Hlavní navigace

Houby rostou. Co s nimi, aby vydržely?

15. 9. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Letos se houbám celkem daří, jenže sbírat houby je jedna věc, naučit se je zpracovávat a uchovávat jiná. Jak s nimi naložit, když je nespotřebujete hned?

Máte dojem, že se vás houbaření netýká, protože jediná houba, kterou spolehlivě poznáte, je muchomůrka červená? Sbírat houby není zase tak těžké, jen nesmíte mít hned ambici, že si domů přinesete patnáct různých druhů.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Zaměřte se na dva tři druhy a nemůžete se zmýlit – pro začátek se dají doporučit nějaké ty hříbky, jejichž fotografie si dobře nastudujte třeba na internetu a po prvním sběru si nechte ještě prohlédnout košík od někoho, kdo houbám přece jen rozumí. „Nebo se, a to je ještě lepší, vydejte na houby s ním,“ radí Josef Klimeš, který je vášnivým houbařem a zejména sušenými houbami zásobuje celé příbuzenstvo.

Víte, jak se podle něj pozná alespoň trochu zkušený houbař? Nevyrve houbu z jejího místečka spolu s kusem podhoubí, ale jemně ji odlomí nebo rovnou odkrojí. Nedosti na citlivém sebrání houby, hned v lese byste také měli houby očistit či okrájet z nejhorší špíny či je zbavit okousaných míst. Z toho je jasné, že bez nože se jako houbař nechytnete.

Takže houby byste měli nasbírané, případně jste nějaké dostali, co s nimi můžete udělat dále? Nabízejí se – krom okamžitého zpracování do nějakého jídla – tři hlavní způsoby: v Čechách jednoznačně nejoblíbenější sušení a dále pak mražení či nakládání.

Sušení hub

Zbavte se viditelně hodně červavých hub, ale občasná dírka vás může nechat chladnými. Rozhodně však okrájejte všechna okousaná a otlačená místa, houby přerostlé (ne ani tak do velikosti, ale přestárlé) vyhoďte stejně jako ty, které na sobě mají byť jen náznak plísně. Ostatní pokrájejte na tenké plátky, nikoli však mikroskopicky průsvitné, stačí tak 3 až 4 milimetry.

Houby v dostatečném odstupu poklaďte na plechy na papír, daleko lepší než často používané noviny je papír na pečení, protože k němu se houby téměř nepřilepí. Použít můžete i síťky v rámech, máte-li. Daleko lepší než kovové jsou síťky plastové, například silikonové, houby se na ně tolik nechytají.

Počítejte s tím, že celá akce potrvá několik následujících dní. Houby jsou suché, když chrastí a lámou se.

Mimochodem, houby se skvěle suší v sušičce, kterou si většina lidí pojí spíše se sušením ovoce. Stačí je večer rozprostřít na jednotlivá patra přístroje a ráno už můžete chrastící usušené houby zavírat třeba do skleniček. Možná by se vám líbí plátěné sáčky, ale houby v nich mohou začít plesnivět, protože v kuchyni, kde byste je nejspíše skladovali, je na ně příliš vlhký vzduch. Navíc by mohly zachutnat moučným molům.

Pozor, k sušení se nehodí klouzky, jsou na to moc vodnaté a jejich chuť navíc tímto způsobem bere za své; nedoporučuje se sušit ani hřiby babky, protože podle některých houbařů se kvůli napadení parazity během sušení stávají jedovatými.

Houby lze sušit i v soli – při tomto méně obvyklém způsobu se pokrájené houby na plechu či pekáči zasypou solí, a když pustí vodu, pak se musí nějaký čas povařit při nízké teplotě a pak dva až tři dny schnou, ideálně venku na sluníčku. Také tady se do sklenic dávají, když jsou suché, sůl k nim už nedávejte, tu provoněnou houbami můžete využít při vaření. Tento způsob konzervace se hodí spíše někam na chalupu než do městského bytu.

Se sušením může však být problém, pokud je například vlhko a lezavo, protože houby nebudou schnout. Pokud by navíc mělo sušení trvat více než čtyři dny, hrozí, že houby začnou místo vysychání plesnivět. Pak je lepší se rovnou rozhodnout pro jiný způsob skladování hub.

Mražení hub

Houby se dají i zmrazit, ale rozhodně se k tomu nehodí všechny druhy. Hříbkům ale tahle úprava nijak neublíží, svědčí i oranžovým liškám. Mrazit můžete i klouzky, které vůbec nejsou vhodné k sušení. Než houby zamrazíte, měli byste je povařit, jinak vám z nich po vytažení z mrazáku zbude nechutná břečka. Vařit, lépe řečeno dusit, byste je měli alespoň pět minut. Pak je dejte do sáčků či jimi naplňte krabičky s víčkem a dejte do mrazáku. Během dušení je nijak nemusíte kořenit.

Někteří houbaři zmrazují houby rovnou po sáčcích a podobně, jiní po povaření nechají například na tácku nejdříve zmrazit vždy jednotlivé houby a teprve pak je sesypou do skladovací nádobky, vypadají pak lépe a dají se použít třeba na smažení.


Autor: Isifa.cz

V mrazáku houby vydrží také několik let, ale neměly by mezitím nikdy rozmrznout – obezřetní tak musíte být, pokud třeba rozmrazujete ledničku a mrazák, protože houby mají tendenci povolit rychle. Zmrazit v sáčku či krabičce se dají i houby čerstvé (očištěné a pokrájené), ale pak byste je museli spotřebovat do dvou měsíců a ještě se smířit s tím, že provoní celý mrazák – načichne jimi třeba skladované ovoce.

Nakládání hub

Houby můžete nakládat do octa nebo do tuku. Pokud se rozhodnete pro nakládání s tukem, houby pokrájejte a poduste s olejem, můžete je i okořenit. Po naplnění do čistých skleniček je zavíčkujte a měli byste je zavařit, a to nejméně hodinu.

Zavařit byste měli i houby naložené v octě, přesněji řečeno v octovém nálevu, do nějž krom vody a octa patří i koření. Každopádně pro nakládání se nejlépe hodí malé houby, které jen očistěte a dále nekrájejte. Pokud chcete vyzkoušet houby nakládané, stačí si jen například na internetu vybrat některý z osvědčených receptů na nálevy. Některé dokonce obsahují ocet i olej zároveň.

Dobrá rada na závěr zní, že byste měli houby nakládat spíše do menších skleniček, abyste je vždy zvládli spotřebovat najednou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).