Hlavní navigace

Indonéská kuchyně je neuvěřitelně pestrá a upotřebí se v ní „co dům dal“

12. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Indonésie se rozkládá na tisícovkách ostrovů, v její kuchyni se tak mísí stovky etnik a mnoho gastronomických vlivů, surovin a výrazných koření, například směs gota. Oficiálně má pět národních jídel, my vám nabízíme recept na specialitu ze Sumatry.

Při hledání kulinářských inspirací k obohacení našich jídelníčků se často soustředíme buď na středomořskou kuchyni, případně na využití zkušeností z indické nebo čínské gastronomie. Spíš stranou zatím zůstává kuchyně indonéská, která kombinuje prvky z několika zdrojů, mimo jiné právě indické, čínské, arabské, malajské, ale částečně i evropské kuchyně jako pozůstatek někdejší kolonizace svého území.

Co se dozvíte v článku
  1. Jedna z nejrozmanitějších národních kuchyní světa
  2. Indonésie má oficiálně 5 národních jídel
  3. Jak si připravit indonéské koření
  4. Vepřová pečeně je tradiční vánoční jídlo na Sumatře

Jedna z nejrozmanitějších národních kuchyní světa

Mimořádná pestrost indonéské kuchyně je dána také množstvím regionálních specialit, neboť jde o velmi rozsáhlé území, na kterém žije více než 272 milionů obyvatel a stovky etnických skupin s místními kulinářskými tradicemi.

Indonésie, celým názvem Indonéská republika, je stát v jihovýchodní Asii a Oceánii tvořený 17 508 ostrovy. S více než čtvrt miliardou obyvatel jde o čtvrtý nejlidnatější stát světa. Tomu odpovídá i pestrost pokrmů na tomto území.

Území je všeobecně známé jako „ostrovy koření“, což tamní gastronomii dodává další specifický rozměr vzhledem k dlouholetým tradicím využívání těchto produktů.

Vyznat se v indonéské kuchyni tak není zrovna snadné, zejména pro tuzemskou populaci, už i proto, že zájemci o ni nemají, až na publikaci Indonéská kuchařka z roku 2003, kterou vydalo nakladatelství Petrklíč, mnoho informací.

Indonésie má oficiálně 5 národních jídel

Důkazem obrovské rozmanitosti je ostatně i skutečnost, že indonéská vláda stanovila v roce 2018 hned pět takzvaných „národních jídel“, z nichž každé se od ostatních hodně odlišuje.

Konkrétně jde o následující pokrmy:

Rendang

dušené maso s kokosovou omáčkou

Nasi goreng

smažená rýže s různými přísadami

Sate, satay

obdoba našeho ražniči, tedy grilované maso na špejli s omáčkou

Gado-gado

pokrm připravovaný z čehokoli, co je zrovna k dispozici, kterému se proto přezdívá „co dům dal“

Soto

sytá masitá polévka a nudlemi nebo rýží

Jak si připravit indonéské koření

Indonéská kuchyně, jako již bylo řečeno, pracuje s řadou kombinací koření, přičemž jejich názvy nejsou v ČR známé a příslušné produkty ani není možné na našem trhu běžně koupit. Lze si je ale vlastními silami připravit.

To je i případ kořenící směsi gota (v překladu krev), kterou lze použít (nejen) při přípravě masa. S touto směsí také počítá recept na vepřovou pečeni Karo v závěru tohoto článku.

Koření gota je vlastně omáčka, kterou se polévá upečené maso nebo se k masu přidává na talíř. Jde o směs cibule, česneku, chilli koření, pepře, rozdrcených listů limetky a soli, tekutou podobu mu pak dává tamarind (v zásadě ovocný ocet) a vymíchaná vepřová krev, podle níž se koření jmenuje. Ale nelekejte se, místo vymíchané krve lze použít sladkou sójovou omáčku ketjap, kterou je možné zakoupit i v ČR.

Kombinace použitých ingrediencí je individuální, podle vlastních preferencí, je ale zřejmé, že výsledný rozdíl je v míře pálivosti, která je závislá na množství použitých chilli papriček či pepře.

Kořenící omáčku gota lze použít při přípravě různých pokrmů, a to nejen z masa.

Vepřová pečeně je tradiční vánoční jídlo na Sumatře

Tento pokrm, v bedekrech obvykle nezmiňovaný, je tradičním vánočním jídlem na severu Sumatry. Tato oblast, nazývaná právě Karo, je obývaná téměř ze 100 procent křesťany. Blížící se Vánoce a v Evropě převažující náboženské vyznání jsou tak vhodnou příležitostí si tento pokrm představit. A třeba i vyzkoušet.

Recept na vepřovou pečeni Karo

Suroviny:

  • vepřové maso
  • limetka
  • citronová tráva
  • česnek
  • sladká sójová omáčka
  • na přílohu – nejčastěji rýže

Na kořenící omáčku gota:

  • cibule
  • česnek
  • chilli koření
  • pepř
  • listy limetky
  • sůl
  • trochu ovocného octa
  • sladká sójová omáčka ketjap

Vepřové maso nakrájíme na malé kousky a poté rovnoměrně potřeme limetkovou šťávou. Následně rozmixujeme citronovou trávu, česnek a sladkou sójovou omáčku. Nakrájené vepřové maso dáme na gril nebo do trouby, pomažeme rozmixovanou směsí a pečeme.

Mezitím si smícháme suroviny na omáčku gota a chvíli smažíme na pánvi wok (pánev s nepřilnavým povrchem uzpůsobená pro asijskou kuchyni).

Opečené nebo grilované maso poléváme kořenící omáčkou gota, nejčastější přílohou je rýže. Obdobný postup lze použít při přípravě jakéhokoli masa, včetně drůbežího, hovězího nebo jehněčího. Dobrou chuť!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).