Hlavní navigace

Hledám dobrého lékaře. Kdo mi pomůže?

25. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Váš praktický nebo jiný lékař se odstěhoval, odešel do důchodu, nebo jen nejste spokojeni a chcete změnu. Podle čeho vybírat a mají všichni stejné služby a vybavení ordinací?

Mohou vás u lékaře odmítnout? Možná jste se dosud řídili jen faktem, zda vybraný lékař „bere nové pacienty“. Ten je totiž nutné zahrnout – i když máte ze zákona nárok vybrat si, kde se budete léčit, praxe vás možná zaskočí.

„Praktický lékař nemá povinnost přijmout každého, vždy by měl ale odmítnutí vysvětlit,“ říká předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. „V drtivé většině případů je to z kapacitních důvodů. Pokud však přijde pacient s akutním problémem a nemá k dispozici svého lékaře, musí ho praktik ošetřit i bez registrace.“

Může se také stát, že zvolené zdravotnické zařízení nemá smlouvu s vaší zdravotní pojišťovnou.

Dojezd: č. 1 ve volbě

Mít lékaře v místě bydliště je ale logický první krok volby. Představte si, že máte čtyřicítky horečky a trmácíte se padesát kilometrů na vyšetření. Vzdálenost je důležitá pro obě strany.

TIP:  Praktický lékař: Na lidi na venkově se zapomíná, jsou bráni jako méněcenní

„Lékař musí také v případě nutnosti zvládnout návštěvní službu v domácím prostředí,“ popisuje Petr Šonka. „Při výběru je také vhodné si promluvit přímo s lékařem i sestrou a otestovat si tak, jak probíhá komunikace. Zjistit si, jakou má lékař ordinační dobu, vybavení ordinace nebo jak funguje objednávání.“

Vybíráte místo plánované operace?

  • Zvažte, zda má konkrétní zdravotnické zařízení dostatek zkušeností právě se zdravotními problémy, které vás trápí.
  • Pokud třeba máte jít na náročnější operaci, můžete e-mailem oslovit vedení konkrétního oddělení nemocnice s tím, že zvažujete, že byste se chtěli nechat operovat u nich.
  • Řada nemocnic zveřejňuje údaje o tom, kolik konkrétních zákroků na jednotlivých odděleních provádí, což je jedině dobře.
  • Obecně platí, že čím častěji tým zdravotníků operaci provádí, tím lépe má zvládnutý celý operační postup a současně je schopen řešit případné komplikace, protože se s nimi už někdy v minulosti potkal.

Vybavení a nadstandardy

Není totiž ordinace jako ordinace. Ptejte se především, zda se dá některé dny objednat na určitou dobu – tím se ušetří hodiny času v čekárně, které nás od návštěvy praktika často odrazují. Lékař by měl mít v dnešní době také funkční webové stránky s aktuálními informacemi třeba o dovolených nebo změnách ordinační doby. Co dál zjistit předem?

„Pacienti by se měli ptát, jestli má lékař EKG nebo jestli poskytuje základní diagnostické krevní testy, které dokáže vyhodnotit ihned v ordinaci,“ nabízí praktické tipy Petr Šonka. „Mezi ně patří například stanovení krevního cukru a glykovaného hemoglobinu u diabetiků, vyšetření krevní srážlivosti u pacientů užívajících léky na srážení krve nebo CRP test pro rozlišení virové a bakteriální infekce.“

Posledně jmenované používá dnes přibližně polovina praktických lékařů. Někteří praktici mají i přístroj pro čtyřiadvacetihodinové měření krevního tlaku nebo poskytují fyzikální rehabilitační terapii.

TIP: Kvůli banalitám musíme obíhat řadu vyšetření. Praktici to chtějí změnit 

Facebook a spol.

Výběr zdravotnického zařízení v číslech:

  • 34 % pacientů volí podle doporučení svého lékaře,
  • 22 % ovlivnilo, zda je zařízení blízko bydliště,
  • pro 20 % rozhoduje vlastní zkušenost,
  • pro 13 % je důležité doporučení známých,
  • jen 2 % pacientů se rozhodla na základě informací ze sdělovacích prostředků.

Užitečný je i žebříček nemocnic, který každý rok sestavuje HealthCare Institute a je složen z hodnocení hospitalizovaných i ambulantních pacientů, kteří navštívili konkrétní nemocnici v daném roce.

Zdroj: HealthCare Institute

Reference na internetu, které automaticky pročítáme při výběru nové pračky nebo školy pro děti, jsou v oblasti výběru lékaře ošidnou záležitostí. Obvykle se totiž nikdo nerozepisuje o tom, že byl navýsost spokojen se službami. Ale že ho tu málem „připravili o život,“ se dočtete téměř jistě.

„Stránky s referencemi bych bral spíš jako střípek do mozaiky,“ říká i Petr Šonka. „Určitě bych se nerozhodoval pouze na základě referencí na internetu. Vhodnější je informace o konkrétním lékaři získat přímo z osobní zkušenosti lidí, kterým důvěřujeme – rodiny, přátel.“

TÉMA: Ohvězdičkujte si doktora

Nehledejte jen pro sebe

Oboustranně dobrou volbou je tzv. rodinný lékař pro všechny přímé příbuzné. „Osobně se snažím přijímat přímé rodinné příslušníky svých pacientů,“ potvrzuje i Petr Šonka.

„Je to výhodné pro lepší poskytování péče. Lékař zná jednotlivé členy rodiny, prostředí, ve kterém žijí, sociální zázemí, prostředí, ve kterém pracují a tráví volný čas. Tohle všechno může ovlivňovat zdravotní stav celé rodiny a mít nejrůznější souvislosti.“

Poradí i pojišťovna

„Pokud se klient dostane do situace, že nemůže najít potřebného smluvního lékaře, nebo se mu zdá nabízený termín pro ošetření příliš dlouhý, může se obrátit na svoji zdravotní pojišťovnu a ta mu pomůže najít vhodné pracoviště. To platí i pro případ, že klientovi nevyhovuje jeho dosavadní lékař a chce ho změnit,“ vysvětluje Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven. Pobočka vaší zdravotní pojišťovny by měla sloužit jako pomyslný rozcestník.

Pro oblast stomatologie navíc funguje interaktivní mapa, která vám vyhledá nejbližší ordinaci podle místa, kde se nacházíte, a rovnou i zjistí, zda má volné kapacity pro nové pacienty. Najdete ji na stránkách České stomatologické komory.

Odborná spolupráce:

MUDr. Petr Šonka

Působí jako praktický lékař v Přešticích na Plzeňsku, současně je předsedou Sdružení praktických lékařů České republiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).