Hlavní navigace

Indiánská vejce: odlišná barva je to nejméně zajímavé

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Na českém trhu jsou k mání Indiánská vejce; vejce v kulatém obalu, s modrozelenou či tmavě hnědou skořápkou. Liší se nejenom barvou, ale do jisté míry také chutí, využitím při vaření a obsahem cholesterolu.

Vypadají jako nabarvená, někdo by řekl, že modrozelená skořápka je jistou známkou kažení. Chyba lávky, vajíčka, která najdeme v tržní síti pod označením Indiánská vejce, mají sice netradiční vzhled, ale jinak jsou to vejce jako každá jiná – a snad i o něco lepší. Traduje se o nich totiž, že mají výrazně nižší obsah cholesterolu než běžná vejce. Skutečně?

Indiánská vejce – barevná od přírody

V českých velkochovech i malochovech se běžně setkáváme s Langhornkami, Sasexkami a Hybridkami, slepičkami, které ročně snesou až dvě stě osmdesát bílých nebo světle hnědých vajec. Ve Středočeském kraji ale v posledních letech začali ve velkém chovat slepice, které sice tolik nenesou, ale zase získávají na atraktivitě svým vzhledem, a to i co se vajec týče. „Tento jedinečný produkt živočišné říše má své kořeny až u kurů chovaných jihoamerickými indiány v oblasti rozkládající se přibližně na území dnešního Peru a Chile. Tyto slepice jsou totiž přímými předky plemen Araucana a Maran, z jejichž snášky tato gurmánská vajíčka pocházejí,“ vysvětluje Tomáš Milich, jednatel společnosti OVUS, která má jako jediná v Česku licenci na chov, respektive prodej Indiánských vajec získaných z velkochovu.

Název Indiánská vejce je pouze název obchodní, v krabičce najdete jak vejce plemene Araucana – modrozelená, tak Maran – tmavě hnědá. Kombinace je dána pravděpodobně rozdílnou snůškou daných plemen. Araucana snáší méně vajec a v delším intervalu.

Slepice, které snášejí Indiánská vejce

Araucana (araukana)

  • Bezocasé slepičky, jejichž předky byly slepice chované indiány v oblasti Araucanía v Chile. Snášejí modrá, zelená či modrozelená vejce. Modrou barvu vajec a licousy získaly Araucany pravděpodobně od bažantů, jejichž vejce jsou hnědá, skvrnitá, ale i olivová. Jedna nosnice snese za rok až sto osmdesát vajec. Vejce váží do šedesáti gramů.

Maranska

  • Slepice pocházející z Francie, mají vysokou snůšku (i nad dvě stě vajec ročně). Nesou velká, tmavě hnědá, kropenatá i červenohnědá vejce o váze až šedesát pět gramů.

Lepší podmínky – lepší vejce

Navzdory tomu, že na vnějším obalu (alespoň na Indiánských vejcích pro Tesco) se tuto informaci nedozvíte, Indiánská vejce pocházejí od slepic chovaných na podestýlce v halách, značená jsou tedy dvojkou. „Tento podestýlkový chov prodělal řadu inovací a mezi jednou z nich se objevuje například to, že slepice mají možnost se na velkém prostoru proběhnout, volně hrabat a hřadovat. Mají přístup k dennímu světlu, který zvyšuje jejich pohodu, mohou tak žít v přirozeném denním rytmu,“ uvedla pro náš server Gabriela Dlouhá z České drůbežářské unie.

Maransky jsou velmi pestře zbarvené (i slepice)
Autor: Wikipedia.org, podle licence: CC BY-SA 3.0

Maransky jsou velmi pestře zbarvené (i slepice)

Nejen životní pohoda, ale i skladba krmiva má výrazný vliv na obsah nutrientů ve vejcích (ať už jakýchkoliv). Kromě vitamínu C obsahují vejce všechny vitamíny, přičemž většina z nich je ve žloutku, v bílku jsou přítomné pouze vitamíny skupiny B, zejména riboflavin. Vejce též obsahují významná množství minerálů; železo, fosfor, draslík a zinek.

Jak je to s cholesterolem v Indiánských vejcích

Ale vejce nejsou jen plná zdraví prospěšných látek, ta běžná obsahují i cholesterol, což může být problém pro lidi, kteří si jeho hladinu v krvi musí hlídat. Právě jim by ale mohla modrozelená vejce slepic Araucana kápnout do noty. Cholesterolu mají totiž méně (někde se uvádí, že neobsahují cholesterol žádný, ale protože je cholesterol nezbytný pro vývoj kuřecího embrya, jde o dezinformaci).

Podle posledních dat z roku 2010, pocházejících z Ústavu chemie a analýzy potravin, obsahují vejce slepice Araucana chované v malochovu 970 mg cholesterolu na sto gramů vejce. Vejce od slepic Lohman Brown (kur domácí) chovaných v malochovu má podle těchto dat 1720 mg na sto gramů vejce. Denní doporučená dávka příjmu cholesterolu je přitom 300 mg, pro děti a ohrožené osoby 100 mg.

Protože se jedná o data již zastaralá a nutriční hodnoty se vždy odvíjejí od genetiky, přes věk nosnic, krmení i způsob chovu, plánuje OVUS na začátek příštího roku v souvislosti s nákupem nových slepic i studii, která bude hodnotit obsah nutrientů v Indiánských vejcích. A to za aktuálních podmínek.

Které vejce by jste si vybrali?
Autor: Wikipedia.org/By Gmoose1 – Own work, podle licence: Public domain

Vejce se neliší jen barvou, ale také např. obsahem cholesterolu

Chutnají jinak. Jak je uvařit?

Vzhled skořápky je jiný, obsah cholesterolu nejspíše také, ale poznali bychom rozdíl i v chuti? „Indiánská vejce lze rozlišit dle chuti od běžných. Vyznačují se velmi intenzivní chutí, zjemněnou krémovými tóny, s mírně slaným dozvukem,“ uvádí Gabriela Dlouhá.

Použití je standardní jako u jiných vajec, ale dle jednatele OVUS Indiánským vejcím svědčí jednoduchá úprava. „Podávají se vařená na hniličku, naměkko, jako součást předkrmů, salátů, hlavních chodů i jako snídaňová delikatesa. Neoloupaná pak zaujmou na první pohled právě netradičním zbarvením skořápky v tyrkysových zelených nebo čokoládově hnědých tónech,“ dodává Tomáš Milich.

V Česku Indiánská vejce můžete koupit např. v Tescu, Albertu nebo na Košík.cz. Vejce od plemene Araucana nebo Maranska pak pořídíte i u malochovatelů. Maransky chovají například na Kozinci, slepice typu Araucana i Maransky mají i v Červeném Hrádku, kde si je rovnou můžete koupit. Kluby Araukan či Maransky, které vedou specialisté na tyto druhy slepic, vám s jejich chovem rádi poradí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).