Hlavní navigace

HPV infekce a tea tree oil: Pravděpodobně neuškodí, ale ani nepomůže

14. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Na internetu se olej z čajovníku doporučuje například při bradavicích způsobených HPV. Nyní si ženy radí vaginální aplikaci při problémech s děložním čípkem podle logiky: „Zabírá to na viry, třeba při oparu, toto jsou také viry, proč to nezkusit.“

Janě je přes padesát, je vysokoškolsky vzdělaná ekonomka, matka tří dospělých dětí. Pochází z lékařské rodiny a obvykle se do „alternativních metod“ nepouští. Při jedné z posledních pravidelných prohlídek na gynekologii, které každoročně vzorně absolvuje, jí doporučili neodkladně se objednat u specialisty lidově zvaného čípkolog, tedy gynekologa, který se zabývá děložním čípkem. Důvodem byly výsledky stěrů a podezření na vyšší hodnoty tzv. HPV, které následná biopsie potvrdila.

HPV jsou lidské papillomaviry. Šíří se hlavně pohlavním stykem, ale také přenosem z úst či rukou na pohlavní orgány. Tyto viry jsou rozšířené, mají je v sobě milióny lidí a za život s nimi „má tu čest“ většina z nás. Nemusíme o tom ani vědět, nemusí nám nijak ublížit. Mohou samy vymizet bez následků, a většinou to také udělají, ale infekce může vést k rozvoji různých onemocnění. Od genitálních bradavic až po rakovinu děložního čípku.

HPV

  • Lidský papillomavirus, Human papilloma virus.
  • Viry napadají buňky lidské pokožky a sliznic, mohou vést k různým onemocněním, nejznámější je rakovina děložního hrdla (čípku).
  • HPV dále může způsobit například rakovinu zevních rodidel a pochvy u žen, u žen i mužů rakoviny análního otvoru, rakoviny v oblasti hlavy a krku, genitální bradavice, u mužů pak rakovinu penisu.
  • Nákaza HPV ve většině případů sama odezní, je to nejčastější sexuálně přenosná infekce, jejímž nositelem se během života stane většina z nás (osmdesát procent). V těle může přetrvávat i několik let bez jakýchkoli příznaků.
  • Proti některým typům HPV je možné se očkovat, očkování je známé spíše coby „očkování proti rakovině děložního čípku“.
  • Infekci HPV nelze léčit, je možné pouze odstranit její projevy. Tedy léčit onemocnění, které by se na základě infekce rozvinulo.

Proto je tak důležité chodit pravidelně na preventivní prohlídky. K prevenci před dvěma lety vyzývala v kampani Měsíc raka i Lucie Bittalová, mladá žena, která bohužel k lékařům přišla pozdě a nemoci podlehla. Zavčas odhalený problém je obvykle možné bez větších následků vyléčit. Tzv. konizace děložního čípku je celkem častý, menší operační výkon, kdy se odstraní poškozená tkáň. Podstoupila ji i Jana.

A co dál? „Brebery jako brebery“

Během zákroku jí byl odebrán další vzorek na biopsii a – jak se brzy dozvěděla – výsledky nebyly příliš dobré. Pokročilé přednádorové změny a další sledování stavu. „Nedostala jsem žádné doporučení, jak a čím bych si mohla pomoct,“ popisuje. Jenže do dalšího odběru je dlouhá doba a nečinně čekat na osud se chce málokomu – i když lékaři vysvětlují, že se v tomto případě bohužel nic moc dělat nedá (nebo o tom zatím nevíme). „Žádná léčba na HPV infekci neexistuje – umíme léčit jen její projevy,“ vysvětluje gynekolog Tomáš Fait z FN Motol.

Jenže internet je plný objevitelů a vynálezců a Jana začala hledat. „Zjistila jsem, že bývá doporučován vitamín D – podporuje imunitu a dělá ‚dobře‘. Beru ho,“ říká. HPV viry si pojmenovala na „brebery“ a pátrala, jak je zlikvidovat. Tak se dostala k další informaci: „Fyzioterapeutka mi řekla, že ty viry jsou v podstatě stejné viry jako ty, které způsobují opary, a že bychom zkusily akupunkturu v kombinaci s vnitřním použitím TTO.“

TTO je zkratka pro tea tree oil neboli olej z australského čajovníku. Čajovníkový olej vykazuje účinky nejen antibakteriální, ale i antivirové, protiplísňové, antiparazitární a protizánětlivé,“ vysvětluje lékárnice e-shopu www.lekarna.cz Pavla Horáková. Jako takový je čajovníkový olej hojně využíván, mimo jiné právě proti oparům a bradavicím. Na internetu si ho lidé doporučují pro odstraňování vaginálních bradavic, a to z něj možná zkratkou udělalo i „zaručený lék“ proti infekci HPV.

Jenže tím podle lékařů bohužel není.

Palipiča

Zadáte-li spojení HPV a TTO do vyhledávače, řada i cizojazyčných odkazů naznačí, že nejde o nějaký regionální český výmysl. Naleznete tu nejrůznější receptury a postupy. Jana to na radu své fyzioterapeutky (ano, fyzioterapeutky) praktikuje – v kombinaci s akupunkturou jednou měsíčně – takto: „Zakoupila jsem TTO a používám ho zhruba dvakrát až třikrát týdně na noc.“

U oparu vím, ale co si přesně představit pod oním „použitím“, když mluvíme o vagině? „Olej se nakape na prst a prostě se vše vytře tak hluboko, kam až se dosáhne,“ vysvětlí mi Jana.

Kdo někdy okusil tea tree oil, musí si nutně říct: Nepálí to?! Pálí. „Z počátku to pálí dost, proto jsem si to nazvala palipiča, a není to moc příjemné. Postupně se to zklidní,“ popisuje Jana s tím, že po ránu močí TTO. „Myslím, že ten olej rozhodně vnitřnímu prostředí těla neškodí,“ je přesvědčená.

Nicméně u zahraničních zdrojů doporučujících TTO na vaginální bradavice je varování před možným spálením, podrážděním či zánětem a varování před aplikací mimo bradavici…

Pravděpodobně neuškodí, ale ani nepomůže

Ženy se se svými pokusy odborníkům nesvěřují. A – oslovení – lékaři o nich nevědí. „Tato praxe mi není známá,“ říká docent Fait. Pacientky zřejmě mají obavy, co by jim doktoři řekli. Co by to bylo? Nemohou si ženy ublížit? „Zděšení tu není na místě. Pravděpodobně to neuškodí, ale bohužel ani nepomůže,“ konstatuje věcně odborník. „Při vysoké koncentraci by samozřejmě mohlo dojít k poleptání, ale v takové koncentraci se TTO nepoužívá.“

Jak ale tvrdí příspěvky v internetových diskuzích, opakované používání TTO na genitální bradavice vedlo u některých až k rozleptání kůže. Těžko říct, co by udělal tea tree oil nějaké citlivější „palipiče“. „Jelikož se na čistý tea tree olej mohou u citlivějších jedinců objevit nežádoucí reakce, používá se jeho zředěná forma. I ve zředěné formě si zachovává své antiseptické a dezinfekční vlastnosti. Většinou se používá tří- až pětiprocentní koncentrace. V této koncentraci je účinný proti běžným typům plísní, choroboplodných zárodků, svrabu nebo vším. Při použití na sliznice a větší plochy kůže bych volila zředěnější formu. Lokálně (opar, akné, odřeniny, štípance atd.) může být použit čistý stoprocentní čajovníkový olej,“ popisuje využití lékárnice Pavla Horáková. To však ženy neodrazuje od toho, aby si k výtěru pochvy vzájemně nedoporučovaly co nejsilnější TTO. I Jana si sehnala co nejsilnější přípravek.

Podle odborníků se však „pálí“ zbytečně. Jakýkoli efekt vlivem podobného užívání tea tree oilu při změnách na děložním čípku, prekanceróze, rakovině děložního čípku apod. popírají. „Pokud vím, k použití TTO v léčbě lézí, způsobených HPV, zcela absentují vědecky podložená doporučení. Nevím o studii, která by prokázala účinnost TTO při terapii těchto lézí,“ říká Vladimír Dvořák, předseda Sdružení soukromých gynekologů ČR. „Velmi pochybuji a jakémkoli terapeutickém efektu zmíněného preparátu na HVP asociovaná onemocnění. Z tohoto důvodu bych užití TTO v této indikaci nedoporučil. Vyléčení nemoci očekávat nelze, nepříjemné lokální reakce ano,“ uzavírá.

Jana jde na další biopsii v září. Jak to s ní a jejími HPV vypadá, se tedy dozví na podzim.


MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D.

Předseda Sdružení soukromých gynekologů ČR. Vedoucí lékař s odborností gynekologie a porodnictví, Centrum ambulantní gynekologie a primární péče Brno. Místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP.



Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Gynekolog a porodník, předseda České menopauzální a andropauzální společnosti ČLS JEP. Pracuje na gynekologicko-porodnické klinice 2. LF UK a FN v Motole.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).