Hlavní navigace

Hroznový cukr není bonbon

8. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Naturprodukt.cz
Ruličky s hroznovým cukrem připomínají balení bonbonů. To, že je často k mání v lékárně, neznamená, že je zdravější než jiné cukry. K běžné konzumaci se nehodí. Ale svůj dobrý účel má.

Můj syn se věnuje tancování a často po mně loudí hroznový cukr. Dětem ho doporučují ve škole, aby si ho před námahou dávali. Občas mě umluví a balení mu koupím, ale moc velkým příznivcem toho nejsem – je to sladké, nejspíše plné barviv a on to dokáže sníst na posezení.


Autor: Naturprodukt.cz

Hroznový cukr – některé produkty koupíte jen v lékárně, jiné i v supermarketu

Čím se vlastně hroznový cukr liší od běžného a má ve srovnání s ním nějaké výhody, když zjevnou nevýhodou je jeho cena – rulička pastilek zhruba za dvacku?

„Já doporučuji hroznový cukr třeba ženám do porodnice, na sále jako když ho najdou, protože dokáže dodat mnoho energie, aniž by musely něco jíst, což vždycky nejde,“ řekla mi porodní asistentka, když jsem se jí ptala na tenhle možný zdroj energie a jeho použití třeba u těhotných nebo kojících žen.

Ani hroznový cukr se však rozhodně nehodí k běžné konzumaci. „Sice je to okamžitý zdroj energie, ale vyvolává rychle pocit hladu a podporuje nárůst tělesné hmotnosti. Jeho výhodou je, že pomáhá při nechutenství, ale nesladil bych s ním častěji nebo dokonce pravidelně, není vhodnější než řepný cukr. Obecně bychom cukry ve stravě měli omezovat,“ řekl výživový poradce Pavel Suchánek v online chatu na webu www.ordinace.cz.

K tématu: „Rychlé“ a „pomalé“ cukry

Palivo pro svaly i mozek

Hlavním rozdílem mezi běžným cukrem neboli sacharózou a cukrem hroznovým zvaným glukóza je jejich složení, protože glukóza je monosacharid, nejjednodušší cukr vůbec tvořený jen jednou cukernou jednotkou, což v praxi znamená mimo jiné to, že se rychleji uvolňuje do krve – právě díky tomu skutečně může sloužit jako pohotový zdroj energie pro svaly i mozek.

„Při zátěži v práci, ve škole nebo sportovních aktivitách má náš organismus vysokou spotřebu energie. Klesne nám hladina cukru v krvi, což má za následek pokles výkonu a sníženou koncentraci. O okamžitý přísun energie se postará dextróza (hroznový cukr). Pro lidský organismus jde o základní cukr, který orgány využívají k získání energie,“ říká Edita Kravčíková, produktová manažerka hroznového cukru Intact.

Ocenit to mohou krom tanečníků nebo sportovců také lidé na dlouhých túrách, řidiči i studenti při učení. Naopak se moc nehodí jako zdroj energie třeba pro nemocné s nechutenstvím, protože jde o energii rychlou, která se zase poměrně brzy spálí. Nedostatečnou výživu tak nahradit nedokáže.

Je však chybou používat ho ke slazení v domnění, že má méně energie než klasický cukr, protože energie má stejně a co více, její sladivost je o něco nižší, takže ve skutečnosti se glukózy na stejně sladkou chuť spotřebuje o něco více. Už proto se nedá doporučit cukrovkářům ani lidem s nadváhou.

Hroznový cukr:

  • V roce 1792 Johann Tobias Lowitz (německo-ruský chemik a farmaceut) odkrývá poprvé hroznový cukr jako další monosacharid v hroznu vína.
  • V roce 1838 Jean Baptiste Dumas dává hroznovému cukru odborný název „glukóza“ (z řeckého slova glykos = sladký).
  • Friedrich August Kekulé von Stradonitz přiděluje hroznovému cukru nový odborný výraz „dextróza“.
  • Hroznový cukr je nejrozšířenější monosacharid (jednoduchý cukr) a vyskytuje se zejména v hroznovém víně nebo v medu.
  • Hroznový cukr se dostane z úst do krevního řečiště do 2 minut.

Zdroj: TZ Naturprodukt

Hroznový cukr jako mlsání? Raději ne

Podle některých odborníků však hroznový cukr méně zatěžuje trávení, proto se doporučuje například při dietách. A proto by třeba malé děti měly dostávat sladkosti, když už, slazené právě jím. Samotný ve formě pastilek ale jako sladkost vhodný není, je třeba ho užívat s mírou a jen v uvedených případech potřeby dodání rychlé energie. Podívejte se také, jaká barviva, aromata a další přídatné látky tyto „bonbony“ obsahují, u citlivějších jedinců by mohly vyvolat alergickou reakci. Obvykle ale ruličky s hroznovým cukrem nežádoucí éčka neobsahují.

Přečtěte si: Kofola sladí stévií. A aspartamem navrch

Cucání hroznového cukru má jednu záludnou nevýhodu – skutečně vám dodá rychlou energii třeba na cestách, ale také může rozkolísat hladinu krevního cukru. Výsledkem je pak hlad, který vás může donutit sníst toho více než obvykle. Mimochodem, pokud si chcete koupit hroznový cukr kvůli jeho výhodám a ne kvůli chuti pastilek, pořiďte si ho ve variantě bez příchutí, u nás ho pořídíte například pod názvem Glukopur.

Čtěte dále: Fruktózový sirup je i v pečivu a uzeninách. Bez něj nám bude líp

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).