Hlavní navigace

Novinky v očkování dospělých: vrací se neštovice a černý kašel

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Být dospělý znamená, že člověk unikne injekčním jehlám sestřiček a teoreticky má za sebou všechna povinná očkování. Jenže pozor: některá si musíte hlídat celý život a obnovovat.

Existuje jen jedno povinné očkování, které si dospělí musí hlídat po celý život a nechat se v pravidelných intervalech přeočkovat: tetanus (viz fotografie). Ten je totiž bez lékařské pomoci stoprocentně smrtelný. Člověk může navíc zemřít velmi rychle, do tří dnů od nakažení. A i když se podaří identifikovat nemoc včas a začít ji léčit (mimo jiné antibiotiky), i tak umírá každý desátý, hlavně starší a oslabení lidé.


Autor: Isifa.cz

Na tetanus je proto nutné se nechat přeočkovat každých deset až patnáct let, u lidí nad šedesát platí interval každých deset let. Pomůcka je jednoduchá: stačí si zapamatovat, že na první přeočkování byste měli vyrazit v pětadvaceti letech. Nejde o nic složitého – stačí se zastavit u praktického lékaře. Platit nebudete nic, jelikož je to státem nařízené a hrazené očkování.

Na tetanus byste však měli myslet i ve chvíli, kdy sice víte, že jste očkovaní, ale je to už delší čas a máte úraz – říznutí, otevřenou zlomeninu… Při takovém úraze se tetanus snadno dostane do těla. Lékaři se obvykle sami ptají, kdy jste byli očkováni a pokud od té chvíle uplynul interval delší než šest sedm let, přeočkují vás pro jistotu znovu.

Seriál Očkování: Kdy je povinné, kdy rozumné a kdy je to nesmysl?

Jízdní řád očkování pro dospělé

Tetanus není jediné očkování, na které by si dospělí měli dávat pozor. Lékaři minulý týden představili očkovací kalendář pro dospělé. Jde o doporučená očkování podle věku a rizika člověka, tedy podle toho, kde se pohybuje a pracuje a zda je chronicky nemocný. Pacienti jej najdou vyvěšený v ordinacích a čekárnách praktických lékařů.

Dospělí svá očkování často podceňují. Když je jim dobře, nechodí k lékaři a myslí si, že žádná očkování už se jich netýkají, že to je pro děti. Není to tak, mnoho lidí onemocní a zůstávají jim trvalé následky na zdraví,“ varuje předseda Společnosti všeobecného lékařství Svatopluk Býma.

Podle vakcinologa Romana Chlíbka se však vyplatí myslet i na další dvě očkování: plané neštovice a černý kašel.

Lidé si často mylně myslí, že když jsou nějaká očkování jen doporučená a nepovinná, že jsou zbytečná. Jenže například u planých neštovic to neplatí, protože u dospělých má tato choroba mnohem horší průběh a zanechává trvalé následky. Dá se na ně i zemřít. Kdo ji neprodělal v dětství, měl by se nechat naočkovat, protože zrovna tato nemoc se mezi dospělými nyní poměrně dost rozšířila,“ říká Chlíbek.

Totéž platí o černém kašli. Ten se v posledních letech rozmohl dokonce tak, že stát nařídil přeočkování dětí v pubertě a očkování se doporučuje i těm dospělým, kteří mají v rodině novorozence nebo jeho příchod čekají. Dítě totiž může kvůli černému kašli zemřít a tři kojenci u nás v posledních třech letech na něj skutečně zemřeli. Mimochodem: očkování proti tetanu a černému kašli se dá udělat najednou, vakcína totiž existuje společná.

O černém kašli by měli vážně uvažovat lidé narození před rokem 1957, protože ti se proti němu neočkovali povinně. Kromě toho s věkem účinnost očkování z dětství klesá. Nemoc je navíc pro dospělé velmi nepříjemná (týdny trvající nepříjemně dusivý kašel) a pro starší a oslabené lidi může být smrtelná.

Na co myslet ve kterém věku?

  • 18 – 64 let: tetanus každých 10 až 15 let, černý kašel přeočkování alespoň 1×, plané neštovice – pro lidi, kteří je nedostali v dětství
  • 65 let a více: černý kašel přeočkování, tetanus co deset let, pneumokokové infekce či chřipka (bývají pro oslabené a starší lidi smrtelné)
  • lidé v riziku nebo chystající se na dovolenou: žloutenka typu A i B, očkování proti meningokokům a další doporučená pro konkrétní kontinent  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).