Hlavní navigace

Houby vitamín D neobsahují, ale ozařte je UV a vyrobí ho

11. 9. 2013

Sdílet

 Autor: ABC.net.au
Sají „jako houby“, nejen to špatné ze svého okolí. Houby s vitamíny v lese nerostou, možná je ale časem najdeme v supermarketu vedle mrkve. Osvícené houby umí vyrobit vitamín D.

O schopnosti hub absorbovat z půdy určité látky se dlouze diskutuje, minimálně od doby havárie černobylské elektrárny. Vtipy o množství „zářících hub“ v tehdejších lesích má jistě ještě leckdo v paměti. Postupně se ovšem ukázalo, že houby nepředstavovaly takové zdravotní riziko, jak se mnozí obávali. Přesto se schopnosti hub koncentrovat v sobě nebezpečné látky z půdy dodnes mnozí bojí.

K tématu: Černobyl, Fukušima, Evropa – cesty radioaktivity v potravním řetězci


Autor: ABC.net.au

Houby vystavené UV záření zkoumali vědci již dříve. Australský server ABC přinesl v r. 2010 snímky hub ozařovaných na balicí lince mířících na pulty tamních supermarketů

Nyní se ale ukazuje, že tato zatím poněkud přeceňovaná vlastnost hub může být při cílené „dodávce“ látek do jejich „těl“ velkým pozitivem. S trochou nadsázky lze dokonce spekulovat, že houby se mohou v budoucnosti stát důležitým zdrojem pro tělo potřebných minerálních látek nebo vitamínů.

Čtěte dále: Houby jsou výborné do jídelníčku na hubnutí

Houby umí vyrobit vitamín D

Týká se to především vitamínu D, který za normálního stavu houby neobsahují, jsou jej ale schopné vyrobit po ozáření ultrafialovým zářením. Podle pokusů týmu profesora Roberta Beelmana, ředitele Centra pro rostliny, houby a produkty zdraví při Pennsylvánské státní universitě dokonce tolik, že jedna porce „osvícených“ hub může obsahovat více než doporučenou denní dávku tohoto vitamínu. To je velmi důležité, neboť vitamínu D má v současné době zejména populace ve vyspělých zemích nedostatek, napříč věkovými i sociálními skupinami. „Osvícené“ houby přitom vytvářejí vitamín D2, které je považován za méně účinný než D3. Podle údajů serveru Osel.cz (Houby obohacené o vitamín D) jsou ale jednak pozitivní účinky na lidský organismus obou verzí vitamínu téměř srovnatelné, a navíc se pod deklarovanou přítomností vitamínu D stejně velmi často skrývá v prodávaných vitaminových doplňcích právě D2.

Svícení na houby není přitom ničím novým, v minulosti se tak ale dělo s přílišnou intenzitou a po dlouhou dobu. Tým profesora Beelmana ale zjistil, že k výraznému zvýšení obsahu vitamínu D stačí jen osvícení po dobu několika sekund, které navíc nemá žádný vliv na chuť a vzhled takto obohacených hub. Osvícení UV zářením navíc zbavuje houby různých mikroorganismů, pozůstatků výkalů hlodavců či much a fakticky je tak dezinfikuje. Ani to není nic nového, ozařování je běžnou metodou pro konzervaci drtivé většiny koření, které používáme k dochucování pokrmů. Do třetice je pozitivním efektem osvícení hub skutečnost, že dodaný vitamín D se z hub neztrácí – podle údajů vědeckého týmu se množství vitamínu D v houbách při jejich skladování v ledničce nemění ani po týdnu uskladnění.

Čtěte téma: Většina lidí má špatně nastavenou lednici

Houby místo mléka?

Konzumace hub je nicméně prospěšná i bez ozařování. Podle nejnovějších poznatků jsou totiž mimo jiné zdrojem antioxidantu ergothioneinu. Ten v minulosti získávali spotřebitelé především z mlékárenských výrobků, avšak jen do doby, dokud se mléko nezačalo pasterizovat. Uvedený antioxidant je navíc vědci v současné době považován vzhledem k jeho přítomnosti v tkáních a krvi savců za další z vitamínů.

Zpět ale k vitamínu D. Ten je nejen „vitamínem dobré nálady“, jak se mu občas přezdívá, ale nepřímo i iniciátorem prevence řídnutí kostí – osteoporózy. Jako klíčová látka k prevenci osteoporózy se přitom uvádí vápník, přičemž právě mlékárenský průmysl dlouhodobě poukazuje na nutnost dostatečné konzumace jeho produktů, které vápník obsahují. Jen vápník ale k prevenci nestačí – tělo jej totiž nemůže vstřebat a uložit, pokud nemá dostatek vitamínu D.

Čtěte dále: Vitamín D je v mléce přirozeně, přesto ho někteří výrobci ještě přidávají

Odkazy:
Osel.cz: Houby obohacené o vitamín D
Výzkum: http://foodscience.psu.edu/di­rectory/rbb6/VitaminDEnrichmen­t.pdf/view
ABC.net.au: UV strobes to beef up mushrooms

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).