Hlavní navigace

Mražená zelenina mizí z českých řetězců. Může za to podezření na listerii

10. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Evropský úřad pro bezpečnost potravin zakázal prodej mražené zeleniny z maďarského závodu. Kmeny bakterie listeria v něm přetrvávaly navzdory provedeným čisticím a dezinfekčním postupům. Zeleninu z českého trhu stahuje i společnost Iglo.

Mražená kukuřice a možná další mražená zelenina jsou pravděpodobně zdrojem epidemie onemocnění způsobeného bakterií Listeria monocytogenes, která postihla Rakousko, Dánsko, Finsko, Švédsko a Spojené království od roku 2015, uvedl Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).

Zpočátku se experti domnívali, že zdrojem nákazy je pouze mražená kukuřice. Stejné kmeny L. monocytogenes byly zjištěny v mražené zelenině vyrobené jednou maďarskou společností v letech 2016, 2017 a 2018. Tyto nálezy svědčí o tom, že identifikované kmeny bakterie přetrvávaly ve zpracovatelském závodě navzdory provedeným čisticím a dezinfekčním postupům. K 15. červnu 2018 bylo nahlášeno čtyřicet sedm případů onemocnění včetně devíti úmrtí.

Kde přesně je problém, se zatím neví

Ke konci června 2018 zakázal Maďarský úřad pro bezpečnost v potravinovém řetězci prodej všech mražených zeleninových produktů včetně mražených zeleninových směsí produkovaných dotčeným závodem v období od srpna 2016 do června 2018 a nařídil jejich okamžité stažení z trhu. Domnívá se, že toto poslední opatření významně sníží riziko infekce u lidí a zabrání šíření epidemie.

„V rámci preventivního bezpečnostního opatření stahuje Iglo z českých obchodů mraženou zeleninu vyrobenou v období od 13. srpna 2016 do 20. června 2018, stojí ve vyjádření Iglo.hu. (Produkty mražené zeleniny značky Iglo, které byly vyrobeny mimo zmiňované období, mohou spotřebitelé bezpečně konzumovat.)

Galerie: Potraviny na pranýři 2017

Jak poznáte, že máte listeriózu?

Osoba s listeriózou má obvykle horečku, bolest ve svalech a někdy příznaky onemocnění zažívacího traktu jako žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem. Jestliže se nákaza rozšíří natolik, že zasáhne nervový systém, mohou se objevit příznaky jako bolest hlavy, ztuhlý krk, zmatenost, ztráta rovnováhy nebo náhlé nepravidelné pohyby končetin. Nakažené těhotné ženy mohou mít pocit pouze mírného onemocnění, podobného chřipce.

Ale nákaza během těhotenství může vést k předčasnému porodu, nákaze novorozence, nebo dokonce k porodu mrtvého dítěte. Máte-li příznaky jako horečku nebo ztuhlý krk, poraďte se se svým lékařem. Zda máte listeriózu, ukáže krevní zkouška nebo zkouška míšního moku (kultivace bakterií). V době těhotenství je krevní zkouška nejspolehlivější cestou ke zjištění, zda vaše příznaky způsobuje listerióza.

Doporučení pro nakupující

Přestože byly v postiženém závodě pozastaveny veškeré mrazicí činnosti, nové případy onemocnění se i tak mohou objevit vzhledem k dlouhé inkubační době listeriózy (až sedmdesát dní); dlouhé trvanlivosti mražených kukuřičných produktů; a konzumaci mražené kukuřice (zakoupené před stažením z trhu), která nebyla dostatečně uvařena.

Aby se snížilo riziko infekce, spotřebitelé by měli pečlivě vařit mraženou zeleninu, která není přímo připravena k jídlu (non ready-to-eat), a to i přesto, že se tyto produkty běžně konzumují bez vaření (např. v salátech a smoothies). Toto doporučení platí zejména pro spotřebitele s nejvyšším rizikem onemocnění listeriózou – jako jsou starší osoby, těhotné ženy, novorozenci a dospělí se slabým imunitním systémem.

Aktualizace 10. 7. 2018

Řetězce zveřejnily seznam mražených potravin, které v souvislosti s doporučením EFSA stahují z trhu:

Lidl

  • „Freshona“ Zeleninová směs s baby karotkou, 1000 g

 - stahují se výrobky všech dat minimální trvanlivosti

Penny Market

  • PENNY Brokolice mražená, 450 g
  • PENNY, Kukuřice mražená, 450 g
  • PENNY, Hrášek mražený, 450 g

– stahují se z prodeje všechny šarže těchto výrobků

Tesco


Autor: Tesco

Makro


Autor: Makro

– stahují se z prodeje výše uvedené výrobky všech dat minimální trvanlivosti, konkrétně data výroby 13. 8. 2016 až 20. 6. 2018

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).