Hlavní navigace

Homeopatka varuje: Samoléčba je u potravinové alergie nemožná

10. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vyrážka po jahodách? Zvracení po banánech, nebo dokonce anafylaktický šok po snědení ořechu? Kde se bere potravinová alergie a co na ni říkají lékaři-homeopaté?

Alergičtí můžeme být na jakékoli potraviny. Třeba i na mrkev nebo petržel. Případů potravinových alergií je mnoho a ne vždy se projevují ihned. Často je těžké dopátrat se příčiny ekzému, častých průjmů nebo jiných potíží. V těchto případech mluvíme o potravinové intoleranci.

Jindy imunitní systém zareaguje hned a alergik ví, které potraviny jsou mu zapovězené. V tomto případě jde skutečně o potravinovou alergii.

 

Projevy alergie i intolerance mohou být různé, nejčastěji postihují kůži (ekzémy, kopřivka), dýchací a trávicí ústrojí. 

Potravinová alergie vs. potravinová intolerance

  • Při potravinové alergii tělo reaguje poměrně rychle. Buď okamžitě, nebo do jedné hodiny po pozření alergenu. Nejdéle však do 48 hodin.
  • Při potravinové intoleranci na rozdíl od potravinové alergie nedochází k imunitní reakci a potíže bývají dlouhodobější.

V poslední době dochází k výraznému nárůstu potravinové alergie i intolerance u dětí a mladých lidí. „V našich ordinacích zaznamenáváme významný nárůst potravinových alergií u dětí. Ve věku do tří let jimi trpí až osm procent dětí,“ upozorňuje alergoložka-homeopatka Renáta Sikytová.

Příčiny hledejme v genech, prostředí i psychice

Stejně tak jako jakákoli jiná alergie, byla nám i ta potravinová předána v genetickém balíčku. Jsou-li otec i matka dítěte alergičtí, je dost velká pravděpodobnost, že bude alergický i jejich potomek. Dalším problémem je prostředí, ve kterém žijeme, a náš životní styl. 

„U pacientů s touto problematikou hrají samozřejmě velkou roli genetické vlivy, ale stále častěji se uplatňují i vlivy prostředí: znečištění, stresové faktory, nedostatek pohybu, špatné stravovací návyky a v neposlední řadě i špatné složení střevní mikroflóry, které může být způsobeno i opakovaným podáváním antibiotik,“ říká Renáta Sikytová a upozorňuje zvlášť budoucí maminky: „Je třeba myslet také na to, že je velmi důležitá i životospráva nastávající maminky během těhotenství, kontakt s dítětem ihned po porodu, kojení apod.“ 

Homeopatie je jednou z možností

Nejúčinnějším opatřením je u potravinové alergie pochopitelně vyloučení problematických potravin z jídelníčku, což někdy (zejména při alergii na ořechy) vyžaduje pečlivé sledování etiket. Některé alergeny mohou být skryté mezi ostatními ingrediencemi.

V některých případech se lékaři přiklánějí k metodě tzv. orální hyposenzibilace, kdy se pravidelně podávají velmi malé dávky alergenu, nebo k podávání antihistaminik.

Homeopatie je tedy jen jednou z možností. Vyžaduje však individuální konzultaci u zkušeného lékaře homeopata. Nejlépe pokud je současně i alergolog.

„Homeopatická léčba je při těchto alergiích velmi účinná, ale pod vedením zkušeného homeopata. Zde je samoléčba homeopaticky nemožná, protože lékař musí znát komplexní anamnézu pacienta, aby mohl stanovit individuální léčbu,“ říká lékařka Renata Sikytová.

SOS homeopatický lék na alergii

  • POUMON HISTAMINE 15 nebo 30CH
  • Lék, který se obecně podává při každé alergické reakci, tedy i při potravinové.
  • Při akutní alergii užívejte dvakrát denně pět granulí.
  • Při dlouhodobějších potížích užívejte lék v nižším ředění, a to jednou denně pět granulí.

Psychický vliv na potravinové alergie

Často se také mluví o psychosomatických vlivech. Jak je to u alergie, má psychika vliv na její vznik a intenzitu příznaků?

„Neexistují jednoznačné vzorce ani interpretace, ale u každého alergického pacienta sehrává psychika velice důležitou roli a k celostní práci s pacientem patří právě i toto uvědomění si souvislostí. Například když má dítě úporný ekzém, lékař nebo terapeut by měl pátrat po tom, co se děje v rodině. Jaká potřeba dítěte není naplněna, potřebuje víc pohladit, žárlí na sourozence nebo svým onemocněním udržuje nefunkční vztah rodičů pohromadě? U ekzému v případě mladého dospělého může sehrávat roli pocit, že je nedoceněn, přehlížen od okolí. Projevy dušnosti u astmatu může vyvolat nebo zhoršovat strach, stresová situace, dále může souviset s dlouhodobým pocitem omezení svobody, volnosti, jinak řečeno něco nebo někdo člověka dusí, u dětí je to často úzkostný rodič,“ doplňuje alergoložka a homeopatka Eva Kettmannová.

Odborná spolupráce:

MUDr. Renáta Sikytová

Alergoložka a klinická imunoložka, odbornice na homeopatii.

Členka Rady Homeopatické lékařské asociace.


MUDr. Eva Kettmannová

Alergoložka a klinická imunoložka, odbornice na homeopatii.

Členka rady Homeopatické lékařské asociace a odborná garantka Světa homeopatie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).