Hlavní navigace

Hnus fialovej: Plesnivé párky a živé larvy v jídle

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla v osmi obchodech třiadvacet prohřešků. Jídlo deklarované jako „bez éček“ a přitom s éčky, plesnivé párky i živé larvy molů. Kde?

A nedají si  pozor a nedají. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) opět během krátké doby zjistila výrazná pochybení při nabízení a prodeji potravin. Stále při svých kontrolách naráží na prodej potravin s prošlým datem použitelnosti i prodej potravin, které rozhodně nejsou vhodné k lidské spotřebě, jestli vůbec k nějaké. SZPI však ale našla i prodejce, kteří nedodržují deklarované složení a tím tak spotřebitele uvádějí v omyl. 

Kdo jsou ti hříšníci? 

Závažné porušení bezpečnosti prodeje zjistila inspekce v provozovně ROSA market s.r.o. na Nádražní ulici ve Velkých Pavlovicích. Zde obchodník nabízel uzeniny pět dnů po uplynutí data použitelnosti a přitom je u obslužného pultu označil za čerstvé.

Zboží nebezpečné pro alergiky kontrola zjistila v prodejně Tesco Stores ČR a.s. v Těšínské ulici v Opavě. Personál umístil k výrobku „párky s telecím masem“ nápis a logo „Bez lepku“, z průvodní dokumentace přitom vyplývá, že produkt obsahuje lepek a ve složení je uvedena pšeničná mouka.

Dále prodejna společnosti Ahold Czech Republic a.s. na Komenského ulici v Boskovicích nabízela „Kuřecí pekáč s bylinkami“ s výrazným nápisem na etiketě „Bez E-ček“, ve složení potravin je ale uvedeno několik přídatných látek. Opět jsme byli uváděni v omyl a prodejce tak ponese následky. Stejně jako s ostatními provozovateli, i s Aholdem bude zahájeno správní řízení o uložení sankce.

Moli v rýži a sušenky s plísní 

Bohužel však došlo i na nejhorší, inspekce si posvítila na rýži a nestačila se divit. Ve čtyřech druzích rýže v prodejně Toan Tran Van na Masarykově náměstí v Letovicích, našla moly i živé larvy.  Ne ve čtyřech baleních, ale v celkových čtyřiceti kilogramech rýže nabízených v prodejně. Společnost Kaufland Česká republika v.o.s. na Sokolovské ulici v Karlových Varech měla v nabídce balený cukrářský výrobek „Vem si“ s oříškovou příchutí, který byl viditelně napaden plísní. Celkem bylo staženo 13 083 balení.

Zdroj: Tisková zpráva SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).