zejména příznaky jako zarudnutí, výtok, subjektivní obtíže typu svědění, pálení, dále krvácení. V pozdějším věku jsou to zejména nepravidelnosti menstruačního cyklu.

Známkou možného problému mohou být zejména subjektivní obtíže jako pálení, řezání, svědění, výtok, zarudnutí, vzácně krvácení. Gynekologa se jistě vyplatí vyhledat v případech výtoku, rozsáhlých zarudnutí, krvácení nebo při chronickém charakteru obtíží.

Jak vypadá gynekologické vyšetření u dětí, v čem zásadním se liší od dospělých?

Liší se zejména přístupem a vybavením gynekologa nebo gynekoložky. Pro dětský věk je také potřeba použít speciální instrumentárium a jiné vybavení. Je potřeba si zejména uvědomit, že malá holčička nebo mladá dívka, která ještě neměla pohlavní styk, je vyšetřitelná jiným způsobem. Děláme ultrazvuk přes stěnu břišní a vnitřní gynekologické orgány vyšetřujeme, pokud je k tomu indikace, zejména přes konečník. K pohledu do pochvy se používá speciální nástroj – vaginoskop. Přístup dětského gynekologa je specifický, jedná se o jakousi superspecializaci gynekologie, která by měla zůstat součásti postgraduálního vzdělávání. Dětský pacient je specifický, nejedná se nikdy pouze o „nemocného malého dospělého“.

MUDr. Štěpán Budka

Gynekolog, vedoucí lékař FertilityPort Prague. Absolvoval v roce 2003 3. LF UK v Praze. Specializovanou způsobilost pro obor Gynekologie-porodnictví získal v roce 2009. Je držitelem Licence ČLK pro výkon primáře a vedoucího lékaře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).