Hlavní navigace

Názor k článku Homeopatie nefunguje jako klasická medicína od Jenda - „Ale právě to že použijete antibiotika je jeden...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 5. 2013 13:52

    Jenda (neregistrovaný)

    „Ale právě to že použijete antibiotika je jeden z případů kdy dočasně zvrátíte rovnováhu zpět ve prospěch těla.“

    Pak se přiznám, že nechápu, co jste chtěl prvním odstavcem v předchozím komentáři říct…

    „S tím, že lékaři se snaží najít nejvhodnější způsob léčby s vámi rozhodně nesouhlasím.“

    OK, dobře, existují ignoranti, sobci a další existence. Bavme se o tom, jak by podle nás medicína měla vypadat, že dnes je v mnoha ohledech neoptimální, se shodneme.

    „Lékařům vždy šlo o peníze a jejich společenský stav, a nejeden člověk za to zaplatil zdravím, často životem.“

    Jenže tohle můžete říct i o homeopatech, léčitelích a vůbec o všech. A jistě najdete i spoustu příkladů, kdy se pod značkou „alternativní medicíny“ někdo snaží hlavně vytáhnout poslední peníze z těžce nemocných.

    „Snažím se říct, že chyba je v tom že jste jako lékaři“

    FYI, profesně se věnuji informatice a elektronice, zájmově pak biologii nižších organismů. Lékaře dělat nechci ze dvou důvodů: 1) lékařské školy v ČR fungují tak, že učí nazpaměť slovníky; 2) nevím, jak bych psychicky nesl kontakt s člověkem, u kterého vidím, že už mu nedokážu pomoct.

    „přijaly že léčíte jen tím jedním (podle vás nejůspěšnějším) způsobem. Je to chybný koncept a děsí mne že vás neděsí že někomu takhle můžete zdraví naopak vzít.“

    Mně tento koncept přijde jako nejlepší, co máme. Prostě si uděláme seznam nemocných, seznam metod, kterými jsme je léčili, a u každého záznamu uvedeme, jestli se vyléčil (případně ještě třeba za jak dlouho nebo jestli měla léčba nějaké vážné nežádoucí účinky). Když ti pak přivezou člověka s nemocí XYZ, podíváme se do té tabulky a zjistíme, že z této nemoci vyléčil lék A 55%, lék B 85% a lék C 70% případů. Který lék mu asi dáme?

    Ne ale navrhněte, jak byste postupoval jinak…

    „Pokud vás na to někdo upozorní (bavíme se o neobecně, o konkrétních situacích) tak jste schopni ho zesměšnit nebo si na truc léčbu vynutit (zneužitím situce v rodině, zákonem,...)“

    To je zajímavý morální problém. Představte si, že vám přivezou dítě jehovistů, které při dopravní nehodě ztratilo spoustu krve. Víte, že ho zachráníte transfuzí. Ale rodiče to nechtějí. Co uděláte? Necháte ho umřít, nebo použijete „zákon“?

    „a člověka klidně i zabít (a nechtějte abych uváděl konkrétní příklady, protože jich pár znám ale nemám zájem se tu šířit).“

    Jak se vyrovnáte s tím, že občas někdo umře i v rukou léčitelů?

    „Důležité je abyste pochopil, že konkrétně vás nenapadám.“

    Napadl jste metodu, jejíž obdobu používám při své práci a o které si myslím, že je nejvhodnější, abych pomocí ní byl léčen, když se mi něco stane.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).