Hlavní navigace

Hole, chodítka, vozíky… Kdy pojišťovna proplatí pomůcky pro seniory?

11. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
S věkem přicházející problémy s chůzí a rovnováhou pomáhají řešit různé pomůcky. Jak je to s jejich proplácením? Jaké pomůcky typu chodítka nebo sedačky do sprchy můžete chtít uhrazené od pojišťovny?

Než se pustíte do pořizování potřebných pomůcek, je potřeba vědět, že pojišťovna nemůže vyhovět žádosti o proplacení zdravotnického prostředku v případě, kdy si klient pomůcku zakoupil z vlastních prostředků. Jestliže pacient určitou pomůcku ze zdravotních důvodů potřebuje, měl by mu na ni lékař vystavit poukaz.

U některých pomůcek je a u některých není nutný souhlas revizního lékaře, aby mohly být hrazeny pojišťovnou.

Pomůcky, které nemusí schválit revizní lékař

Seniorům slouží řada zdravotnických pomůcek, jejichž indikace a úhrada z prostředků veřejného zdravotního pojištění nepodléhá schválení revizním lékařem.

Mezi zdravotnické prostředky, které nemusí chválit revizní lékař, patří:

  • berle
  • hole
  • sedačky na vanu
  • do vany
  • pod sprchu
  • nástavce na WC
  • klozetová křesla

U těchto pomůcek vystaví lékař stanovené odbornosti Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku a na základě poukazu je pak pomůcka vydána výdejnou zdravotnických potřeb.

Berle a hole předepisuje smluvní lékař zdravotní pojišťovny odbornosti chirurgie, rehabilitace, ortopedie, neurologie nebo praktický lékař. Ze zdravotního pojištění je hrazen maximálně 1 pár berlí podpažních za 2 roky, 1 pár nebo 1 kus berlí předloketních za 2 roky nebo maximálně 1 hůl za 3 roky.

Sedačku na vanu a do vany, sedačku pod sprchu nebo sprchovou židli, nástavce na WC nebo klozetová křesla předepisuje smluvní lékař odbornosti geriatrie, rehabilitace, ortopedie, neurologie nebo praktický lékař. Ze zdravotního pojištění je hrazen maximálně 1 kus za 5 let, u nástavce na WC je to max. 1 kus za 3 roky.

Pomůcky se souhlasem revizního lékaře

U pomůcek, jejichž předepisování je podmíněno souhlasem revizního lékaře, musí lékař nejdřív vystavit Žádanku o schválení/povolení a požádat tak revizního lékaře o souhlas s úhradou. Požadavek musí lékař z medicínského hlediska zdůvodnit, což znamená, že uvede hlavně aktuální zdravotní stav s podrobným popisem hybnosti a pohybových schopností. Až následně po schválení může vystavit pacientovi Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku.

Souhlasu revizního lékaře podléhají např.:

  • chodítko
  • invalidní vozík
  • polohovací lůžko
  • antidekubitní podložky

Pokud pacient potřebuje chodítko, existuje jich spousta variant (dvou-, tří- nebo čtyřkolové, čtyřbodové, kloubové či s podpažními podporami), takže lékař musí podle postižení pacienta vybrat to správné. Předepsat chodítko může lékař odbornosti rehabilitace, ortopedie, ortopedická protetika či neurologie. Ze zdravotního pojištění je hrazen maximálně 1 kus za 5 let. Chodítko může být předepsáno pacientům s funkčními horními končetinami, omezeným pohybem dolních končetin a při snížené stabilitě.

Existuje i řada dalších pomůcek, které mohou usnadnit život v domácnosti špatně pohyblivému, resp. nepohyblivému pacientovi, např. invalidní vozík, polohovací lůžko, antidekubitní podložky aj.

TIP serveru Vitalia.cz: Proleženiny – léčba závisí na stupni dekubitu

I tyto pomůcky musí v návaznosti na zdravotní stav pacienta předepsat lékař stanovené odbornosti (většinou interní lékařství, ortopedie, rehabilitace, neurologie aj.) a vždy je musí předem schválit revizní lékař.

„Pokud lékař vystavuje poukaz na pomůcku, která je jen částečně hrazená, takže by u ní pacient musel doplácet, musí ho na to předem upozornit. Ve většině případů se však dá najít pomůcka, která bude pojišťovnou hrazená plně,“ říká Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky.

Zdroj: TZ Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, www.vzp.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).