Hlavní navigace

V Česku letos přibylo 249 HIV pozitivních, většinou mužů

5. 12. 2022

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Česká republika zůstává podle statistik zemí s relativně nízkým výskytem infekce HIV/AIDS. Dosud bylo pozitivně otestováno 4323 lidí, z toho za letošek přibylo 249 nových pacientů. Nemoc AIDS stále nelze vyléčit. Při včasném odhalení infekce lékařská věda umí alespoň oddálit její propuknutí a zpomalit průběh.

Za období od 1. října 1985 do 31. října 2022 zaznamenaly laboratoře celkem 4323 případů HIV pozitivních lidí. Díky tomu se Česká republika řadí k zemím s relativně nízkou úrovní infekce HIV/AIDS v rámci světa i Evropy.

V prvních deseti měsících roku 2022 bylo celkem nově zaznamenáno 249 případů u občanů ČR a rezidentů, tedy cizinců s dlouhodobým pobytem v Česku. Mezi nimi je 201 mužů a 48 žen. Průměrně bylo nově zjištěným pacientům 38 let. 

Cystoskopie není horor. Trvá jen několik minut a pomůže k přesné diagnóze Přečtěte si také:

Cystoskopie není horor. Trvá jen několik minut a pomůže k přesné diagnóze

Při zjištění HIV infekce nemělo 173 (69,5 procenta) infikovaných žádné symptomy a 21 (8,4 procenta) bylo ve stadiu akutní infekce. Pozdní záchyty představuje 18 (7,2 procenta) nemocných ve stadiu symptomatickém non-AIDS a zejména 37 (14,9 procenta) s onemocněním AIDS. Nejčastěji žijí nově zjištění pacienti v Praze (32,9 procenta) a dále pak v Jihomoravském (10,8 procenta) a Středočeském (8,8 procenta) kraji.

Nárůst HIV pozitivních pacientů souvisí i se zvýšenou migrací. Z 249 nově zjištěných případů bylo 139 u rezidentů, tedy cizinců s dlouhodobým pobytem v Česku.

Zemřelo 10 pacientů s AIDS

„V roce 2022 bylo dále nově zjištěno 41 případů onemocnění AIDS (20 u občanů ČR, 21 u rezidentů) a většinou (90,2 %) šlo o pozdní záchyty, kdy byla infekce HIV prokázána až ve stadiu AIDS. Zaznamenali jsme 10 úmrtí pacientů ve stadiu AIDS, a to v průměrném věku 57 let, a dále 4 úmrtí nemocných s HIV z jiné příčiny. Těm bylo průměrně 45 let,“ uvádí mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová.

„Je velmi dobrou zprávou, že u pacientů, kteří jsou v péči HIV center, v posledních pěti letech významně narůstal podíl těch, kteří jsou léčeni, a loni už přesáhl 97 procent,“ popisuje Hana Zákoucká, vedoucí oddělení sexuálně přenosných infekcí SZÚ.

Příznaky jsou dlouho nespecifické

Příznaky nakažení virem HIV, který způsobuje AIDS, jsou během inkubační doby mnohdy nespecifické a připomínají chřipku. Ve druhé fázi infikovaní pociťují pouze běžné nebo mírné zdravotní komplikace. Toto bezpříznakové období od nákazy virem HIV může trvat až 10 let.

„Bezpříznaková fáze onemocnění značně komplikuje jeho léčbu. Pacienti si totiž mnohdy nemusí uvědomit, že jsou nemocní. Včasné odhalení přitom značně zpomalí průběh nemoci,“ vysvětluje Kristina Slavíková, revizní lékařka Vojenské zdravotní pojišťovny.

U některých pacientů se však již ve druhé fázi nemoci mohou projevovat určité klinické symptomy – nejčastěji výrazný úbytek tělesné hmotnosti, přetrvávající horečka, těžké střevní potíže nebo bolestivé puchýře na kůži. Ve třetí fázi onemocnění AIDS je už imunitní systém značně poškozen a jeho účinnost je téměř nulová.

Přenos především krví a pohlavním stykem

Virus HIV se nejčastěji přenáší nechráněným pohlavním stykem. Mezi doporučení pro prevenci sexuálního přenosu HIV tak patří nižší počet sexuálních partnerů, dlouhodobý monogamní vztah s nenakaženým protějškem a použití kondomu při každém pohlavním styku.

Za potížemi po covidu může být jiná, někdy závažná diagnóza. Jak ji poznat? Přečtěte si také:

Za potížemi po covidu může být jiná, někdy závažná diagnóza. Jak ji poznat?

„Prověření sexuálních partnerů tak má rozhodně smysl, v dnešní době je možné i anonymní testování. Díky testům se virus HIV může odhalit včas a léčba onemocnění je pak mnohem účinnější,“ dodává doktorka Slavíková.

Přenos viru může dále proběhnout z matky na dítě během těhotenství nebo porodu a rovněž krví – rizikové jsou obzvláště použité injekční jehly, proto jsou zranitelnou skupinou především narkomani.

Kdy pojišťovny hradí testy?

Pojišťovny hradí testování na HIV v případech, kdy si ho pojištěnec vyžádá u svého ošetřujícího lékaře. Dále se testují těhotné ženy do 14. týdne těhotenství a u dárců krve, tkání, orgánů a spermatu se test provádí při každém darování. U dárkyň mateřského mléka pak pouze jednorázově, a to před započetím dárcovství.

Má-li být výsledek testu skutečně spolehlivý, měly by uplynout zhruba tři měsíce od rizikového chování. Test může na žádost pacienta zajistit jeho praktický lékař nebo lze využít anonymní testování, a to i v terénu v tzv. testovacích checkpointech.

Po celé ČR se lze od pondělí nechat bezplatně otestovat na HIV, žloutenku a syfilis Přečtěte si také:

Po celé ČR se lze od pondělí nechat bezplatně otestovat na HIV, žloutenku a syfilis

Ke konci listopadu také probíhá Evropský týden testování na HIV a žloutenku. Koordinuje jej SZÚ a finančně podporuje Ministerstvo zdravotnictví. Předchází 1. prosinci, který je označen jako Světový den boje proti AIDS. Letos se mohli zájemci nechat zdarma otestovat od 21. do 28. listopadu. SZÚ ale zatím nemá čísla o počtu testů a o tom, kolik pozitivních pacientů laboratoře odhalily.

Díky lékům přenos při sexu nehrozí

Infekce HIV je nevyléčitelná, přesto lze život HIV pozitivních lidí vhodnou medikací významně prodloužit a zkvalitnit. Pokud HIV pozitivní pacienti důsledně užívají antiretrovirální léky, mohou riziko přenosu snížit na téměř nulovou úroveň.

„Klíčové je hlídat množství viru v krvi a dostat se na tzv. nezjistitelnou virovou nálož. V případě nezjistitelné virové nálože nehrozí žádné riziko u přenosu pohlavním stykem,“ dodává mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

Byli jste někdy na testech HIV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).