Hlavní navigace

Imunitu posílí lahodný domácí čaj

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Recept na výborný domácí čaj, který vám vykouzlí úsměv na rtech, posílí imunitu a vyčistí tělo od nahromaděných choroboplodných zárodků i toxinů…

Oslabený organismus s nižší imunitou je skvělou přistávací plochou pro nejrůznější virová a bakteriální onemocnění. Kombinace ovoce, koření, medu a vroucí vody může fungovat jako velmi účinný přírodní prostředek na povzbuzení obranyschopnosti těla, vyčištění od nahromaděných choroboplodných zárodků a také být účinnou prevencí nejrůznějších zdravotních potíží.

Čaj pro příjemný den

Posiluje imunitu a má výrazně antivirové, antibakteriální a antimykotické účinky.

Recept na čaj s ovocem a kořením

Suroviny: 2 lžíce nastrouhaného kořene zázvoru, šťávu z 1 citronu, 1 rozmačkané kiwi, 1 nahrubo nastrouhané jablko (u chemicky ošetřovaných oloupeme slupku), půl lžičky tlučených fenyklových semínek, půl lžičky kořene kurkumy, na špičku kulatého nože kajenského pepře, na špičku kulatého nože nového koření, půl lžičky tlučených anýzových semínek, 2 drcené badyány, půl lžičky skořice, 5 tlučených hřebíčků, 2 lžíce medu, 1,5 litru vroucí vody

Zázvor, ovoce, koření smícháme, vše zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme, přisladíme medem a nalijeme do termosky. Tento čaj popíjíme po šálkách během dne, denně si ho vaříme čerstvý.

TIP: Jelikož tento čaj nemá žádné vedlejší účinky, můžeme ho s klidem popíjet dlouhodobě, třeba i po celé období pandemie koronaviru.

Informace o COVID-19 na jednom místě

Onemocněni COVID-19 způsobuje koronavirus SARS-CoV-2, jehož epidemie vypukla na konci roku 2019 v Číně, v březnu 2020 byla WHO byla prohlášena za pandemii. Všechny naše texty ke koronaviru a COVID-19 najdete zde.

Léčivé účinky

Jednotlivé složky tohoto čaje mají řadu benefitů:

Zázvor

Zázvor se hojně používá ke zmírnění potíží při prochladnutí (rýma, kašel, celková slabost). Dále má analgetické a protizánětlivé účinky, které pomáhají snížit bolesti při zánětech kloubů či svalových křečích. Kořen této rostliny posiluje imunitní systém.

Citron

Plody tohoto ovoce mají silné antibakteriální, protizánětlivé, čisticí, močopudné, posilující účinky a také výrazně odkyselují.

Kiwi

Kiwi posilují imunitní systém, vitalitu a jsou vhodné na rekonvalescenci po onemocněních.

Jablko

Asi jednu třetinu jablka tvoří pektin, který v žaludku bobtná a váže na sebe přebytečné tekutiny a toxické látky (například rtuť a olovo) a odvádí je z těla ven. Tudíž nám pomáhá při detoxikaci.

Fenykl

Fenyklová semínka mají silné dezinfekční působení, podporují vykašlávání, prospívají trávení a jsou mírně močopudná.

Kurkuma

Kořen kurkumy má výrazné antioxidační účinky, což znamená, že poskytuje ochranu proti poškození buněk volnými radikály, nestabilními molekulami kyslíku. Rovněž se může pyšnit silnými antivirovým, antibakteriálním a antifungicidním působením na náš organismus.

Pepř

Pepř výrazně prohřívá organismus a zvyšuje prokrvení, má mírné antivirové a antibakteriální účinky.

Nové koření

Nové koření má výrazné antibakteriální, antivirové a antimykotické působení. Je rovněž účinné i proti parazitům. Pomáhá při nachlazení, kašli, rýmě, infekcích močových cest, zánětech.

Anýz

Anýz podporuje vykašlávání, tlumí bolesti, dále má mírně antivirové a antibakteriální působení.

Badyán

Badyán se opravdu může pyšnit velmi silnými antibakteriálními, antivirovými a antimykotickými vlastnostmi. Rovněž pomáhá rozpouštět hleny.

Skořice

Skořice má silně antibakteriální, antivirové působení, celkově prohřívá a podporuje prokrvení.

Hřebíček

Hřebíček je jedno z nejúčinnějších přírodních antibiotik, skvěle likviduje viry, bakterie a plísně. Vnitřně ho můžeme používat při nachlazení, chřipce či jiných respiračních chorobách.

Med

Med má silné antibakteriální účinky. Řada nemocí je způsobena právě bakteriemi. Ty ke svému životu a rozmnožování potřebují vodu, teplo a zbytky buněk. Med je jejich velkým nepřítelem, poněvadž je složen z různých druhů cukru, které jim osmotickým tlakem odebírají potřebnou vodu. Tím bakterie pukají a nemohou se dále rozmnožovat. S odsávanou vodou se odplavují zbytky buněk a odumřelé tkáně. V medu je obsažena i aktivní glukózo-oxidáza neboli enzym štěpící glukózu za vzniku peroxidu vodíku. Ten ničí přítomné bakterie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).