Hlavní navigace

IKEA představí nové švédské kuličky

16. 7. 2020

Sdílet

 Autor: IKEA
Masové kuličky jsou spjaté s nábytkářskou společností IKEA již mnoho let. Od srpna firma přidává novou variantu – bez masa. Chutnat by prý mohly všem, vegetariánům i milovníkům masa. Pro vegany budou vhodné pouze samotné.

IKEA uvádí na trh bezmasé kuličky. Důvodem je snaha firmy vytvořit udržitelnější variantu oblíbených švédských kuliček. Novým produktem chce přitom zaujmout i milovníky masa.

Milióny kuliček ročně jen v ČR

Nové bezmasé kuličky mají dle tvrzení společnosti ve srovnání s tradičními masovými pouze 4% klimatickou stopu. Prodávat se začnou od 1. srpna 2020 a IKEA doufá, že budou chutnat i milovníkům masa: „Nové bezmasé kuličky jsou totiž chutí i strukturou masu podobné, říká Jakub Slavík z IKEA Food Česká republika, Maďarsko a Slovensko.

IKEA prodá v České republice téměř 17 milionů masových kuliček za rok, celosvětově pak více než miliardu. „Budeme se snažit přesvědčit alespoň část našich zákazníků, kteří si oblíbili masové kuličky, aby si místo nich vybrali bezmasé kuličky. Pokud bychom dokázali převést přibližně 20 % našeho prodeje masových kuliček na bezmasé, znamenalo by to snížení naší klimatické stopy v oblasti prodeje potravin celosvětově o 8 %,“ doplňuje Jakub Slavík.

Firma ostatně již před dvěma lety představila bezmasou variantu svého neméně populárního hot dogu.

Komu jsou určeny kuličky bez masa

Bezmasé kuličky IKEA neobsahují žádné přísady živočišného původu, přesto – jak již zaznělo – by mohly uspokojit i milovníky masa. „Ve fázi vývoje bezmasých kuliček bylo naším hlavním cílem znovu vytvořit chuť a texturu podobnou masu, a to pouze za využití rostlinných ingrediencí. Zkoušeli a testovali jsme různé přísady a metody a s konečným výsledkem jsme velice spokojení,“ popisuje Alexander Magnusson, šéfkuchař a vedoucí projektu v IKEA Food.

Nové bezmasé kuličky mají být vhodné pro lidi s různými stravovacími návyky – pro milovníky masových kuliček, flexitariány, vegetariány i vegany. Zde ovšem platí, že pro vegany jsou vhodné pouze samotné. „Samotné bezmasé kuličky neobsahují přísady živočišného původu, a jsou tedy vhodné pro vegany. Pokud jsou podávané tradičním způsobem s kaší, brusinkovým džemem a omáčkou, obsahuje toto jídlo mléčné výrobky, a proto pro vegany není vhodné,“ uvádí firma.

V restauracích IKEA budou nové bezmasé kuličky podávány s bramborovou kaší, brusinkovým džemem a smetanovou omáčkou, tedy stejným způsobem jako tradiční kuličky, a to za cenu 89 Kč. Zákazníci si také mohou koupit mražené bezmasé kuličky v obchůdku se švédskými specialitami a připravit si je doma.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.