Hlavní navigace

Hlemýždí sliz nachází využití v kosmetice

10. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Hlemýždi už nekončí jen na talíři. Z jejich slizu se vyrábí účinná kosmetika, která hojí rány a léčí pleť.

Slyšeli jste už o tom, že šnečí sliz může mít pro naše zdraví, a hlavně pleť blahodárné účinky? Co je na tom všem pravdy? O tom jsme si povídali s majitelem šnečí farmy Jiřím Szotkowskim.

Odborníci se shodují v tom, že sliz hlemýžďů má hydratační a hojivé účinky. Kromě toho pomáhá i při výskytu akné. I když jsou kosmetické přípravky a krémy z něj vyráběné poměrně drahé, své zákazníky si nacházejí i v tuzemsku. Uvedený sliz prodávají kosmetickým firmám i na Šnečí farmě Vlkoš kousek od Kyjova. „Člověk ani nemusí zkoušet žádný krém. Stačí, když si při sběru slizu nevezmu ochranné rukavice. Už tak mám pak krásně jemnou pokožku,“ popisuje majitel zmiňované šnečí farmy Jiří Szotkowski.

Šnečí sliz totiž obsahuje látky, které dokáží hladit vrásky i hojit rány. „Krémy ze šnečího slizu jsou velmi oblíbené například v Rusku, kde jich je na výběr ohromná spousta. Věří se totiž, že tyto krémy roztahují vrásky. Vím, že lidé tento způsob ‚omlazování‘ zkoušejí stále více. Přírodní cesta je teď zkrátka in,“ podotýká chovatel.

Dráždění dřívkem či solí je zastaralé

O hlemýždím slizu toho na internetu najdete napsáno hodně. Jak se ale vlastně od šneků získává? Podle farmáře existuje hned několik způsobů. Hlemýžď se začne škádlit dřívkem, čemuž se samozřejmě brání a začne vylučovat sliz.

Druhý způsob je ten, že se použije trochu soli. Ta šneka pálí a on se tak brání vypouštěním zmiňované látky. „Při tomto druhém způsobu je ale problém s tím, že sliz je pak slaný a musí se s ním dále pracovat. Navíc pro hlemýždě to není zrovna příjemné. Proto se nyní používá spíše třetí, nová metoda založená na ozonu,“ vysvětluje chovatel.

Ta spočívá v tom, že se hlemýždi dají do nádoby, do které se jim pustí ozon, kterému se brání a vylučují ze sebe blahodárný sliz. Šneci se tak nemusí dráždit. Navíc právě využité hlemýždě je možné dát zpátky do chovu a sliz odebrat od dalších, kterým se už jeho hladina obnovila. „Je to nejlepší způsob, jak sliz z hlemýžďů získat. Samozřejmě je v tom případě důležité mít velké množství šneků,“ podotýká Jiří Szotkowski. Pro kosmetické účely bývá používán zejména laboratorně vyšlechtěný hlemýžď kropenatý (Cornu aspersum), který je paradoxně považován za zemědělského škůdce. Nicméně český chovatel by chtěl časem vytvořit český krém z českého šneka. Šnečí kosmetikou se zatím zabývá jen okrajově.

Sekret z hlemýžďů je legální surovinou

Podle vyjádření ministerstva zdravotnictví je navíc použití slizu zcela nezávadné. „Sekret z hlemýžďů je dle pracovní databáze ingrediencí kosmetických přípravků (CosIng), kterou zveřejňuje na svých stránkách Evropská komise, legální surovinou pro výrobu kosmetických přípravků. Ministerstvo zdravotnictví nedisponuje žádnou informací od dozorových orgánů (krajských hygienických stanic) o jakýchkoli problémech v této souvislosti,“ uvádí pro server Vitalia.cz tisková mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

O šnecích věděli už ve starověkém Řecku

Šnečí sliz se začal ve větším měřítku používat někdy po roce 1980. Tehdy totiž jeden chilský biolog založil farmu na chov šneků pro francouzské zákazníky a zjistil, že ruce pracovníků farmy jsou jemnější. Kromě toho se jim mnohem rychleji hojila i různá poranění. Biolog se proto rozhodl provést klinické testy, které skutečně potvrdily, že látky v hlemýždích obsažené mají pro naši kůži blahodárné účinky.


Autor: Depositphotos.com

Kosmetika s hlemýždím slizem či hlemýždím extraktem získává na popularitě

Faktem ale je, že je znali už v antickém Řecku. Je totiž doloženo, že již slavný lékař Hippokrates používal rozdrcené šneky s kyselým mlékem k léčbě zánětů.

Ve slizu najdeme řadu blahodárných látek

Co všechno tedy sliz obsahuje? Hlemýždí filtrát, jak se mu říká odborně, je plný důležitých živin, jako je například kyselina hyaluronová, najdeme v něm ale i proteoglykany, peptidy mědi či antimikrobiální peptidy. Všechny tyto látky chrání naši pokožku i proti různým infekcím, UV paprskům či proti vysušení.

Skvěle funguje i proti stárnutí pleti, obsahuje totiž velké množství kolagenu a elastinu. Vyléčit jím tak můžeme třeba zmiňované akné, jizvy, bradavice, ale i stařecké pihy, vrásky nebo strie. Nemusíte se ani bát, že by krém s přídavkem slizu měl nějakou zvláštní vůni, či byl dokonce lepkavý, má totiž neutrální texturu a je bílý.

Chcete mít hezčí pleť? Nechte si dát pár šneků na obličej

Nemusíte si ale rovnou kupovat krém. Existují totiž i takzvaní obličejoví šneci, kteří jsou oblíbení zejména v Japonsku a Jižní Koreji. Ve speciálních salonech krásy si tak můžete zaplatit proceduru, při které vám po obličeji leze po dobu zhruba dvaceti minut hned několik šneků.


Autor: Depositphotos.com

Procedury s hlemýždi jsou oblíbené zejména v asijských zemích

Samozřejmě se nejedná o tvory, které najdete venku před domem. Naopak jsou to speciálně vyšlechtění jedinci. Člověk se usadí na kosmetické lehátko, zavře oči a pak už jen čeká, až mu pracovník na obličej postupně vloží několik šneků. Prý to opravdu zabírá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář, který stál u začátku i konce projektu Naše adresa. Byl editorem v Deníku, regionálním redaktorem i hudebním publicistou. V současné době spolupracuje na různých PR zakázkách a externě píše do několika médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).