Hlavní navigace

Homeopatie a lidská psychika

19. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Homeopatie se často využívá jako podpůrná a doplňková léčba k mnohým nemocem. Psychické potíže nejsou výjimkou. Jaký je lék první pomoci při nelehké životní situaci?

Dlouhodobý smutek, deprese, neklid a úzkost. Škála psychických potíží a jejich příčin je velká a podle statistik přibývá v západním světě počet lidí užívajících antidepresiva. Těžko říct, zda je náš svět horší, nebo se jen přestáváme za své problémy stydět a z tabuizované věci se pro mnohé stává předmět denní potřeby.

Pokud máte pocit, že už váš smutek není normální a stal se nemocí, měli byste jej začít léčit. Respektive jeho příčiny. V každém případě byste měli vyhledat odbornou pomoc. „Pokud se bavíme o léčbě onemocnění – vždy doporučuji v první fázi konzultovat lékaře. U psychických poruch to platí také,“ říká psycholožka, homeopatka a celostní terapeutka Alice J. Lapišová.

Role homeopatie v léčbě psychických nemocí

„Homeopatie se často a s dobrým efektem využívá jako podpůrná a doplňková léčba ke standardním lékařským postupům. Dobrou volbou může být i tam, kde je klasická léčba z nějakého důvodu kontraindikovaná, pacienti ji nesnášejí dobře, nebo dlouhodobě nepřináší efekt,“ vysvětluje psycholožka.

Homeopatickými léky lze léčit mnohé psychické potíže, které se často projevují těmito příznaky: napětím, smutkem, únavou, neklidem, nespavostí nebo úzkostí. „Většinou jsou to stavy vyvolané životními událostmi, jako je například ztráta blízké bytosti nebo partnerské neshody, změna zaměstnání, dlouhodobá nemoc a podobně,“ doplňuje terapeutka a uvádí konkrétní příklad pozitivního efektu terapie: „Před časem mě vyhledala klientka v nelehké situaci – záhy po neúspěšném těhotenství. Přišla s velkým strachem, pocitem viny, s nedůvěrou ve vlastní schopnosti a ve vlastní tělo, k tomu se přidal vztahový nesoulad. Začaly jsme na problému systematicky pracovat (nejen homeopatií, ale i rituálem rozloučení, procesem radikálního odpuštění apod.). Situace se časem stabilizovala a opět umožňovala plnohodnotný a spokojený život. Je pochopitelné, že velkou radostí pro nás všechny potom je, když příběh pokračuje prosperujícím těhotenstvím a narozením zdravého děťátka.“

Lék první pomoci

Homeopatie je terapie založená především na individuálním a celostním posouzení situace daného člověka. Těžko lze doporučit univerzální lék na splín. Příčiny smutku nebo dalších potíží mohou být tak rozdílné, jako jsme rozdílní i my, lidé.

„Homeopatická léčba se nezaměřuje ani tolik na příznaky, jako na jedince, na celistvou bytost, jedinečnou a neopakovatelnou,v jednotě s prostředím, ve kterém žije. Jako homeopatka vycházím z toho, že i běžný splín je signálem, který má svůj důvod a význam. Z těchto individuálních daností vychází pak i volba konkrétního homeopatického léku, jeho potence i dávkování,“ vysvětluje psycholožka.

Trochu jiným případem jsou smutné události, které patří nezbytně také do našich životů. Ač na ně každý reaguje trochu jinak a jinak se s nimi dokáže vyrovnat. Jde zejména o ztrátu blízké osoby, ať už o úmrtí, nebo partnerský rozchod.

Škála stresu

Pro zjištění míry psychické zátěže vyberte ze seznamu životní události, které jste za posledních dvanáct měsíců zažili, a sečtěte jejich hodnoty. Když jste například některou situaci za poslední rok zažili dvakrát, připočtěte ji do seznamu také dvakrát.

Vyhodnocení:

Sečtěte celkovou hodnotu za jednotlivé události, které jste za poslední rok zažili.

  • Skóre vyšší než 300
    Máte vysokou (80%) pravděpodobnost rozvinutí tělesného onemocnění v důsledku stresu.
  • Skóre 150–299
    Máte střední (50%) pravděpodobnost rozvinutí tělesného onemocnění v důsledku stresu.
  • Skóre do 150
    Máte mírnou (30%) pravděpodobnost rozvinutí tělesného onemocnění v důsledku stresu.

Více v článku: Psychickou zátěží jsou tragédie, ale i úspěchy

Lékem první pomoci v tomto ohledu je Aconitum Napellus. „Vyrábí se z rostliny oměj šalamounek. Zajímavostí je, že je to jedna z nejjedovatějších rostlin, avšak v homeopatickém ředění je zcela bezpečná a velmi často se používá. Doporučené použití je zejména v šokových a traumatických stavech – ať už jde o zranění psychické, nebo fyzické. Eliminuje posttraumatické reakce, napomáhá zpracovávat nové informace a usnadňuje adaptaci na novou realitu,“ vysvětluje lékařka.

V homeopatii obecně platí, že čím dříve s léčbou začneme, tím snadněji se uzdravíme. Stejně tak je tomu i v případě psychických potíží. Přesto se může stát, že vzdor včasnému zahájení léčby je náš zármutek hlubší a trvá déle. Pokud k „uzdravení“ nedochází ani po delší době, je na místě individuální terapie.

Odborná spolupráce:

Mgr. Alice Joši Lapišová

Psycholožka, homeopatka a celostní terapeutka

V současné době pracuje jako terapeutka s vlastním terapeutickým přístupem. Je založený na psychologické praxi, kterou kombinuje s psychosomatikou a homeopatií (lapisova.cz).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).