Hlavní navigace

Homeopatika budou říkat, k čemu slouží. I bez klinických testů

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Je to paradox: v reklamě je sice vidět kašlající rodinka a sychravé počasí, ale že jde o homeopatikum na chřipku jeho výrobce dosud zveřejnit nesměl. To se nyní změní.

Lidé léčící se homeopatiky mohou slavit malé vítězství, jak upozornil deník E15 (Česko usnadní homeopatii cestu k pacientům). Díky novému zákonu o léčivech se totiž už konečně snadno dozví, k čemu který lék je. Nemusí kvůli tomu k lékaři nebo si kupovat moudré knihy. V jednoduchých případech jim poradí i lékárník, který neprošel školením na homeopatii.


Autor: Isifa.cz

Homeopatika budou moci uvádět indikace. Ne všichni jsou z toho nadšení

Novela zatím neplatí, možná na jaře

Je to sice zvláštní, ale nyní je to tak, že byť jsou homeopatika brána v Česku jako lék, tak na rozdíl třeba od Aspirinu reklama ani příbalový leták nesmí říkat, co vlastně léčí. Nově budou smět výrobci homeopatik napsat do příbalových letáků, do reklamních letáčků a vůbec do televizní ad. reklamy sdělení, na co přípravek slouží.

„Bylo to pro nás diskriminační, když kdejaký potravinový doplněk, který není lékem, směl otevřeně říkat, k čemu slouží, ale u homeopatie se to pacienti nedozvěděli, pokud se sami neptali lékaře,“ říká jednatelka největšího světového výrobce homeopatik, firmy Boiron, Leona Mejzrová.

K tématu zdravotních tvrzení na doplňcích stravy: Pravidla se mění. Spotřebitel jim stejně nerozumí

Pacienti tak museli doposud ztrácet čas hledáním na internetu, v knihách, které jim poradily, nebo vážit cestu k lékaři homeopatovi. Nové příbalové letáky však bohužel hned tak dostupné nebudou. Leona Mejzrová odhaduje, že až ve druhé polovině letošního roku. Nejdřív se totiž musí letáky připravit, léky přebalit, ale hlavně: musí se počkat, zda zákon skutečně projde a začne platit.

„Jsme zatím proto ještě trochu opatrní,“ říká jednatelka Boironu v Česku s narážkou na to, že zákon ještě musí schválit Senát a podepsat prezident, takže nezačne platit dřív než na jaře.

Seriál: Tajemství homeopatie aneb: léčba, která budí emoce

Homeopatika mohou ale taky zmizet z trhu

Je tu však i trochu odvrácená strana toho, že se pacienti veškeré informace o léku dozví snadno a rychle. Homeopatika totiž budou muset předkládat, obdobně jako běžné léky, důkazy o tom, že fungují. Musí například doložit výsledky výzkumu na lidech, jak lék působí. A může se stát, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) takový výzkum nebo jeho výsledek neuzná a lék u nás nezaregistruje, tudíž nepovolí.

„Ano, to se samozřejmě stát může,“ připouští jednatelka. „Ale věříme, že výzkumy, které existují a důkazy účinnosti jsou za těch 220 let existence homeopatik přesvědčivé,“ dodává.

Dosud jsou v ČR homeopatické přípravky registrovány tzv. zjednodušeným postupem registrace. To znamená, že nemusí předkládat klinické hodnocení přípravku, tedy kontrolu účinnosti, na jehož základě by SÚKL mohl schválit doporučené indikace. „Homeopatické přípravky jsou momentálně kontrolovány pouze z hlediska bezpečnosti a kvality,“ vysvětluje Veronika Babicová Petláková, mluvčí SÚKLu. „Novela zákona přináší možnost uvedení indikace i u některých homeopatik, avšak pouze v případě, že se nebude jednat o zjednodušenou registraci.“

Obsah léčivé látky v homeopatických přípravcích je minimální, takže klasické klinické studie nejsou proveditelné. Jak tedy může být dokládána jejich účinnost? „Bude podložena ´odkazem na publikace uznávané v tradiční homeopatické praxi v členských státech nebo výsledky výzkumu, označovaného jako homeopatický způsob prokazování, založeném na podání látky člověku za účelem zjištění příznaků vyvolaných touto látkou´,“ uvádí mluvčí lékového ústavu a upozorňuje ještě, že možnost uvedení indikace padá v úvahu pouze pro homeopatické přípravky, které jsou určeny k ošetření nezávažných příznaků nebo onemocnění.

O homeopatii také v rozhovoru: „Nevěřím v účinek homeopatických léků, ale věřím v pozitivní přínos homeopatů,“ říká Tomáš Cikrt

Homeopatika i dále za své

Proti změně legislativních pravidel se již dříve vyjádřil spolek Sysifos. Klubu skeptiků vadí, že homeopatika nemusí dokládat přísné klinické studie jako jiné léky. „Jestliže jsou homeopatika považována za léčiva, musí podléhat stejným pravidlům jako všechna ostatní léčiva,“ cituje skeptiky deník E15. Nedostatek vědeckých důkazů o účincích léčby vyčítá homeopatii i Česká lékařská komora, byť řada lékařů homeopatii praktikuje.

Novela zákona však neznamená, že homeopatika budou hrazená na recept. Na pojišťovnu jsou jen v některých evropských zemích, například teď si jejich proplácení z veřejného zdravotního pojištění prosadili v referendu Švýcaři. Takže: homeopatika si pacienti dál budou kupovat za své, ale bude okamžitě jasné, k čemu slouží. Už ne: třikrát denně pět globulí, ale třikrát denně pět globulí při průjmu…

A že je v Česku čím dál víc lidí, kteří homeopatika užívají, o tom svědčí právě statistiky Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Jejich prodej se oproti době před třinácti lety zdvojnásobil. A firma Boiron čeká, že dál poroste. Mimochodem: v Česku není jen jeden výrobce homeopatik. Máme i ryze českého výrobce (Akademie klasické homeopatie) a taky se u nás dají koupit i výrobky ze sousedního Německa pod názvem Dr. Peithner.

Čtěte téma: Má homeopatika hradit pojišťovna?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).