Hlavní navigace

Inspekce odhalila falšované ovocné nápoje: RELAX a FiGO

19. 7. 2017

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
Aktualizováno: Výrobce nápojů MASPEX nám zaslal oficiální vyjádření k výsledkům, ke kterým došla inspekce. (20. 7. 2017 10:48)
Že je v ovocných nápojích málo ovocné složky, se obecně ví, málo už se ale ví, že může být tento podíl ještě menší, než na obale výrobce uvádí. Stejně tak ovocný nápoj nemusí obsahovat vitamin C, který vám na obale slibuje.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila prodejcům, aby stáhli z tržní sítě dvě šarže ovocných nápojů, u kterých laboratorní analýza prokázala falšování. V prvním případě byl dodržený na obale deklarovaný obsah ovocné šťávy, ve druhém případě výrobce zapomněl do výrobku přidat vitamin C, o jehož obsahu spotřebitele informuje na obale.

Galerie: Falšované ovocné nápoje

V obou případech se jedná o nápoje vyrobené v Polsku a distribuované v ČR společností MASPEX Czech s.r.o.; Sokolovská 100/94, 186 00 Praha. Jde o následující produkty:

Relax černý rybíz 1 l

  • Černo-rybízový nápoj vyrobený z koncentrátu, bez konzervantů, bez umělých barviv
  • Datum minimální trvanlivosti do 09/2017
  • Šarže 09.2017 2480136

Výrobce informuje spotřebitele na obalu o podílu ovocné složky: „šťáva z koncentrátu z černého rybízu (25 %)“, laboratorní rozbor ale prokázal podíl ovocné složky pouze v hodnotě 17,7 %. Výrobce tak porušil platný právní předpis uvedením zavádějícího údaje a inspektoři SZPI nařídili stažení závadné šarže z trhu. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně společnosti Kubík a.s. v Pardubicích.

Nápoj FiGO – Pomeranč, Mandarinka, Jablko – 0,3 litru

  • Datum minimální trvanlivosti do 07/2017
  • šarže: 2802111 CDG

Výrobce informuje spotřebitele na obalu, že nápoj obsahuje 12 mg / 100 ml vitaminu C, laboratorní rozbor ale neprokázal jakoukoli měřitelnou přítomnost vitaminu C. Výrobce tak porušil platný právní předpis uvedením zavádějícího údaje a inspektoři SZPI nařídili stažení závadné šarže z trhu. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně společnosti Jednota, spotřební družstvo v Jindřichově Hradci, pobočka Suchdol nad Lužnicí.

S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Zatímco džus musí obsahovat 100 % ovoce a nektar 50 %, ovocné nápoje žádný, ve vyhlášce ukotvený, údaj nemají. Výrobce má však povinnost uvést (skutečný) podíl ovocné složky na obale.

Akutalizováno 20. 7. 2017

Výrobce nápojů firma MASPEX nám zaslala oficiální vyjádření k celé situaci. Vyplývá z něj, že výsledky rozborů, které si společnost nechala ve svých laboratořích vypracovat, se od výsledků inspekce liší. MASPEX se v obou případech hodlá odvolat. Zde přikládme plné znění oficiálního vyjádření výrobce nápojů FiGO a Relax.

„Dne 14.7.2017 proběhla kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce v naší společnosti. Byly nám představeny výsledky rozborů našich produktů nápoj pomeranč – mandarinka – jablko a nápoj z černého rybízu. Závěry inspekce se dotýkají v prvním případě obsahu vitamínu C v nápoji, ve druhém procentuálního obsahu šťávy z černého rybízu z koncentrátu. Okamžitě jsme provedli testy v našich laboratořích. Výsledky našich rozborů nápoje pomeranč – mandarinka – jablko se liší od výsledků rozborů inspekce.

Co se týká nápoje z černého rybízu, abychom se mohli kvalifikovaně vyjádřit k výtkám inspekce, snažíme se o doplnění chybějících podkladů týkajících se metod stanovení a výpočtu, které použila inspekce ke zjištění obsahu ovocné šťávy. V obou případech se samozřejmě odvoláme a předložíme svá stanoviska vůči závěrům inspekce. Z našeho pohledu šetření není ukončeno, protože do konce července běží lhůta, do kdy jsme povinni se inspekci k jejim zjištěním vyjádřit. V rámci naší výroby dbáme o to, aby všechny produkty, které opouštějí naše výrobní závody, splňovaly požadované kvalitativní parametry a specifikace dle platné evropské legislativy.“

Zdroj: TZ SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).