Hlavní navigace

Holčičce, která se narodila matce ve stavu mozkové smrti, je právě rok

15. 8. 2020

Sdílet

 Autor: FN Brno (na snímku prof. Roman Gál)
Byla to událost roku. Tak hodnotí s odstupem porod vedený ve Fakultní nemocnici Brno, o kterém psala i světová média.

Ve Fakultní nemocnici Brno se před rokem narodila zdravá holčička, která byla na svět přivedena císařským řezem z těla matky, která v tu dobu byla již 117 dní mozkově mrtvá. „Zázrak medicíny? Určitě ano. Ale i pořádný kus profesionální odbornosti lékařů FN Brno,“ říkají představitelé nemocnice při vzpomínce na mimořádný zákrok.

Na začátku byla tragédie

V dubnu roku 2019 byla do FN Brno na Oddělení urgentního přijmu přivezena žena, které na základě CT lékaři stanovili objemné krvácení do levé mozkové hemisféry. V odpoledních hodinách vymizela spontánní dechová aktivita a klinické neurologické vyšetření potvrdilo areflexii, tedy smrt mozku. Pacientka však byla těhotná.

„Těhotná žena byla přivezena v hlubokém bezvědomí, s klesající tělesnou teplotou, oběhově stabilní, její dýchací cesty byly zajištěny od záchranné služby a byla ventilována pomocí přístroje. Srdeční akce dítěte byla v pořádku,“ vzpomíná prof. Roman Gál, přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Brno a LF MU. „Klinickou smrt matky zapříčinila cévní malformace mozku a následné krvácení.“

Lékaři a zdravotní sestry FN Brno, zejména týmy Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a týmy Gynekologicko-porodnické kliniky, poté vyvinuli maximální úsilí, aby u ženy zajistili stabilizaci vitálních funkcí a mohl být zachráněn alespoň plod v těle matky.

Unikátní případ

Žena strávila v nemocnici na přístrojích a v náročné péči zdravotníků dlouhých sedmnáct týdnů, než nastal porod císařským řezem. „Matku s mozkovou smrtí udržovali při životě 117 dní. Narodila se zdravá holčička,“ informovali jsme podrobně o případu loni v létě.

Galerie: Žena s mozkovou smrtí porodila zdravou holčičku 

V průběhu těhotenství matky v mozkové smrti došlo několikrát ke kritickým situacím: „Čtyřikrát došlo k infekčním komplikacím, které vyžadovaly nasazení cílené ATB léčby, navíc veškeré léky musely být zvoleny s ohledem na vyvíjející se plod a nesměly mít žádné teratogenní účinky,“ říká prof. Gál.

Podle lékaře bylo rozhodujících několik faktorů, díky nimž žena zvládala udržet vitální funkce, a plod se mohl vyvíjet: velmi dobrý zdravotní stav matky před příhodou, včasná pomoc na místě příhody a kvalitní resuscitační péče minutu po minutě všech zdravotníků, kteří se podíleli na péči.

Jedná se o obrovský úspěch a unikátní případ: „Obdobných případů je ve světě popsáno přibližně dvacet,“ říká přednosta. Ojedinělost tohoto případu se šťastným koncem vidí v délce celé hospitalizace, to znamená 117 dnů, a s tím související velikosti a zralosti plodu, které se podařilo dosáhnout. Váha miminka činila více než 2000 gramů, což je ojedinělé. „S něčím podobným jsme se na klinice nesetkali, je to naprosto raritní případ i ve světovém měřítku,“ říká lékař a dodává, že narození zdravé holčičky bylo pro celý tým specialistů velké zadostiučinění.

Každý den pohádku

„Péče o pacientku a nenarozené dítě byla výjimečná po stránce emocionální i psychické,“ vzpomíná také Branislav Moravčík, vedoucí nelékařských zdravotnických pracovníků Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. „Všichni jsme doufali, že se miminko podaří zachránit…“

Video: Péče o matku s mozkovou smrtí

Podle Branislava Moravčíka bylo nesmírně náročné zvládat nejenom péči o pacientku, ale také o rodinu, která se ocitla v extrémní životní situaci, na kterou se nelze připravit.

„Zajímavostí bylo použití přístroje motomed, simulátoru chůze pro správný vývoj a fungování fetoplacentárního oběhu. Simulace chůze u pacientky měla i jiný důvod. V běžném životě těhotná žena chodí, sportuje, má aktivitu, čímž nabízí miminku vestibulární a vibrační stimulaci. U pacientky jsme používali prvky basální stimulace, které byly směřovány zejména na miminko, abychom co nejvíce zabránili stresovým faktorům,“ popisuje zdravotník.

Jelikož v nemocnici znali pohlaví i jméno miminka, dítě začali oslovovat: „Stimulovali jsme bříško, masírovali, hladili, mluvili na něj, používali jsme hrací hračky, těhotenskou rolničku, která vydává harmonizující zvuk, nebo hudbu určenou přímo pro plod. Každý den v rámci návštěv rodina četla miminku pohádky a i jinak jej stimulovala.“

Zázrak a um zdravotníků

Přesně 15. srpna 2019, na Den Brna, byla v dopoledních hodinách na Centrálních operačních sálech FN Brno ukončena gravidita matky po dokončeném 34. týdnu, a to císařským řezem. Malá holčička měla 2130 g a 42 cm.

„Život mi připravil kruté, ale také velmi krásné okamžiky. Když mi náhle upadla do kómatu moje milovaná manželka Evička, se kterou jsme se těšili na příchod druhého potomka, zhroutil se mi celý svět,“ napsal mj. v poděkování týmu FN Brno otec miminka. „Ale musel jsem být silný, protože mě více než jindy potřeboval můj malý syn Matýsek. Evička byla dlouhé týdny v péči nemocnice a já a další členové mojí rodiny jsme ji denně navštěvovali s nadějí, že se podaří zachránit miminko. A ten zázrak se stal a 15. srpna přišla na svět malá Eliška, jejíž jméno jí vybrala maminka již v začátku těhotenství.“

Podle informací nemocnice je holčička zdravá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)