Hlavní navigace

Homeopatií zubaře nenahradíme, ale přestaneme se ho bát

24. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Homeopatie se využívá i ve stomatologii. Zmírňuje bolesti, urychluje hojení po zákroku nebo je vyhledávaná při strachu z návštěvy ordinace. V žádném případě však nenahradí kvalitní zubní ošetření.

Stomatologů, kteří se současně věnují i homeopatii, je v České republice jako šafránu a je to rozhodně škoda. Světlou výjimkou je zubní lékařka Ilona Ludvíková, která své poznatky a doporučení sepsala do čtyřicetistránkové brožury „Homeopatie ve stomatologii“. Lékařka ovšem současně varuje před odkládáním návštěvy zubní ordinace a říká: „Samotné užívání homeopatických léků nenahradí kvalitní zubní ošetření.“

V čem tedy dokáže pomoci? Homeopatické léky pomohou překonat potíže spojené se zubním ošetřením a nepříjemné problémy v dutině ústní. Ilona Ludvíková zmiňuje například úlevu od bolestí, strach z návštěvy zubní ordinace nebo přináší tipy na zrychlení hojení po zákroku.

Bolesti zubů

Každý, kdo měl někdy potíže se zuby, jistě potvrdí, že jde někdy o bolesti na hranici snesitelnosti. Léků proti bolestem je mnoho, stejně tak jako má i každá bolest svůj charakter a stojí za ní jiná potíž.    

  • Hypericum perforatum 15CH: Užívá se při bolestech, které „vystřelují“ podél nervové dráhy do uší, spánků nebo do očí. Uleví zejména při bolestech po plnění kořenových kanálků, plombování, případně při bolestech v lůžku po vytržení zubu. Dávkování: 5 granulí každou hodinu, při zlepšení postupně prodlužovat intervaly.
  • Belladonna 9CH: V případě, kdy je okolí zubu oteklé a červené, přidává se bolest v rytmu tlukotu srdce, vyzkoušejte tento homeopatický lék. Myslete však na to, že pulzující bolesti mnohdy předznamenávají zánět a je nezbytné ihned navštívit lékaře. Dávkování: 5 granulí každých 15 minut.
  • Mercurius solubilis 9 CH: Pomáhá při bolestivých zánětech dásní a při prořezávání zubů moudrosti. Dávkování: 5 granulí 3× denně.

Strach z návštěvy zubní ordinace

Zubař je snad nejobávanějším lékařem. Při hledání nového stomatologa se nejčastěji ptáme na to, zda to u něj bolí a neváháme si připlatit nemalé částky za bezbolestné ošetření. Případně ošetření odkládáme, a pokud to jen jde, snažíme se tvářit, že nemáme nejmenší problém, a to i v případě, kdy bezpečně víme, že nám zub ničí kaz. Říkáme si, že dokud se nedostane k nervu a nezačne bolet, nikam nejdeme, přestože rozum i zkušenosti velí návštěvu zubaře neodkládat.

Homeopatie dokáže pracovat se strachem, a zejména s průvodními příznaky, jako jsou třes, pocení a podobně. Večer před plánovaným zákrokem vyzkoušejte pět granulí jednoho z léků Gelsemium sempervirens 15CH nebo Argentum Nitricum 15CH (v případě strachu, který mohou doprovázet i střevní potíže).

Galerie: Výroba homeopatických léků

Arnika zrychluje hojení

Ten, kdo má s homeopatií zkušenosti, patrně nebude překvapen. Také v případě zrychlení hojení po zákrocích v dutině ústní se osvědčila Arnica Montana. Lék první pomoci při každém úrazu bez ohledu na původ, lokalizaci nebo rozsah.

Včasné podání homeopatického léčivého přípravku Arnica Montana zabraňuje rozvoji komplikací (v případě zubů jde o otok nebo hnisání) a urychluje hojení. Je doporučovaná po operacích a osvědčuje se právě i ve stomatologii při jakémkoli poranění dásní, jazyka nebo patra, případně po chirurgickém zákroku zubním lékařem. Užívá se v potenci 9CH již před zákrokem a následně 5 granulí každých deset minut první hodinu po zákroku a postupně intervaly prodlužovat.

Prořezávání dětských zoubků je pak samostatnou kapitolou a my se budeme této problematice již brzy věnovat.

Odborná spolupráce:

MUDr. et MUDr. Ilona Ludvíková

Promovala v oboru stomatologie a v oboru všeobecného lékařství. Nyní pracuje jako stomatoložka a věnuje se homeopatickému poradenství. Je odbornou konzultantkou na klinické využívání homeopatie a členkou Homeopatické lékařské asociace. Je autorkou a spoluautorkou několika brožur, výukových materiálů a knih se zaměřením na homeopatii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).