Hlavní navigace

Homeopatie v rukou sportovců

25. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Bolest, únava, lehká zranění. To všechno tak trochu ke sportu patří. Stejně jako regenerace, odpočinek a péče o tělo. Mnozí vrcholoví i amatérští sportovci by přidali ještě homeopatii.

Nezáleží na tom, jakému pohybu se věnujete, ani v jaké intenzitě. Každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného. Ať jste běžci, cyklisti, jogíni, nebo tanečníci, měli byste myslet na regeneraci a hlavně se naučit poslouchat svoje tělo.

Při prvních příznacích bolesti byste měli zpozornět. „Bolest je nejjednodušším signálem těla, které nám tím dává na vědomí, že něco není v pořádku. Její bezmyšlenkovité okamžité potlačení je ignorováním kontrolky a uzavřením komunikačního kanálu s vlastním tělem,“ varuje lékařka-homeopatka Ilona Ludvíková.

Zapomeňme tedy na růžové tabletky a další analgetika, zvláště po lehkém úrazu. „Má to svoji jednoduchou logiku. Pokud mne poraněné místo omezuje v určitém okamžiku bolestivým pocitem, tak překonávat tuto mez znamená přetížit poraněné místo, které naopak potřebuje dočasný klid na hojení. Postupně, jak bolest ustupuje, začneme přirozeně poraněné místo stále více používat, až ho opět zcela zapojíme do běžného pohybu. Doba naprostého klidu i omezeného pohybu je zcela individuální. Každý chirurg potvrdí, že svá doporučení jednotlivým pacientům po úrazu doslova ‚šije na míru‘ podle vývoje hojení a s ohledem na celkový stav daného člověka. Stejně by se mělo uvažovat také u ostatních zdravotních problémů, podporovat přirozenost těla na jeho zcela unikátní cestě zpět ke zdraví. To je úplně nová logistika dnešní medicíny, tzv. personifikovaná medicína,“ doplňuje Ilona Ludvíková, mimo jiné autorka publikace Homeopatie a sport.

Problémy s patami odrážejí nerovnováhu v oblasti beder a pánve

Lékařka se ve své praxi často setkává se stížnostmi na bolavé paty. „Ty vlastně odrážejí nerovnováhu v oblasti beder a pánve. Velké procento lidí má kratší jednu dolní končetinu. Stačí odborná konzultace s podologem nebo ortopedem a individuálně zhotovená vložka do bot. Z homeopatických léků doporučuji nejčastěji kombinaci BRYONIA 9CH a APIS MELLIFICA 30CH.“

TIP: Poruchy nohy ovlivní celé tělo, říká také ortoped Vladimír Holoubek, spoluzakladatel odborné podiatrické společnosti

Pokud se nedostaví úleva do týdne, je třeba poradit se s lékařem-homeopatem, který doporučí individuální homeopatický lék. „Například u žen středního věku je třeba brát v úvahu hormonální situaci (estrogeny velmi výrazně ovlivňují vazivový systém). Bolesti v bedrech obvykle značí zkrácený kyčelní sval. Prevencí je swingová technika chůze, chůze pozadu a zejména protažení v poloze saigonského dřepu (poloha kokonu),“ doplňuje lékařka.

Nadměrná únava u nárazových sportovních aktivit

Ne každý se věnuje sportu celoročně a pak se to snaží dohnat třeba během dovolené. Ať už jde o zimní radovánky na sjezdovce, nebo v létě o cyklovýlety, plážový volejbal a plavání. Velmi rychle o sobě dají vědět nejrůznější pozapomenuté svalové skupiny a sportování může skončit tak rychle, jak začalo.

Homeopatka Ludvíková doporučuje vzít si s sebou na dovolenou homeopatický lék ARNICA MONTANA 9CH, který je nazýván lékem první pomoci při nejrůznějších zraněních (dokáže nastartovat samoléčitelské procesy a dokáže podpořit konzervativní léčbu), užívat jej lze i preventivně právě při nahodilých aktivitách. Napomůže regeneraci po nezvykle dlouhé pohybové aktivitě.

„Dále je třeba dbát na dobrý pitný režim, který zvláště při cestování často zanedbáváme. Svalstvo totiž potřebuje daleko více energie na své uvolnění než na samotnou kontrakci svalových vláken,“ říká lékařka.

Homeopatický manuál pro sportovce:

Homeopatie v žádném případě nenahrazuje chirurgické ošetření nebo osobní konzultaci v ordinaci lékaře.

Homeopatie podpoří léčbu, případně urychlí hojení. Typ léku se volí zejména podle zraněného místa a mechanismu zranění.

Podle místa zranění     

  • Úraz hlavy: Natrum sulphuricum 30CH a Hypericum 15CH    
  • Poranění oka: Ledum 9CH a Symphytum 5CH    
  • Poranění víček, rtů, nosu, prstů, kostrče: Hyperictum 15CH   
  • Poranění zubů: Aconitum 30CH (dvě dávky), Hypericum 15CH   
  • Poranění žeber: Bryonia 9CH    
  • Vymknutý kotník: Ruta 9CH, Ledum 9CH 

Podle typu zranění     

  • Tržná rána, rány, kde hrozí hnisání: Calendula 5CH    
  • Bodná rána: Ledum 9CH    
  • Řezná rána: Staphysagria 9CH

Homeopatie a profesionální sportovci

Mnozí profesionální sportovci jsou v rukách zkušených homeopatů, kteří jim sestavují individuální homeopatický plán. Namátkou – nejrychlejší muž světa, Usain Bolt, užívá homeopatii od svých šestnácti let. „Pokaždé, když mám nějaký problém, lékař mi věnuje péči a dobře poradí,“ uvedl k německému sportovnímu lékaři a homeopatovi Hans-Wilhelmu Müller-Wohlfahrtovi na tiskové konferenci v Mnichově.

Britská sedmibojařka Louise Hazelová přiznává, že homeopatie patří k jejímu aktivnímu životu: „Jako profesionální sportovkyně si myslím, že je nesmírně důležité pečlivě zvažovat, co si dáváte do svého těla. Proto volím pro své zdraví a dobrou pohodu přírodní přístup. Jako účastnice olympijských her jsem užívala homeopatické léky nespočetněkrát, aby mi pomohly s různými naraženinami a modřinami, které jsem si způsobila o překážky. Mým nejoblíbenějším homeopatickým lékem je Arnika a ani by mě nenapadlo užívat něco jiného.“

Odborná spolupráce:

MUDr. et MUDr. Ilona Ludvíková

Promovala v oboru stomatologie a v oboru všeobecného lékařství. Nyní pracuje jako stomatoložka a věnuje se homeopatickému poradenství. Je odbornou konzultantkou na klinické využívání homeopatie a členkou Homeopatické lékařské asociace. Je autorkou a spoluautorkou několika brožur, výukových materiálů a knih se zaměřením na homeopatii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).