Hlavní navigace

Homeopatika a alergie: Souvislosti mezi imunitou, stravou a kůží

21. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Alergie je aktuální téma jarních měsíců. Provázejí ji časté kožní potíže i další projevy. Jednou z možností je dle lékařky-homeopatky úprava stravy a homeopatická léčba alergických onemocnění, která funguje i jako prevence.
  • Alergie – přehnaná reakce na běžný zevní podnět
  • Atopie – alergie, která vzniká spontánně, způsobená IgE protilátkami (imunoglobulin E)
  • Anafylaxe – atopická reakce probíhající v celém těle – anafylaktický šok
  • Pseudoalergie – přímé uvolnění histaminu bez antigenu – vlivy fyzikální (světlo, teplota) nebo prostřednictvím psychoneurogenního reflexu

Homeopatická léčba je léková regulační terapie, homeopatický lék je nositelem informace – rezonance. Minimální množství takto předané informace startuje v organismu řetězec vlastních obranných pochodů. Pro vysokou účinnost a naprostou netoxičnost jsou homeopatické léky doporučovány dětem i těhotným ženám. Většina homeopatických léků pochází z přírody – říše rostlinné, živočišné, nerostné.

Důležitá je podpora imunity

Všeobecně můžeme říci, že podpora imunitní odpovědi u pacienta je individuální.

Můžeme však doporučit ze zkušenosti tyto všeobecné postupy:

Prevence chřipkových onemocnění

Podávat jednou týdně ((zejména na podzim) jednu tubu Oscillococcinia – je složen z aminokyselin, které jsou schopny podpořit vyplavování obranných látek, a tak způsobit, že pacient vůbec neonemocní, nebo jeho onemocnění má lehčí průběh (záleží na době, kdy lék podáme – rozvinuté či začátek onemocnění).

Po proběhlém onemocnění

Můžeme preventivně podávat nejméně tři týdny po sobě, ale i s úspěchem tři měsíce léky: Sulfur lodatum 9 CH denně až jednou týdně.

Lék při fyzické únavě, ztrátě tekutin způsobené teplotou – China 9 CH – dvakrát pět granulí denně po dobu dvou až čtyř týdnů.

Lék, který pomůže při zhoršení psychiky, při únavě způsobené velkou intelektuální zátěží – například u studentů, můžeme podávat Kalium Phosphoricum15 CH, dvakrát pět granulí denně po dobu taktéž dvou až čtyř týdnů.

S velkým úspěchem můžeme v předjarních měsících, kdy pacient je vyčerpaný, bez energie, oslabený, podávat dva týdny ráno pět granulí denně léku Phosphoricum Acidum 15 CH.

Pro podporu obranyschopnosti poslouží nejen homeopatika, ale i zdravá výživa, dostatečné množství spánku, pohyb na čerstvém vzduchu a optimistický duch výchovy a vyžití v zájmových radostných činnostech.

Vliv jídla na alergie

Ve statistikách je uvedeno, že v naší populaci je dvacet až čtyřicet procent alergiků, sedmdesát procent pacientů s potravinovou alergií má i alergii pylovou.

Velmi často jsou alergické reakce na potravinové doplňky – barviva, sladidla, chemické přísady šumivých nápojů, vitaminové doplňky, léky. Američané zkonzumují ročně v potravě průměrně čtyři až pět kilogramů přídatných látek, Britové asi tři kilogramy. Tzv. éčka (emulgátory) se dávají i do krmiv pro psy.

U alergiků může být i malé množství éčka nebezpečné.

Podle vyšetřování komise EU v roce 2006 byla denní akceptovatelná dávka éček u dětí, které konzumovaly bonbony, sušenky a jiné sladkosti, překročena až o tisíc dvě stě procent.

Jsme to, co jíme

Mezi potravinami i dalšími alergeny existují tzv. zkřížené reakce, např.:

  • bříza – mrkev, rajče
  • pelyněk – celer, mrkev, petržel
  • latex – banán
  • celer – kmín

Alergici by si měli dát pozor např. na kolové nápoje, mentol, glutamany.

Projevy potravinových alergií

  • kašel, rýma
  • bolesti hlavy
  • průjem, nadýmání
  • vyrážky na kůži
  • únava, závratě
  • vztek a neklid u malých dětí

Souvislosti s kožními problémy

Kožní onemocnění u kojenců jsou velmi častá. Léčba je velmi náročná pro obě strany – pro rodiče i malého pacienta. Celostním přístupem je soubor všech aktivit, které mohou vést k úzdravě – a to je především strava a výživa dítěte, laskavá a všeobjímající péče ze strany rodičů, místní trpělivé každodenní ošetření kůže.

Vliv stravy na výskyt kožních onemocnění je více než jistý. V trávicím ústrojí se vytváří z velké části imunita dítěte, jež se také s věkem upevňuje a stabilizuje. Proto je důležitá prevence, abychom organismus zbytečně nezatížili alergeny a následně třeba nepřispěli k rozvoji kožních problémů. Alergie je nezažehnutá svíčka, kterou je potřeba pořád dozorovat.

Na závěr je dobré si uvědomit, že kůže je vlastní řečí vnitřního těla. Ukazuje celkový zdravotní stav, harmonii, výživu i genetické dispozice. Je dobré vědět, že to, co je na kůži vidět, z těla odchází – detoxikuje se, a my bychom měli nechat k tomuto prostor a za pomoci homeopatických léků a lokálního ošetření býti nápomocni takovému procesu. Protože ne vše, co není vidět, je v pořádku, je dobré vnímat například ekzém jako první fázi složitějších onemocnění. Proto v tomto celostním duchu pracovat, nemoci léčit a nepotlačovat.

Projevy alergie a homeopatika

V případě alergických reakcí je dobré vysledovat, případně otestovat, co dotyčnému vadí. Pak lze lépe zakročit preventivně.

V našem seriálu najdete přehled alergenů v potravinách a jejich projevy. Co kdy kvete a dráždí alergiky, zjistíte v pylovém kalendáři na serveru 120na80.cz.

Doporučuji užívat asi měsíc před prvními projevy:

V období propuknutí příznaků:

Je možno v tomto dávkování pokračovat, případně terapii doplnit o léky podle konkrétních příznaků, například:

Doporučené dávkování je podle intenzity příznaků 2× až 5× denně 5 granulí.

Homeopatickou léčbu je vhodné konzultovat s lékařem-homeopatem, který ke každému pacientovi přistupuje individuálně a zvolí postup podle konkrétního pacienta a jeho obtíží.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Věra Budková, praktická lékařka se specializací pediatrie, věnuje se rovněž homeopatii

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).