Hlavní navigace

I IKEA míchala do jídla koňské maso

Sdílet

 Autor: SXC
Skandál s nedeklarovaným koňským masem se šíří Evropou. Na světě jsou další dva výrobky, které koninu na obale nepřiznaly, a přesto ji obsahovaly. Je mezi nimi i jídlo z IKEA.

Zatímco ještě před měsícem IKEA, švédský výrobce vyrábějící zařízení do domácností,  jásala, jak jí vzrostl objem prodeje ve stávajících i nových obchodních domech o 9,5 % na 27 miliard eur, teď se bude zřejmě kát. V jejích masových kuličkách bylo objeveno koňské maso, jehož přítomnost na obale však uvedena nebyla.

Už tři případy výrobků s nedeklarovaným koňským masem

Jak jsme vás minulou středu informovali, Státní veterinární správa (SVS) si vytipovala několik výrobků, které by potenciálně mohly obsahovat koňské maso. Na své náklady následně provedla laboratorní analýzu na přítomnost koňské DNA. U dvou výrobků bylo Potvrzeno: Nowaco má ve výrobcích koninu, proto s expertizami pokračovala. Na základě vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci a potvrzení ve Státním veterinárním ústavu v Praze teď SVS nahlašuje výsledky tohoto zjištění do systému rychlého varování RASFF pro ostatní členské státy EU.

Výrobky obsahující nedeklarované koňské maso:

Hovězí burger předsmažený 2 kg

  • datum výroby 21. 12. 2012
  • datum minimální trvanlivosti 21. 10. 2013
  • šarže L551201
  • výrobce PL 084001 VVE
  • odebráno v BidVest Česká republika s.r.o., Palhanecká 505/15, Opava-Jakař

Kuličky z hovězího a vepřového masa 1000 g

  • datum minimální trvanlivosti 22. 1. 2014
  • vyrobeno ve Švédsku pro Ikea food
  • SE 237 EG; odebráno v IKEA Česká republika s.r.o., Skandinávská 126/4, Dolní Heršpice, Brno

Obě zásilky jsou pozastaveny, tj. nepropuštěny do tržní sítě, jde o 760 kg kuliček a 360 kg hamburgerů.

Kromě toho prověřuje krajská veterinární správa pro Zlínský kraj, zda a kolik irského koňského, které bylo označené jako hovězí maso, do naší republiky směřovalo. Toto zjistily irské dozorové orgány a okamžitě, díky velmi dobré spolupráci, informovaly již v pátek Státní veterinární správu.

Čtěte také: Konina v potravinách hýbe i Českem

Dosud veterinární inspektoři odebrali 43 vzorků výrobků, ve státních veterinárních ústavech jich bylo dosud vyšetřeno 24, a z toho ve 3 případech byla prokázána přítomnost koňské DNA tam, kde neměla být. Šlo o Lasagne Bolognese původem od lucemburské firmy a nyní byla konina potvrzena ve švédských kuličkách a polském hamburgeru.

Zdroj: SVS

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).