Hlavní navigace

Hubnutí podle TCM: Váha je důležitá, pocit zdraví nejdůležitější

11. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jak zhubnout, jak se zase cítit skvěle ve svém těle – to je téma, o kterém se napsalo snad nejvíce článků týkajících se zdraví a zdravé výživy. Jak k hubnutí přistupuje tradiční čínská medicína?

Tento článek není určen pouze ženám, které se svou odvěkou touhou líbit se řeší problémy s váhou asi nejvíce. Týká se všech, a bohužel víc a víc i dětí (podle dat Státního zdravotního ústavu máme nejtlustší děti v Evropě).

Viníka naší přibývající hmotnosti umíme skvěle najít. Nedostatek času, stres, přibývající věk a z toho plynoucí zpomalení metabolismu, váha po dětech… a tak by se dalo pokračovat na další odstavec. Ruku na srdce, viník není „vně“ – jsme jím my sami, náš přístup k tomu nejcennějšímu, co máme, ke zdraví, a vlastně k životu jako takovému. A i když máme něčeho „nadbytek“, přesto (nebo právě proto?) pociťujeme i určitý nedostatek. Nedostatek času na sebe, nedostatek kultury stravování, nedostatek správného výběru potravin. Tento nedostatek často nahrazujeme něčím do bříška, mnohdy v šílených kombinacích. Bageta zapíjená light Coca Colou je velmi častý oběd vrcholových manažerek.

Obezita má ráda společnost

Dnešní obézní člověk, zapadající do konzumní společnosti, spoléhající se na uvedené výmluvy, je jednoho dne konfrontován s lehčím nebo i závažnějším zdravotním problémem. Obezita „má ráda společnost“, a tou častokrát bývá cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, nemoci srdce a cév, žaludeční vředy a choroby dvanácterníku atd. – to vše jsou civilizační nemoci způsobené také nevhodnou stravou a stresem.

Nejsme všichni stejní. I když je „vrcholek problému“ – obezita –  u každého podobný, „kořeny problému“ mohou být různé. A v tom spočívá síla tradiční čínské medicíny (TCM) – zjistíme příčinu, kterou můžeme ovlivnit. U nás na klinice tradiční čínské medicíny Meridian proto vždy začínáme vstupní diagnostikou, která nám zásadně pomůže nastavit individuální přístup k redukci váhy. Když zjistíme příčinu, proč vám kila přibývají, můžeme být mnohem efektivnější.

Léčba obezity dle TCM: Jak to bude probíhat?

Tak jak neexistuje zázračná pilulka v klasické medicíně, tak neexistuje žádný zázrak ani v medicíně čínské. Neslibujeme ho. Vždy to chce odhodlání, pevnou vůli a systematický přístup. A právě takovým asistovaným celostním přístupem – přístupem za pomoci TCM, lze opravdu docílit nejen zdravého těla, ale i spokojené duše.

Po vstupní diagnostice upravíme jídelníček podle vašeho „obrazu“ a konstituce a navrhneme režimová opatření, která zajistí, abyste i během diety měli dostatek energie a cítili se dobře.

Jsme jen lidé a první dny vás může provázet stres ze změny. Obrovským pomocníkem na naší cestě je akupunktura. Při redukční dietě používáme jak ušní, tak celotělovou. Funguje tak, že se napíchne jehlička do speciálního bodu ušního boltce nebo těla, čímž se stimuluje bod, který snižuje chuť k jídlu nebo zklidňuje. Akupunktura zvyšuje klidový metabolismus, to znamená, že například v noci spálí člověk více kalorií než před aplikací. Akupunktura, jak jedna z našich klientek řekla, „je pocit štěstí, pro který k vám chodím každý rok“.

Poslední a velmi důležitou částí společné redukce váhy je zafixování správných stravovacích návyků, abychom zabránili návratu špatných zvyků a kil. Krásné Pařížanky nikdy neuvidíte s hamburgerem na chodníku, za chůze se prostě nejí!

Cítit se skvěle ve svém těle!

A že je to podmíněno ztrátou několika kilogramů? S tím vám dokážeme pomoci.

Jednoduchá režimová opatření, správné rozvržení jídel během dne tak, abyste shazovali kila a přitom nehladověli. A co je nejdůležitější – vypěstování a zafixování takových stravovacích stereotypů, které zabrání známému jo-jo efektu.

Při první návštěvě určíme příčinu, proč vás kila nechtějí opustit, a uděláme si plán na čtyři týdny. Ušní nebo celotělová akupunktura, případně bylinná léčba nám v tom pomohou.

Správná strava a životospráva odlehčí nejen tělu, ale i hlavě, pročistí a detoxifikuje bez zbytečných ztrát vitální energie.

Proč to nezkusit, všichni přece chceme žít kvalitně a dlouho! Live well, live long.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Štefánia Ebenová, Ph.D.

Vedoucí lékařka Kliniky Meridian, www.klinikameridian.cz

Po mnohaleté praxi v oborech všeobecná chirurgie, cévní chirurgie a kardiochirurgie (IKEM), se začala věnovat tradiční čínské medicíně. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).