Hlavní navigace

I muži mají prsa

22. 11. 2013

Sdílet

 Autor: SXC
Příznaky rakoviny prsu u mužů jsou stejné jako u žen. Jen je u nich toto onemocnění mnohem vzácnější. Kdy muž skončí na mamografu?

Rakovina prsu není jen doménou žen, onemocnět mohou i muži. Ti však často ani netuší, že je tato nemoc může postihnout. Taky si mnohdy myslí, že se jejich prsa na mamografu nedají vyšetřit. To je omyl.


Autor: SXC

Rakovina prsu u mužů je vzácná. Příznaky a léčba jsou stejné jako u žen

Rakovina prsu je sice u mužů vzácné onemocnění, ale je potřeba na něj myslet a v případě potíží je nutné toto závažnou chorobu vyloučit. Objevuje se převážně u mužů nad 60 let, u mladých mužů je extrémně vzácná. Počty mužů, u kterých se rakovina prsu zjistí, jsou více než stokrát nižší nežli u žen – v roce 2010 rakovinou prsu onemocnělo 6 498 žen a 57 mužů.

Mamografii lze snadno provést i u štíhlého muže

Pokud si muž v prsu nahmatá bulku, nemusí jít vždy jen o rakovinu prsu, ale například o tzv. gynekomastii, kdy se u muže objeví z různých příčin v prsu mléčná žláza. Abychom rakovinu prsu vyloučili, je potřeba, aby muž k lékaři s problémem přišel a byl následně správně vyšetřen. Stejně jako u žen uděláme mamografické vyšetření a doplníme ultrazvuk prsů a podpažních uzlin.

Muži si však mnohdy myslí, že se jejich prsa na mamografu nedají vyšetřit. Mamografii lze však snadno provést i u štíhlého mladého muže, u muže urostlého to pak není vůbec žádný problém. Ultrazvuk je jednoduše proveditelný u mužů všech proporcí. A pohmatem si občas prsa vyšetřit může každý muž sám.

K tématu: Rakovinu prsu odhalíte včas díky samovyšetření

Příznaky a léčba jsou stejné jako u žen

Příznaky rakoviny prsu u muže jsou stejné jako u žen – hmatná bulka v prsu, někdy krvavá sekrece, změny na kůži prsu, vpáčení bradavky a hmatné podpažní uzliny. To jsou varovné příznaky, které by muži stejně jako ženy neměli podceňovat a co nejdříve navštívit lékaře. Mnohdy muži nemyslí na to, že mohou mít rakovinu prsu a příznakům nevěnují pozornost. Často proto přicházejí v pokročilém stadiu onemocnění.

Pokud je z mamografického a ultrazvukového vyšetření podezření na zhoubný nádor v prsu, i u mužů provádíme z podezřelého ložiska biopsii a vzorky posíláme k histologickému rozboru.

Pokud se rakovina prsu potvrdí, muži podstupují stejnou léčbu jako ženy – podle typu nádoru operaci v kombinaci s chemoterapií, radioterapií či hormonální léčbou.

Na vině je estrogen

Příčiny rakoviny prsu u mužů jsou obdobné jako žen, svoji roli hraje genetika, výživa, prostředí a mnoho dalších faktorů, například alkoholismus a obezita, které mohou v mužském těle podmínit tvorbu estrogenů, které mají vliv na vznik rakoviny prsu. Proto také u žen, které jsou vlivu estrogenů vystavené během větší části svého dospělého života, je výskyt rakoviny prsu oproti mužům nesrovnatelně vyšší. Pokud byli muži v mládí z různých léčebných důvodů ozařováni na oblast hrudníku, tak i to je rizikový faktor pro vznik rakoviny prsu.

Ve své praxi jsem vyšetřovala několik mužů, kteří rakovinou prsu onemocněli a pak se léčili. Setkávala jsem se s nimi během jejich pravidelných kontrol na mamografu a ultrazvuku, které absolvovali po léčbě rakoviny prsu. Jsou to zcela normální muži, kteří i přes toto onemocnění žijí běžný život a věnují se svým koníčkům. Důležité je přijít s problémem včas, protože co nejdříve zahájená léčba může zachránit život.

Rozhovor: Dcera může „zdědit“ rakovinu i po otci…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Alena Bílková, Ph.D., vedoucí lékařka akreditovaného screeningového mamografického pracoviště Mamma centrum Zelený pruh (www.mammacentrum.cz).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).