Hlavní navigace

Hormonální jóga nahrazuje léčbu hormony

3. 7. 2012

Sdílet

 Autor: archív Adély Vaculíkové
Aktualizováno 19. 2. 2018 10:48
ROZHOVOR – Splašily se vám hormony? Lektorka Adéla Vaculíková ví, jak na padající vlasy, šílené akné i nepravidelnou menstruaci. Hormonální jóga pomůže i během menopauzy a s otěhotněním.

Trpíte některým z uvedených problémů? Otázkou je, co je žena ochotná udělat, aby to změnila. Zkouší a nabízí se ledacos. Můžete podstoupit různá nepříjemná vyšetření. Jíst pouze biopotraviny a dopovat se vitamíny. Přestat pít, kouřit a brát léky. Vařit si divotvorné čaje, nakupovat kouzelné byliny a věřit v zázrak. Nebo se cpát hormony horem dolem a doufat, že se miminka jednou dočkáte.

Je tu ještě jedna možnost – cvičení hormonální jógy. Není to tak zábavné jako zumba, ani se nezapotíte jako na tenise. Určitě si tím nezpevníte zadek ani nevypracujete „pekáč buchet“ na břiše. Přesto tento styl jógy dovede změnit život – speciálně vypracovaná sestava si totiž umí poradit s neplodností, poruchami štítné žlázy i nepříjemnými projevy klimakteria.


Autor: archív Adély Vaculíkové

Adéla Vaculíková s Dinah Rodrigues, jedinou školitelkou lektorů hormonální jógy

Hormonální jógová terapie (HJT) podle Brazilky Dinah Rodrigues se ve světě provozuje už dlouho, u nás je zatím ještě „v plenkách“ – certifikát na její provozování mají pouze tři ženy v republice. Jednou z lektorek je Adéla Vaculíková. Udělejte si představu, zda hormonální jóga pomůže právě vám.

Odkud jste se vlastně poprvé doslechla o hormonální jógové terapii?

Hormonální jógovou terapii podle Dinah Rodrigues jsem našla náhodně na internetu. Po roce a půl návštěv u lékařů, kteří neúspěšně léčili moje anovulační cykly, polycystické vaječníky a neplodnost, jsem zadala do vyhledavače „hormonální jóga“ a vyskočil na mě víkendový seminář Martiny Mangové ve Znojmě. První den jsme cvičily velmi intenzivně sestavu a já jsem druhý den dostala menstruaci, asi po deseti letech. Byl to pro mě tenkrát zázrak, teď už ale vím, že je to jednoduše hormonální jóga. Od té doby cvičím pravidelně a moje tělo a mysl jsou ve stále lepší a lepší kondici.

Vy jste pak absolvovala školení přímo od Dinah Rodrigues. Jak kurz probíhal a jak na vás Dinah působila?

Kurz pro certifikované učitele HJT jsem absolvovala v německém Mettlachu v červnu 2011. V Německu, Rakousku i jinde v zahraničí je HJT velmi rozšířená a oblíbená. Kurz byl poměrně náročný, pro přijetí je třeba diplom učitele klasické jógy, v rámci kurzu jsem psala rozsáhlý test, ve kterém se ukázaly moje znalosti jógy, ale také fyziologie těla a hormonálního systému, dále jsem psala závěrečnou práci a absolvovala závěrečnou zkoušku a to vše v angličtině.

Dinah byla naprosto úžasná. Přijela jsem do Mettlachu o den dříve, měla jsem tak příležitost s Dinah povečeřet a o všem si s ní popovídat. Když jsme se bavily u večeře, byla velice přátelská, při výuce se stala velmi přísnou a důslednou učitelkou, za to jsem ale byla ráda, protože jen tak můžou vzniknout kvalitní učitelé její sestavy.

Komu byste doporučila cvičení HJT? Může pomoci i mužům?

Sestavu doporučuji ženám každého věku. Dívkám mladším osmnácti let pro úpravu cyklu a při bolestivé menstruaci (může pomoci nahradit hormonální substituční léčbu).

Dále ženám, které plánují rodinu, doporučuji pravidelné cvičení sestavy jako přípravu na těhotenství (příprava děložní sliznice, podpora funkce vaječníků atd.). Vhodné je i pro ženy, které mají problémy s plodností. Sestava také může pomoci ženám těsně před menopauzou, aby předešly případným nežádoucím příznakům (návaly, emocionální výkyvy, osteoporóza), ale také ženám v menopauze a po menopauze. Dále při cystách na vaječnících, malých myomech, polycystických vaječnících, při předčasné menopauze, inkontinenci, ztrátě menstruace a ovulace, depresích…

Tato konkrétní sestava je určena pouze pro ženy. Dinah Rodrigues ale vyučuje i sestavu pro muže.

Může jóga zcela nahradit hormonální terapii (např. v případě poruchy štítné žlázy)? Jaké přírodní prostředky byste doporučila na úpravu hladin hormonů?

Vzhledem k tomu, že nejsem lékař, tak si to nedovolím tvrdit, ale věřím, že může. Ženám doporučuji kombinaci klasické medicíny jako kontroly zdravotního stavu a cvičení sestavy HJT.

Přírodních prostředků jsem vyzkoušela k úpravě hormonální hladiny mnoho, ale nezaznamenala jsem žádný účinek.

Proč si myslíte, že má zrovna dnes tolik lidi problém s neplodností a hormony?

Podle mě může mít na plodnost vliv dlouhodobé užívání antikoncepce a s tím spojené oddalování těhotenství na pozdější věk.

Také nerovnováha v našem životě má velký vliv na hormonální hladinu, důležitá je vyváženost mezi prací, volným časem, tělesným pohybem a spánkem. Stres jednoznačně způsobuje hormonální nerovnováhu. Důležité je také sebepřijetí.

Lékaři takzvanou alternativní medicínu nemají moc rádi. Jak váš lékař reagoval na to, že jste si od problémů pomohla jógou? Jak se podle vás obecně doktoři staví k józe a dalším přírodním metodám?

Vzhledem k tomu, že mi gynekologové s mojí hormonální nerovnováhou nepomohli, jsem se po objevení HJT rozhodla ke změně lékaře. Můj současný gynekolog je nadšený z mého zdravotního stavu a sám mi doporučil, abych ve cvičení pokračovala.

Kolem sebe mám mnoho lékařů, se kterými sestavu HJT konzultuji a zatím jsem se setkala jen s kladnými ohlasy. Několik lékařek dokonce můj seminář absolvovalo, sestavu dnes pravidelně cvičí a jsou z ní nadšené.

Jsem přesvědčená, že by se HJT mohla pro gynekology stát skvělou alternativou k substituční hormonální terapii.

Nyní vedete kurzy HJT po celé republice. Jaké máte úspěchy, zabere jóga vždy? Jakou roli zde hraje podle vás psychika a víra v uzdravení?


Autor: archív Adély Vaculíkové

Hormonální jóga má logické vysvětlení. „Víra tvá tě uzdraví“ na mě neplatí, říká Adéla Vaculíková

Víkendové semináře pořádám v Praze (hotel Casa Marcello), Jihlavě (hotel Gustav Mahler), Českých Budějovicích (Life studio) a Frýdku Místku (centrum Magnolie). Dvouměsíční semináře vedu v Praze ve studiu YogaMe.

Úspěšnost se odvíjí od toho, zda ženy skutečně pravidelně cvičí (minimálně 3× týdně). Po třech měsících od absolvování semináře ženy vždy znovu kontaktuji a ptám se na jejich úspěchy při cvičení sestavy. Pokud ženy pravidelně cvičí, tak zaznamenávají velké pozitivní změny. Častým jevem je upravený menstruační cyklus, emocionální vyrovnanost, posílení imunity. U žen v menopauze odeznějí nepříjemné projevy přechodu. Semináře vedu od srpna 2011 a od té doby jsem zaznamenala pět žen, které po absolvování mého semináře otěhotněly. Zkušenosti žen s HJT můžete najít na mých webových stránkách www.hormonalni-joga.cz.

Psychika hraje vždy velkou roli, já se však na sestavu HJT dívám z pohledu účinků fyziologických. Na mě metody typu „věř a víra tvá tě uzdraví“ nikdy nefungovaly, vždy jsem potřebovala logické vysvětlení a toho se mi u této sestavy dostává.

Kde se mohou zájemkyně dozvědět více o vašich kurzech?

Určitě na mých webových stránkách www.hormonalni-joga.cz, další informace o sestavě můžou najít na stránkách Dinah Rodrigues.

Plánujete i letní kurzy jógy?

Od ledna jsem měla semináře každý víkend a k tomu lekce v týdnu v Praze, proto mám na léto naplánované volno, od září opět navážu na pravidelné pořádání seminářů. Nové termíny najdete na mých webových stránkách. Plánuji i soustředění u moře, ale realizace proběhne spíše až příští jaro.

Co dodat na závěr? Kurz jsem si vyzkoušela na vlastní kůži a všem případným zájemkyním můžu říct – nebojte se a jděte do toho. Zvládnete to všechny – i pokud o józe zatím vůbec nic nevíte.

TIP: Kdo se může stát náhradní matkou? Odměna je až půl miliónu

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).