Hlavní navigace

Hrnky s obsahem toxického kadmia

18. 4. 2012

Sdílet

Ministerstvo zdravotnictví varuje před dalším nebezpečným výrobkem.  Autor: MZ ČR Jedná se o volně prodávaný skleněný šálek s uchem. Je zdobený dekorem v podobě širokého červeného pruhu po obvodu celého šálku. Přestože je hrneček na etiketě označen symbolem výrobku určeného pro styk s potravinami (kelímek s vidličkou), bezpečnostní podmínky nesplňuje. Dekorační pruh totiž kryje téměř celou výšku šálku a zasahuje i do okraje pro pití a podle zjištění kontroly se z něj uvolňuje kadmium v množství…

Ministerstvo zdravotnictví varuje před dalším nebezpečným výrobkem. 


Autor: MZ ČR

Jedná se o volně prodávaný skleněný šálek s uchem. Je zdobený dekorem v podobě širokého červeného pruhu po obvodu celého šálku.

Přestože je hrneček na etiketě označen symbolem výrobku určeného pro styk s potravinami (kelímek s vidličkou), bezpečnostní podmínky nesplňuje. Dekorační pruh totiž kryje téměř celou výšku šálku a zasahuje i do okraje pro pití a podle zjištění kontroly se z něj uvolňuje kadmium v množství 0,36 mg na šálek. Pro obsah kadmia nesplňuje šálek hygienické požadavky na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy.

Informace o výrobku:

Šálek Valentyne 220 ml, zn. BANQUET FOR YOUR HOME,
Item number: 05SRTT0928, EAN: 8591022225929
Výrobce/Země původu: WENZHOU HUISHUNDA INDUSTRIAL T., No. 66, OUHAI AVENUE (E.), WENZHOU, CHINA / Čína
Dovozce + Distributor: VETRO-PLUS a.s., Vocelova 1176, 500 02 Hradec Králové, IČ: 63217180

Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při pití z šálku může docházet ke kontaminaci rtů a nápoje toxickým kadmiem a následně k průniku kadmia do organismu člověka.

„Toxicita kadmia je vysoká a kadmium se dokáže hromadit v lidském organizmu, hlavně v ledvinách a játrech. Negativně ovlivňuje biochemické procesy v lidském organizmu,“ uvedla Viera Šedivá, zástupkyně hlavního hygienika ČR. Detoxikace je pomalá a hrozí nebezpečí chronických otrav.

Jak postupovat při otravě? Zásady první pomoci – OTRAVY

Zdroj: MZ ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).