Hlavní navigace

Hygieny přestaly uznávat výsledky testů na covid, jehož vzorek si odeberete sami doma

30. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ačkoliv laboratoře či některé soukromé firmy nabízejí možnost odebrat si vzorky pro PCR test doma, výsledek takového testu je, alespoň dle vyjádření hygienických stanic, neprůkazný. Mimo jiné i proto, že při domácím samoodběru se dá podvádět. Laboratoř, která takové testy provádí, tvrdí, že postupuje správně.

V Česku se nyní testuje dvěma způsoby – antigenními testy a PCR testy. U obou metod existují dvě možnosti, jak získat vzorek. Buď si jej odebere sám testovaný, nebo mu jej odebere zdravotník. U PCR testů je však jejich vyhodnocení vždy v kompetenci odborníka. Jak u antigenních, tak u PCR testů vláda v poslední době změnila podmínky, za kterých mohou být použity, případně za kterých vyšetření a práci laboratoře zaplatí zdravotní pojišťovny z veřejných peněz.

Změny se týkají také samoodběrových PCR testů. Tedy testů, při kterých se buď kloktá, nebo se mohou odebrat sliny pomocí speciálního tamponku či jejich napliváním do speciální nádoby. Tento typ testů je možné většinou provést na odběrovém místě, některé laboratoře ale u PCR testů nabízejí či v minulosti nabízely i variantu, při které si člověk sliny odebral sám doma. A zde je problém…

Co se dozvíte v článku
  1. Vzorek si lze odebrat doma, pak poslat kurýrem
  2. U odběrů doma nelze garantovat původ vzorku
  3. Výsledek po domácím odběru je (asi) k ničemu
  4. Laboratoř říká, že nařízení vlády neporušuje
  5. Zmatky kolem samoodběrů pod dozorem zdravotníka

Vzorek si lze odebrat doma, pak poslat kurýrem

Například síť laboratoří Synlab na webu nabízí domácí odběr vzorků u služby s názvem Test&go.Test je určen pro ty, kteří nemají příznaky nemoci covid-19. „Ano, tuto formu ještě provádíme. Je to test ze slin. Zakoupíte si test, pak přijdete na pracoviště, kde si ho vyzvednete, doma se otestujete a přinesete to zase zpátky. Nebo se můžete otestovat rovnou na odběrovém místě,“ popsala pracovnice zákaznické linky Synlabu před pár dny, kdy na linku zavolala redaktorka Vitalia.cz v roli potenciální klientky.

Testovací sadu Synlab zájemcům rozesílá přes e-shop za 690 korun. Zajít si pro ni lze i přímo na vybraná odběrová pracoviště. „Odběr provedete sami, třeba v pohodlí vašeho domova podle přiloženého návodu. Vzorek pak osobně doručíte do toho samého odběrového místa, kde jste si sadu koupili, a odevzdáte ho odběrové sestře. Tím to pro vás končí,“ píše se u služby Test&go.

Nejde ale o jedinou nabídku na PCR testy ze vzorků odebraných doma. Na internetu lze sehnat také kloktací PCR test. Na území Prahy je možné vzorek do sběrného místa soukromé firmy poslat za 210 korun kurýrem. Testy buď uhradí pojišťovna, nebo klient, uvádí nabídka společnosti The Clinic medical, která tyto testy nabízí na webu Gargpoint.cz. Pokud na úhradu nemá testovaný nárok, bez kurýra jej test vyjde na 1550 korun. Zda je nabídka ještě platná, se nicméně nepodařilo ověřit, protože na uvedenou zákaznickou linku se nelze dovolat. Společnost má ale na webu vyvěšené aktuální znění vládních pravidel pro úhrady PCR testů.

Další sítí laboratoří, která testy pro domácí odběr slin nabízela, byl AeskuLab. Podle marketingové manažerky společnosti Olgy Kunešové ale firma v září tuto formu testování utlumila a v říjnu ji přestala zcela nabízet.

U odběrů doma nelze garantovat původ vzorku

Domácí odběr a posílání vzorků je rizikové, protože u nich není možné ověřit, zda si vzorek odebral skutečně ten, kdo jej na sběrné místo přinesl nebo poslal po kurýrovi.

„Ověření by bylo možné jen tehdy, pokud by klient přímo na místě poskytl vzorek vlastní DNA a provedla by se srovnávací analýza. Pro tento postup však zatím chybí metodický rámec,“ říká pro server Vitalia.cz docentka Jana Jaklová Dytrtová z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

Nemožnost ověřit původ vzorku některé oslovené laboratoře uvedly jako důvod, proč tento typ testů nenabízejí. „Důvodem je to, že není zaručeno, že odebraný vzorek patří osobě, která jej přinesla,“ uvádí Eva Pánová, mluvčí skupiny EUC, jež vlastní i čtrnáct laboratoří. „Zpracování vzorků samoodběrem z domova neprovádíme, protože to nelze ověřit,“ říká také mluvčí Spadia lab Simona Součková.

Kvůli určité míře anonymity této formy odběru s ní skončily také laboratoře AeskuLab. „Primárně byly samoodběrové PCR sady určeny pro letní období, tábory, soustředění a podobně. Jejich distribuci jsme utlumili také z důvodu, že u nich není možné identifikovat dle nových pravidel ze strany ministerstva zdravotnictví, zdali se jedná o test použitý pro očkovaného, či neočkovaného jedince. Problémem by bylo i hlídání frekvenčního omezení (maximální počet testů za měsíc a podobně) nebo věkové struktury klientů. Na tyto záležitosti nejsou naše odběrová místa vybavena,“ uvedl generální ředitel AeskuLab Kamil Doležel.

Společnost Synlab na dotazy Vitalia.cz sdělila, že riziko podvádění řeší prohlášením ze strany zákazníka. „K eliminaci falšování vyšetření onemocnění covid-19 prostřednictvím samoodběrové sady Test&go slouží žádanka a prohlášení o zodpovědnosti. Tyto formuláře jsou nedílnou součástí sady a jejich podpisem se klient zavazuje k čestnému postupu při odebírání biologického vzorku,“ říká Gabriela Semelová, tisková mluvčí laboratoří Synlab Czech a Synlab Slovakia.

Výsledek po domácím odběru je (asi) k ničemu

Rizikovost domácího odběru nejspíš vedla k tomu, že vláda rozhodla o mimořádném opatření, kterým výsledky testů, jejichž vzorek si testovaný odebral mimo odběrové místo, měla přestat uznávat jako oficiální.

„Od 22. listopadu se nebudou uznávat samotesty ani online testy,“ uvádí státní Covid portál. Redaktorka Vitalia.cz takové rozhodnutí v mimořádných opatřeních ministerstva zdravotnictví nenašla. Otázala se proto hygienických stanic, zda jsou uznávány výsledky PCR testů, u nichž si člověk odebere vzorek sám mimo odběrové místo.

„Podle mimořádného opatření z 20. listopadu se již tyto výsledky neuznávají, pouze tehdy, pokud si někdo odběr provede před zdravotníkem,“ uvedla ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. A podobně hovoří i mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová„Odběr vzorku pro účely PCR testování ze slin uznávanou metodou je, ale musí být proveden za přítomnosti zdravotníka.“

V praxi by to mělo znamenat, že test, kde si člověk odebere vzorek sám, ani jeho provedení není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění a výsledek nemůže být uznán jako doklad bezinfekčnosti, nelze na jeho základě označit pacienta za covid pozitivního či na test vycestovat za hranice. Testovaný by na základě tohoto testu neměl od státu dostat ani mezinárodní certifikát o provedeném testu.

Laboratoř říká, že nařízení vlády neporušuje

Podle mluvčí Synlabu Gabriely Semelové ale je postup laboratoří v pořádku.„Prokazování infekce SARS-CoV-2 prostřednictvím samoodběrové sady Test&go je dle našich informací zcela v souladu s aktuálním nařízením vlády. Nejedná se totiž o rychlotest, které v pondělí 22. listopadu přestaly být uznávány, ale o test PCR, pouze s tím rozdílem, že si klient odběr provádí sám, a to dle instrukcí uvedených v sadě,“ uvádí Gabriela Semelová.

„Na základě podepsaného prohlášení o validitě odběru, které je rovněž nedílnou součástí sady, je pak vzorek vyšetřen standardním způsobem v laboratoři a do systému Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR zaveden jako typ odběru samoodběrem. Uvedený postup máme schválený písemným vyjádřením Krajské hygienické stanice Středočeského kraje a jeho správnost jsme konzultovali také se Státním zdravotním ústavem,“ dodává mluvčí Synlabu.

Gabriela Semelová zároveň zdůrazňuje, že v případě sady Test&go jde o produkt, jenž si vždy platí klient, není tedy hrazen z veřejného zdravotního pojištění.

Server Vitalia.cz se na podrobnosti k samotestování v domácích podmínkách ptal také zástupců ministerstva zdravotnictví. A to zejména na rizikovost testů a důvod, proč hygieny uvádějí, že test není uznáván. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová redaktorku odkázala na tiskový odbor, ten ale na otázky zaslané ve středu 24. listopadu dosud nereagoval. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch stručně uvedl, že rezort se zabývá návrhem, který se týká samotestování, z pera hejtmana Jihočeského kraje a předsedy Asociace krajů Martina Kuby.

Zmatky kolem samoodběrů pod dozorem zdravotníka

Předseda asociace krajů Martin Kuba serveru Vitalia.cz potvrdil, že testy, kdy si vzorek odebere člověk doma sám, nejsou uznávány. Dodal, že jeho návrh, jenž má ministerstvo zdravotnictví, se proto týká samoodběrových testů provedených nikoliv doma, ale za přítomnosti zdravotníka v odběrových místech. To, jak k nim přistupovat, totiž nyní provázejí nejasnosti.

Zatímco hygieny tvrdí, že kloktací test nebo test ze slin učiněný před zdravotníkem je v pořádku, Všeobecná zdravotní pojišťovna uvádí, že test i jeho provedení lze hradit pouze, pokud jej zdravotník provede: „Hrazené jsou PCR testy, pokud je provede zdravotnický pracovník přímo v odběrovém místě dle platných mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví,“ uvádí mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Hejtman Martin Kuba ale tvrdí, že indikovaný samoodběrový test není v praxi uznáván vůbec. „Pokud vás na test odešle lékař nebo hygiena, tak se uznává jen stěr z nosohltanu, ale neuznává se test, kde se materiál odebere třeba kloktáním,“ říká serveru Vitalia.cz Martin Kuba.

Hejtman chce proto na ministerstvu zdravotnictví prosadit, aby k testům, kdy si vzorek odebere testovaný před zdravotníkem, stát a zdravotní pojišťovny přistupovaly stejně jako k testům, kde vzorek odebírá přímo zdravotník z nosu a krku. „Kvalita biologického materiálu je u těchto metod stejná, samoodběr slin či kloktání ale méně zatěžuje odběrový tým. A my jako hejtmani máme zásadní problém, že už nám docházejí lidé, kteří stojí na odběrových místech,“ upozorňuje Martin Kuba s tím, že při samoodběru může zdravotník dohlížet naráz třeba na pět lidí, což práci usnadní a zrychlí.

Laboratoře jsou ale v tomto opatrné. „Pokud odebíráme vzorek nasofaryngiálním (nosohltanovým) stěrem, odběr trvá pár sekund. Oproti tomu odběr vzorku ze slin trvá minimálně dvě minuty. Rádi bychom tak apelovali na občany, aby se nebáli a nechali se odebrat spolehlivým a rychlým stěrem z nosu,“ uvádí Olga Kunešová z Aeskulabu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).