Hlavní navigace

Homeopatika a „depky“: Jsou i psychologové vzdělaní v homeopatii

16. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Trápí vás stres, obavy, úzkost? Bojíte se zkoušky nebo operace? „Homeopatika je možné užívat i preventivně, v situacích, kdy očekáváme problém,“ říká lékařka. Pomohou i na propady nálady.

Na dotazy čtenářů dnes odpovídá Hana Váňová, praktická lékařka – homeopatka.

Mívám „podzimní depky“, nic vážného, ale ani nic příjemného. Dávám to do souvislosti s nedostatkem slunce, špatným počasím, je to možné? Zajímala by mě homeopatika na zvednutí nálady, jestli něco takového existuje.

Na běžné podzimní propady nálady u lidí, kteří preferují slunce, mám osvědčenou kombinaci homeopatických léků: DOPAMINE 9CH ráno 5 granulí a KALIUM PHOSPHORICUM 15CH večer 5 granulí. Podávat tři až čtyři týdny a pak v průběhu zimního období zopakovat dle potřeby (např. v období předvánočního shonu).

Homeopatie: Ptáme se odborníka

Zajímají vás konkrétní zdravotní problémy a jejich řešení? Posílejte nám své dotazy na příští – již prosincové – téma, které se kolem Vánoc přímo nabízí:

  • přejedení, zažívací a střevní potíže

Jak může pomoci homeopatie? Dotazy na odborníka posílejte prosím na adresu lenka.krbcova@vitalia.cz.

Trpím úzkostnou poruchou, docházím na terapie. Lze i v tomhle případě pomoci homeopatií, nebo jsem odkázaný na antidepresiva?

Léčení úzkostné poruchy opravdu patří do rukou odborníka psychologa, proto je velmi správné, že docházíte na terapii. Moje dlouhodobá zkušenost potvrzuje, že psychoterapie je efektivnější, pokud se doplní vhodný homeopatický lék. Ten je ovšem potřeba podat „na míru“ pro každého pacienta. Homeopatický lék v těchto případech se vybírá podle dvou kritérií: 1. podle charakteru a konkrétních projevů úzkostné poruchy, 2. podle citlivého typu (konstituce) pacienta. Jsou i psychologové vzdělaní v homeopatii.

Je možné užívat homeopatika preventivně?

Ano, homeopatika je možné užívat i preventivně, v situacích, kdy očekáváme problém. Například velmi osvědčená jsou homeopatika na trému před zkouškou a obavy před lékařským zákrokem, zubním ošetřením, porodem nebo nepříjemným jednáním.

Pokud je pacient očekávanou událostí paralyzován, nemůže napětím usnout, třesou se mu ruce, musí často vyhledávat toaletu, v okamžiku zkoušky má „okno“, je vhodné podat homeopatický lék GELSEMIUM 15CH 5 granulí večer před a ráno v den události. Je-li operace plánovaná dlouho dopředu a čekání provází úzkost, může se tento lék brát i několik dnů až týdnů podle konkrétní situace.

V případě, že ve stresovém období člověk jedná chaoticky, honí se mu hlavou myšlenky jedna přes druhou, psychický stav doprovází pobolívání v krku, jako by tam byla zabodnutá tříska, je účinný homeopatický lék ARGENTUM NITRICUM 15CH jedenkrát až dvakrát denně 5 granulí.

V souvislosti s depresemi jsem slyšel o detoxikační homeopatické léčbě, o co se jedná?

V souvislosti s depresemi je termín „detoxikační homeopatická léčba“ nepřesný. Homeopatika působí harmonizačně, a to jen u reaktivních depresí (reakce na konkrétní podnět, událost), nikoliv u závažných endogenních depresí, které vyžadují psychiatrickou léčbu.

Jaké jsou druhy homeopatik na stres a deprese a jak se pozná, které jsou vhodné?

Homeopatické léky působí komplexně a harmonizují hlavně funkční psychosomatické poruchy. Poznat, který z homeopatických léků je pro daného člověka vhodný, vyžaduje pohovor, při kterém se zjistí jednak charakteristiky konstituce a konkrétní psychosomatické příznaky a jejich zvláštnosti (např. tiky, bolesti hlavy, poruchy spánku, nechutenství, nepřiměřené pocení, výkyvy nálad apod.).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Hana Váňová, praktická lékařka – homeopatka

Vystudovala na LF Palackého univerzitě v Olomouci. Má atestaci ze všeobecného lékařství. Znalost medicíny rozšířila i o jiné přístupy, akupunkturu a zejména homeopatii.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).