Hlavní navigace

I senioři mohou chodit do posilovny

22. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Archív Jana Větrovského, Fitness Aréna Poděbrady
Ten nejlepší sport pro seniora? Představujete si procházky nebo pomalé protahování. Omyl. Pošlete tatínka do posilovny, třeba na kruhový trénink.

Dvacet cvičenců, převládají ženy. Běhají na pásu, drží rovnováhu na balančním míči, přidávají si zátěž na strojích. Zazní gong a dvojice přecházejí na další stanoviště. Klasický kruhový trénink. Jen věkový průměr je kolem sedmdesátky. Lekce pro seniory je v poděbradské Fitness aréně dvakrát týdně nabitá, rezervace se dělají týden předem.

Typický senior dneška

Už to není jako před dvaceti lety, kdy „sotva chodil“ a nějaké cvičení ho ani nenapadlo. Upravené dámy (ty tu mají velkou převahu) i pánové se chtějí udržet v kondici. S rostoucí kvalitou lékařské péče to jde ruku v ruce, dožíváme se vyššího věku a trávíme ho aktivně. Přesto nás dříve či později zaskočí typické obtíže:

„Jsou to bolesti pohybového aparátu, senioři mají problém udělat dřep a obvykle je bolí klouby, hlavně kyčle a ramena,“ shrnuje pohybový terapeut Jan Větrovský. „Kvůli kloubům pak mají potíže s jakýmkoliv pohybem, hodně je limituje třeba chůze do schodů, nemohou nosit těžší tašky s nákupem.“

Silou k lepší pohyblivosti

Když nevyjdou schody, co budou dělat v posilovně? Nabírat sílu do svalů, které správně aktivované kloubům pomohou. Zažitá představa aktivního důchodce s hůlkami na nordic walking tak bere za své. I když aerobní cvičení, jako je třeba rychlá chůze, má kvůli kardiovaskulárnímu systému pořád své nezastupitelné místo.

„Zhruba od třiceti let tělo stárne a svaly atrofují,“ uvádí smutná fakta Jan Větrovský. „Když nejsme v pohybu, necháme tělo chátrat. Pokud staršího člověka něco bolí, je to signál, že svaly nejsou v dostatečné síle a napětí, ale třeba ani nemají dostatečnou flexibilitu.“

Aby se stabilizovaly klouby, musí se tedy svaly cvičit. „Když svaly kolem kostí zaktivujeme, jsou schopné porovnat kosti v kloubech, doslova to ‚ohlídají‘ a pohyb pak může být do rozumných rozsahů znovu bezbolestný,“ slibuje odborník.

„Kruháč“ a jeho výhody

Aktivní senior bez závažnějších nemocí se tedy nemusí bát vyrazit do posilovny – jen vybrat tu správnou, kde mají s cvičením starších lidí zkušenosti. Na skupinové lekci ho čeká obvykle nejdřív rozcvička a pak klasických osm až dvanáct stanovišť. Střídá se zapojování různých svalových skupin, posiluje se vlastní vahou i na strojích.

Vyberte dobře, komu se svěřit do rukou

  • Uvažujete-li o cvičení v seniorském věku, konzultujte jej nejprve s lékařem – především pokud se léčíte s jakoukoliv chorobou.
  • Větší čas na vás poté bude mít některý z pohybových specialistů – pohybový terapeut, popř. fyzioterapeut.
  • Vybírejte zařízení, kde cvičení pro seniory běžně organizují už delší dobu.
  • Řada osobních trenérů nebo instruktorů skupinových lekcí bohužel nemá potřebné znalosti a zkušenosti s tréninkem seniorů. Takže se ptejte, googlete a zjišťujte informace o tom, kdo bude „spravovat“ vaše tělo.

„Všechno pochopitelně přizpůsobujeme věku a schopnostem,“ podotýká Jan Větrovský. „Když se staršímu člověku už hůř chodí, ztrácí rovnováhu. Cvičíme třeba i se zavřenýma očima nebo na balančních míčích, trénujeme stabilitu a koordinaci.“

Rovná záda, vybalancované zakopnutí

„Po hodině mám vždycky dobrý pocit, že jsem všechno zvládla,“ popisuje svou zkušenost se cvičením devětašedesátiletá Mirka. „Cvičím pravidelně, mám díky tomu třeba silnější nohy a dlouhé procházky zvládnu bez problémů jako zamlada. Když zakopnu, neupadnu.“

A nejen dopady na běžné denní situace jsou pozitivem silového cvičení. Má totiž vliv třeba i na zpomalení řídnutí kostí a zmírňuje tak riziko vzniku osteoporózy. Vyjít znovu schody bez potíží, mít větší sílu v rukou na vnoučata i nákupy – to všechno se dostaví jako výsledky.

„Jednou ročně děláme orientační měření, které zobrazuje složení těla a procento svalové hmoty,“ konstatuje Jan Větrovský. „A jsme pokaždé až překvapení – i ve vyšším věku se dá svalová hmota nejen udržet, ale u někoho dokonce ještě zvýšit.“

Viditelně narovnaná záda a dopad na psychiku jsou už jen třešinkou na dortu. Socializace je přidanou hodnotou, potřebnou pro nejednoho sedmdesátníka.

„Skupinové cvičení je důležité i z pohledu hlavy,“ uzavírá trenér. „Je tu parta, která je v kontaktu, a to je další velká výhoda.“ Podobný efekt má třeba golf, který již také hrají skupiny lidí kolem šedesáti či sedmdesáti let.

Odborná spolupráce:

Mgr. Jan Větrovský

Pohybový terapeut. Absolvent FTVS UK, majitel Fitness Arény – centra zdravého pohybu (Centrumzdravehopohybu.cz), osobní trenér, lektor hatha yogy, Pilates London Institute, lektor cvičení BOSU, asistent šéftrenéra reprezentace rychlostní kanoistiky, lektor bosého běhu – Vivobarefoot Academy, posluchač a propagátor pohybově terapeutického konceptu Spiraldynamik.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).