Hlavní navigace

Hořčice způsobuje „divnou“ alergii

26. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Rainer Zenz, podle licence: CC BY-SA 3.0
Hořčice má být hodně! Pravda pravdoucí pro všechny milovníky plnotučné, kremžské, dijonské, bavorské… Nicméně pro některé z nás představuje hořčice významný alergen – a je jedno jaká.

Další z řady velmi často používaných a oblíbených potravin – dochucovadel s obecně příznivými účinky pro lidský organismus, které však mohou u některých jedinců spustit alergickou reakci, je hořčice. V číselných kódech se skrývá pod kódem A10 – hořčice a výrobky z ní.

Všechny alergeny najdete v seriálu:

 

Právě četnost používání hořčice je zřejmě důvodem, proč je tato potravina v současné době považována za pátý až šestý nejčastější alergen způsobující anafylaktický šok. Ten představuje, jak již bylo v předchozích článcích o alergenech řečeno, vážné zdravotní potíže, které mohou v jednotlivých případech končit i smrtí.

Na druhou stranu představuje alergie na hořčici maximálně sedm procent všech potravinových alergií, podle některých ale jen jedno procento. Přestože je tedy hořčice zařazena EU na seznam čtrnácti nejvýznamnějších alergenů, nepatří v rámci tohoto seznamu k nejvíce četným a rizikovým.

„Divná“ alergie

Ne vždy jde navíc o „klasickou alergii“. Hořčice totiž obsahuje látky, které mohou vyvolávat takzvané neimunologické reakce, které se podobají alergickým reakcím, například při kožních textech.

Pokud se týká skutečných alergických reakcí, pak stejně jako u jiných alergenů je škála možných projevů alergie po konzumaci hořčice poměrně pestrá – od pocitů horka, otoků rtů, jazyka, hrtanu, poruch hlasu a problémů s dýcháním přes kopřivku, vyrážky až po astma.

  • Důležité, ale zatím ne zcela potvrzené podezření týkající se hořčice je teze, podle které působí hořčice jako skrytý alergen v kojenecké stravě a prostřednictvím mateřského mléka.

Alergie: Na druhu hořčice nezáleží

Alergeny žluté (někdy se uvádí bílé) a černé (někdy se uvádí orientální) hořčice jsou velmi podobné, takže je v zásadě jedno, jaký druh hořčice či výrobků z ní konzumujeme.

Rozdíl je spíše v senzorických vlastnostech, kremžská hořčice je tmavší, protože obsahuje více černé hořčice, je považována za silnější a má vyšší obsah cukrů.

Alergeny hořčic jsou velmi odolné, a to jak při tepelném zpracování, tak k působení jiných látek, jako jsou kyseliny, zásady, a konec konců i trávicí enzymy pepsin a trypsin. Za prahovou dávku vyvolávající alergenní reakci se považuje 1 mg mletého hořčičného semene, což odpovídá 0,3 mg bílkoviny.

Zkřížená reakce s ostatními brukvovitými

Hořčice patří do čeledi brukvovitých bylin, do které patří velký počet rostlin, a co je důležité – velký počet rostlin, které patří mezi zemědělské plodiny a suroviny, které člověk běžně konzumuje. Konkrétně jde o brokolici, kapustu, květák, křen, pekingské zelí, růžičkovou kapustu, ředkev, ředkvičky, zelí a – řepku.

Především mezi pyly brukvovitých rostlin může docházet ke zkřížené reakci alergenů, největší riziko přitom představuje zkřížená reakce hořčice s řepkou, což je ale zřejmě dáno výrazně vyšší plochou řepky v naší krajině oproti plochám jiných brukvovitých rostlin. Dobrou zprávou je, že při konzumaci hořčice spolu s jinými potravinami, pokud neobsahují nějaké ingredience z jiných brukvovitých surovin, ke zkřížené reakci podle dosavadních poznatků nedochází.

Hořčice podporuje chuť i zdraví

Hořčice není žádnou novodobou potravinou, její používání je doloženo již ze starého Řecka. Opticky je největším přínosem konzumace hořčice její schopnost podporovat chuť k jídlu, v minulosti byla ale známa také jakožto prostředek ke zmírnění bolestí svalů, při revmatismu, a dokonce jako prostředek proti vypadávání vlasů. Hořčičné zábaly používaly ostatně k tlumení bolestí i naše babičky.

Hořčice je také bohatým zdrojem antioxidantů, vitamínů A, B, C, K a řady minerálů, z nichž nejcennější je zřejmě selen, ale i měď, vápník, zinek či železo, takže mimo jiné podporuje konzumace hořčice tvorbu červených krvinek. Obdobně jako v případě všech rostlinných surovin obsahuje vlákninu a podporuje tak také trávení.

Komu tedy hořčice chutná a nepociťuje po její konzumaci žádné potíže, určitě by ji neměl ze svého jídelníčku škrtat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).