Hlavní navigace

Internet je plný zdravých receptů na bulgur

3. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Bulgur má pověst typicky zdravé přílohy, a tu si i právem zaslouží. Jde totiž o nalámaná celá zrna pšenice. No a?

Právě proto, že je bulgur už ze své podstaty celozrnný, jde o bohatý zdroj vlákniny, vitaminů skupiny B i minerálních látek. Vláknina obsažená v bulguru může podpořit pravidelné trávení a sloužit jako prevence nejen zácpy, ale i rakoviny tlustého střeva, jejíž výskyt je v České republice nejvyšší v Evropě.

Bulgur:

  • předvařená nalámaná celozrnná pšenice,
  • používá se jako příloha nebo součást pokrmů,
  • je vhodný také při redukční dietě i pro diabetiky,
  • obsahuje lepek, nehodí se tedy pro celiaky.

Bulgur zasytí, hodí se i při dietě

Bulgur je skvělou potravinou i pro diabetiky, protože má nižší glykemický index než většina pšeničných příloh. I kvůli bulguru nelze házet pšeničné přílohy do jednoho „nezdravého“ pytle. Sacharidy v něm obsažené se pomaleji tráví a vstřebávají do krve, což vede k pomalejšímu vzestupu hladiny glukózy v krvi.

Vyšší obsah vlákniny má za následek také vyšší sytivost bulguru, což ocení zejména jedinci, kteří se snaží o redukci hmotnosti. Celozrnného bulguru stačí sníst méně a zasytí na delší dobu než většina klasických pšeničných příloh, takže ho můžete vyzkoušet třeba jako přílohu k masu nebo místo rýže v rizotu.

Pšenice jíme moc

Jediné negativum může být to, že pšenice konzumujeme v České republice zdaleka největší množství ze všech obilovin, a proto bychom se měli snažit v rámci zachování pestrosti o zařazení i jiných druhů obilovin.

Mnohem lépe však uděláme, když se zamyslíme nad složením pečiva či těstovin, a bulgur do jídelníčku zařadíme pro jeho vysoký obsah nutričně cenných látek. Pro zpestření ho lze zakoupit i ve variantě ze špaldy. Špalda je sice druh pšenice, ale má vyšší obsah některých vitaminů a minerálních látek, a navíc je odolnější k vnějším vlivům, takže ji spíše seženete v bio kvalitě.

Bulgur a lepek

Konzumaci bulguru by se však měly vyhnout osoby trpící celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku. Pokud máte podezření, že vám lepek nedělá dobře, svěřte se svému praktickému lékaři, který vám udělá testy na celiakii. Bez těchto testů nelze nesnášenlivost lepku diagnostikovat.

Skvělá příloha k masu

Nejznámější recept s bulgurem je bezesporu libanonský salát tabbouleh. Jde o směs bulguru s čerstvou zeleninou a bylinkami. Takto připravený bulgur se skvěle hodí třeba jako příloha ke grilovanému masu nebo jako salát s vejcem či tofu. Některé recepty doporučují jeho konzumaci pouze s libanonským chlebem, v takovém jídle však budou chybět bílkoviny, takže je nezapomeňte doplnit někde jinde.

Nejznámější recept s bulgurem je bezesporu libanonský salát tabbouleh
Autor: on Wikipedia.org / Cyclonebill, podle licence: CC BY-SA 2.0

Nejznámější recept s bulgurem je bezesporu libanonský salát tabbouleh

Z důvodu, že bulgur většina lidí vnímá jako zdravou přílohu, je internet plný skvělých zdravých receptů – ať už na plněná pečená rajčata, různé druhy salátů, nebo jako příloha k pečené rybě. Nezapomínejte však na to, že použitím bulguru se z pokrmu zázrakem nestane zdravé jídlo, takže i tentokrát bude potřeba šetřit s použitým tukem, vybírat kvalitní libové maso nebo rybu a přidat dostatečné množství zeleniny.

Skvěle chutná bulgur třeba jako zavářka do polévky místo klasických nudliček z bílé mouky, která je zbavena obalových vrstev bohatých na cenné živiny. Použít ho můžete i při přípravě domácího chleba, karbanátků nebo nádivky. Fantazii se meze nekladou.

Bulgur není třeba vařit

Bulgur se dělí podle velikosti nalámaných částí zrna na jemný až hrubý, tyto druhy se pak liší svým upotřebením. Lokální obchody však zákazníkovi často nedají příliš na výběr, a proto je lepší pro různé druhy bulguru zajít do specializované prodejny s orientálními potravinami.

Příprava bulguru je velice jednoduchá, protože je, na rozdíl od lámané pšenice, předvařený. Stačí proto smíchat hrnek bulguru se dvěma hrnky vroucí vody a nechat dvacet minut pod pokličkou nabobtnat. A právě proto, že není potřeba ho vařit, se skvěle hodí na cesty, kde má člověk omezené možnosti, ale zároveň si chce zachovat zdravý životní styl. Ze stejného důvodu ho mohou ocenit třeba studenti na kolejích.

Zkrátka a dobře, bulgur je jednou z nejzdravějších pšeničných příloh, kterou známe. Jeho příprava je snadná a obsah cenných živin v něm obsažených je vysoký. Vyzkoušejte proto bulgur, ať už jako přílohu, nebo ingredienci v salátu, nebudete litovat.

Bulgur a kuskus

Vyrábějí se z obilnin:

Bulgur

  • nalámaná celozrnná pšenice,
  • liší se dle velikosti od jemného po hrubý,
  • je předvařený, stačí jen nechat nabobtnat ve vodě a smíchat s dalšími ingrediencemi bez následného tepelného zpracování.

Kuskus

  • kuličky ze spařených obilnin najdete též pod označením „marocká těstovina“,
  • vyrábí se hl. z tvrdé pšenice, případně ječmene nebo prosa,
  • nevaří se, jen se zalévá vroucí vodou nebo vařícím pokrmem.

TIP: Kuskus má pověst zdravé přílohy – zaslouží si ji?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nutriční terapeutka a technoložka potravin s praxí z nutriční ambulance Institutu sportovního lékařství a vlastní nutriční poradny Ne hladu. Vědecké činnosti v oblasti chemie potravin se věnuje ve Výzkumném ústavu potravinářském Praha.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).