Hlavní navigace

Inkontinenci řeší implantace umělohmotné pásky

15. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jednou z možností, jak se zbavit močové inkontinence, je operace. Při ní je pacientovi zavedena páska ze speciálního materiálu, která poskytne oporu močové trubici a brání nechtěnému úniku moči. Pro koho je vhodná a kdy ji hradí pojišťovna?

Inkontinence, tedy neschopnost udržet moč, je nepříjemný problém, který může mít mnoho příčin. Stejně tak je řada jeho řešení a pro každý typ inkontinence a pacienta je třeba hledat individuální přístup.

Pomocí speciální pásky lze řešit pouze některé druhy močové inkontinence, a proto je nutné především zjistit, jakým druhem inkontinence člověk trpí.

Inkontinence

  • K inkontinenci nejčastěji dochází v noci.
  • Někteří pacienti však mají problémy i během dne.
  • Inkontinenční pomůcky využívají například i mladé ženy s únikem moči po porodu a senioři.

1. stupeň (lehká forma)

Únik moči při náhlém, velkém zvýšení nitrobřišního tlaku (smích, kašel, kýchnutí). Ztráta moči během čtyř hodin je 50 až 100 ml.

2. stupeň (střední forma)

Únik moči při mírnějším zvýšení nitrobřišního tlaku (chůze po schodech, lehčí fyzická práce). Ztráta moči během čtyř hodin je 100 až 200 ml.

3. stupeň (těžká forma)

Moč uniká při minimální fyzické námaze nebo trvale bez možnosti jakkoli kontrolovat tento stav. Ztráta moči během čtyř hodin je 200 až 300 a více ml.

Více: Inkontinenční pomůcky na předpis hradí pojišťovna

Stresová, nebo urgentní inkontinence?

Je rozdíl mezi stresovou (zátěžovou) inkontinencí, která vzniká při fyzické aktivitě v důsledku vzestupu nitrobřišního tlaku třeba i při kýchnutí nebo smíchu, a urgentní inkontinencí, což je únik moči, který způsobují nepřiměřené a nechtěné stahy močového měchýře např. při močové infekci nebo neurologickém onemocnění.

Smíšená inkontinence je kombinací obou; vyskytuje se hlavně ve vyšším věku a mohou ji zesílit i účinky léků.

Inkontinence zpřetékání znamená samovolné odtékání moči z přeplněného měchýře při zúžení močové trubice, které mohou způsobit zejména nádory, močové kameny nebo zvětšená prostata. Se ztrátou volní kontroly nad procesem močení např. v důsledku neurologického onemocnění nebo poranění mozku či míchy souvisí reflexní inkontinence.

V případě lehčí, stresové inkontinence se nabízejí různé možnosti počínaje cvičením, přes Venušiny kuličky až po chirurgický zákrok, který může spočívat i ve zmíněném zavedení speciální pásky.

Začněte u lékaře

„Je tedy třeba, aby se pacient se svými potížemi obrátil na svého praktického lékaře, který provede základní vyšetření a doporučí urologa, případně gynekologa nebo urogynekologa,“ vysvětluje Oldřich Tichý, tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. Lékař musí také ověřit, zda inkontinence není projevem jiného onemocnění, zejména nemocí ovlivňujících mozek či nervovou soustavu, jako je třeba Alzheimerova či Parkinsonova choroba, demence, roztroušená skleróza či mozková mrtvice. Inkontinence může rovněž souviset s cukrovkou, obezitou, porodem, menopauzou, u mužů se zvětšenou prostatou. A mohou ji zhoršovat některé podávané léky.

„Lékař pak po vás bude zřejmě chtít několikadenní záznam příjmu a výdeje tekutin, času močení, počtu močení a frekvence úniků. Následovat by mělo laboratorní vyšetření vzorku moči, krve, ultrazvuk ledvin a močového měchýře, případně další postupy. Například urodynamické vyšetření zhodnotí funkci močového měchýře při jeho plnění a vyprazdňování, při cystoskopickém vyšetření mohou zase být zjištěny abnormality dolních močových cest zodpovědné za vaše obtíže,“ popisuje Oldřich Tichý.

Léčba a operace močové inkontinence

Samotná léčba pak vyžaduje aktivní přístup pacienta, trpělivost a mnohdy i změnu životního stylu. Často používanou metodou je léková terapie, která přispívá buď k uvolnění svěračů močového měchýře, nebo naopak ke kontrole jejich stahů. Speciální léčba se týká mužů, kteří trpí inkontinencí kvůli zvětšené prostatě; tam je třeba nejprve usilovat o zmenšení prostaty tlačící na měchýř a močovou trubici.

„Mnoha inkontinentním pacientům může pomoci operace, přičemž velmi moderním a komfortním lékařským výkonem je zavedení pásky ze speciálního materiálu, která poskytne oporu močové trubici. Funguje na principu zvýšeného tlaku v břišní dutině, kterým se stáhne, a odtok moči se zastaví,“ vysvětluje Oldřich Tichý. Zákrok je obvyklý zejména u stresové inkontinence, méně se uplatňuje u ostatních druhů. Je to vysoce účinná, bezpečná a rychlá metoda – zákrok trvá jen zhruba deset minut a provádí se v lokální anestezii. Pomocí této metody se dle mluvčího vyléčí 85 % pacientů se stresovou inkontinencí a 60–70 % případů urgentní inkontinence, u dalších se problémy s únikem moči alespoň zmírní. Tento zákrok je hrazen zdravotní pojišťovnou, pokud jej doporučí lékař.

 

Zdroj: VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).