Hlavní navigace

Hubnutí podle zaměstnání

17. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Každý člověk je individuální, a tak i naše těla pracují trochu jinak, míváme různé chutě a preferujeme různé potraviny. Vliv na to, jak se stravovat, abychom nebyli obézní, má i naše profese.

Jídelníček by se měl odvíjet od chuťových požadavků dané osoby, ale třeba i podle ročního období, množství fyzické zátěže v daném období, spánkových návyků a podobně. V tom, zda chcete zhubnout, nebo se udržet fit, hraje důležitou roli také naše zaměstnání, se kterým se pojí denní režim, výdej energie a další faktory.

Když pracujete v kanceláři…

Sezení na teplé židli v kanceláři, obídky, kafíčko a k tomu sušenka. Zní to sice lákavě, ale kdo takovou práci má, ví, že to zase tak růžové není. Sedavé zaměstnání, pro které je typický nízký výdej energie, totiž způsobuje tloustnutí, a tak mají lidé v kanceláři často problém udržet si váhu včetně fyzické kondice. Lidé se sedavým způsobem zaměstnání totiž nejčastěji trpí bolestmi a blokacemi zad kvůli ochablému zádovému a břišnímu svalstvu.

Jednotné zásady pro každé zaměstnání:

  • pravidelná strava po 3 hodinách,
  • 500 g zeleniny na den,
  • na svačiny ovoce, smoothie nebo proteinovou tyčinku,
  • 1–2 zakysané mléčné produkty s 3 % tuku,
  • z bílkovin: libové maso, ryby, vejce a střídat živočišné a rostlinné bílkoviny (tempeh, tofu, luštěniny),
  • nevynechávat kvalitní sacharidové přílohy k hlavním jídlům, díky sacharidům má tělo energii a nedochází k chutím na sladké,
  • dodržovat pitný režim, alespoň 1,5 litru čisté vody denně.

Na druhou stranu má však takové zaměstnání i spoustu výhod. Oproti pracujícím například v továrnách na směny mají lidé v kancelářích možnost si stravování naplánovat podle svého. Chce to jen vzít vůli do hrsti a nachystat si vždy jídlo z domova a přinést si jej v krabičce do práce. Také je zpravidla k dispozici kuchyňka, kde je možné si domácí oběd ohřát nebo si něco malého připravit. Pokud ale preferujete stravování v restauraci či kantýně, vybírejte si spíše lehká jídla, vyhněte se tučnému a smaženému. Nejenže po takových jídlech přiberete, ale hlavně vás na zbytek dne utlumí a únava způsobí, že se vám bude daleko hůře pracovat, u počítače se vám budou zavírat oči a bude vám těžko.

Myslete také na pitný režim. Hydratujte se dostatečným množstvím neslazené, čisté vody a nepřehánějte to s kávou. Místo kávy dodejte energii například ovocným smoothie.

Sedavé zaměstnání je potřeba vybalancovat pravidelným pohybem. Ideální je pravidelná sportovní aktivita alespoň 3× týdně. Skvěle vám poslouží jóga či kalanetika, která vám pomůže se uvolnit a zapomenout na všechny starosti. Pokud ale opravdu nemáte čas, zkuste se více pohybovat alespoň cestou z práce a do práce. Když například budete vystupovat o jednu zastávku dříve a zbytek cesty dojdete, určitě se budete cítit lépe.

Když je vaše práce fyzicky náročná…

Fyzicky náročné práce jsou typické velkým výdejem energie, kterou je potřeba doplňovat zejména dodáváním sacharidů. Vyhněte se ale přílišné konzumaci sladkostí, které vám energii dodají jen nárazově a nezasytí vás.

Galerie: 10 potravin, po kterých budete mít ještě větší hlad

Místo toho konzumujte potraviny, které jsou zdravé a bohaté na sacharidy, jako je bulgur, celozrnná rýže či těstoviny, quinoa, luštěniny, brambory a batáty. Určitě nezapomínejte na svačiny – ideální je ovoce, které rovněž dokáže dodat energii. Na rohlík s vlašským salátem raději zapomeňte. Obzvlášť u těchto zaměstnání je důležitý pitný režim, a to nejméně dva litry čisté pitné vody denně.

Pro fyzicky náročnější zaměstnání jsou typické i noční směny, během kterých také nezapomínejte svačit a dodávat energii. Poslední jídlo si dejte tři až čtyři hodiny před spánkem, i když je to až ráno. Podrobněji se problematice stravování při práci na směny věnujeme v samostatném článku.

Pokud máte v zaměstnání problém odběhnout si na svačinu, což určitě dobře znají například pokladní v supermarketech nebo řidiči, připravte si doma dopředu smoothie nebo rozmixované ovoce naředěné vodou. Pro lepší syticí efekt stačí přidat bílý jogurt, tvaroh nebo semínka. Nemusíte tak spoléhat, že si cestou do práce „něco“ koupíte.

TIP: Borůvkové smoothie

podle Věry Burešové, hlavní výživové poradkyně Naturhouse

Suroviny:

  • borůvky
  • špenát
  • kousek avokáda
  • chia semínka

Poměr jednotlivých surovin záleží na chuťových preferencích. Vše stačí dohromady rozmixovat.

Borůvky jsou výborné na podporu trávení a díky flavonoidům také na detoxikaci, navíc pomáhají žilnímu systému. Hodí se skvěle pro všechny, kteří trpí na křečové žíly. Avokádo je bohaté na zdravé tuky. Chia semínka jsou silný antioxidant, kvalitní zdroj bílkovin, mají výrazný syticí efekt bez navyšování energie, obsahují velké množství hořčíku, železa, draslíku, zinku a prospívají správné funkci metabolismu i nervového systému. Kromě toho dokážou nabudit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Hlavní výživová poradkyně Naturhouse pro ČR a Slovensko. V celosvětové síti dietetických center školí a řídí v obou zemích více než sto poboček. Aktivně se zajímá o zdravý životní styl, trendy v potravinách a stravování a cvičí jógu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).